Kredilerde büyük yükseliş

Tüm gelişmekte olan ülkelerde de olduğu gibi Türkiye’de de ekonominin can damarı olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ekonomide işletme sayısının yaklaşık yüzde 99’unu, istihdamın ise yüzde 78’ini oluşturuyor. KOBİ’lerin, yıllık 150 milyar do

Kredilerde büyük yükseliş

Tüm gelişmekte olan ülkelerde de olduğu gibi Türkiye’de de ekonominin can damarı olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ekonomide işletme sayısının yaklaşık yüzde 99’unu, istihdamın ise yüzde 78’ini oluşturuyor. KOBİ’lerin, yıllık 150 milyar dolar olan ihracatın ise yüzde 56’sını tek başlarına gerçekleştirdiği belirtiliyor.

EN FAZLA ARTIŞ MİKRO İŞLETME KREDİLERİNDE

Bu özellikleri ile ekonominin itici gücü konumunda bulunan KOBİ’lerin gelişimine paralel olarak Türkiye’deki bankaların KOBİ’lere yönelik sunduğu ürün ve hizmetler de hızla artıyor. Özellikle ekonomi yönetiminin tüketici kredilerine getirdiği sınırlamanın ardından bankaların kredi musluklarının akışını KOBİ’lere çevirdiği gözleniyor. Öyle ki, sadece Ocak Mart 2014 tarihlerini kapsayan iki aylık dönemde KOBİ kredilerindeki artış 10 milyar liraya dayanmış durumda.

Ocak 2014 sonu itibarıyla 275 milyar lira seviyesinde olan toplam KOBİ kredisi stoku, mart sonu itibarıyla 285 milyar liraya dayandı. Bu dönemde bankaların KOBİ’ler içinde en fazla kredi kullandırdığı segment ise yüzde 6 artan mikro işletmeler oldu. Bu segmentte, 70 milyar 706 milyon lira olan krediler 4 milyar lira artarak 74.8 milyar liraya ulaştı.

KÜÇÜK İŞLETMELERE 3.1 MİLYAR TL

Söz konusu dönemde bankaların küçük işletmeler kullandırdığı kredilerdeki artış ise yüzde 3.50 arttı. Ocak sonunda bu segmente kullandırılan kredi stoku 88.2 milyar lira iken, mart sonunda bu rakam 3.1 milyar liralık artışla 91.3 milyar lira oldu. Söz konusu dönemde orta büyüklükteki işletmelerin kredi stoku ise yüzde 2.1 yükseldi. Ocak sonunda 116.2 milyar lira olan bu segmentteki kredi stoku mart sonunda 2.4 milyar lira artarak 118.6 milyar liraya ulaştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi