Gelir vergisi değişikliği maaşları nasıl etkileyecek? İşte detaylar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesini açıkladı.

Gelir vergisi değişikliği maaşları nasıl etkileyecek? İşte detaylar

Peki yeni tarifeden özel sektörün avantajı ne olacak? İşte detaylar...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesini açıkladı. 2023 yılında, asgari ücret istisnası nedeniyle her bir çalışan yıllık 120.096 lira gelirine isabet eden gelir ve damga vergisini ödemeyecek.

 Bir başka ifade ile ücret geliri elde eden her bir çalışandan yıllık 16.916,32 lira gelir vergisi ile 911,53 lira damga vergisi olmak üzere toplam 17.827,85 lira vergi alınmayacak. Gelir vergisi değişikliği özel sektör çalışanlarının maaşlarını nasıl etkileyecek?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram merak edilen soruyu cevapladı. Bayram şu ifadeleri kullandı: “Tüm çalışanlar için gelir vergisi tarifesi yapıldı. Bütün özel sektör, kamu ve tüm ücretlilerin bir kazanımı oldu. Nasıl bir kazanım oldu? Daha önceden belirttiğimiz üzere bir kişi 10 bin lira maaş alıyorsa 3. aydan sonra vergi dilimi yükseliyordu. Yüzde 15 vergi alınması gerekirken, 3. aydan sonra yüzde 20’ye yükseliyordu. Yeniden değerleme ile beraber ilk dilim yüzde 15’lik vergi oranı 70 bin liraya, ikinci dilim yüzde 20’lik dilim 150 bin liraya yükseldi. Üçüncü dilim yüzde 27’lik vergi dilimi 550 bin liraya yükseldi. Yüzde 35’lik olan dördüncü dilim 1.9 milyon liraya çıktı.

Burada asıl önemli olan düşük gelir düzeyi olanın vergi karşısında korunmasıydı. Bu sayede ücretliler aylara göre daha az vergi ödeyecek. Yani vergi dilimine girmesi uzayacaktır. Yani bir kişi 10 bin lira maaş alıyorsa yedinci aydan sonra yüzde 20’lik tarifeye tabi olacaktır.

Bu tarife oranlarının yükseltilmesi bir çözüm değildir. Oranın ücretlere göre sabit olması, ücretliden daha az, ticari taraftan daha fazla vergi alınması söz konusu olabilirdi. Ayrıca ücretlilerin mutlak suretle gelir vergisi beyannamesi vermesi olabilirdi. Bu yapılmamış, eğer geliriniz 1.9 milyon TL’yi aşıyorsa beyanname verebiliyorsunuz, aşmıyorsa veremiyorsunuz. Beyanname veremedikleri için de kişiler kendileri, çocukları, eşleri için yaptığı eğitim ve sağlık harcamalarını düşemiyor. Bir ticaret erbabı bunu düşebiliyor. 1.9 milyon liradan daha düşük gelir elde etse dahi ticaret erbabı bu giderleri düşebiliyor.Her çalışan için hesaplanan tutardır bu. Burada asgari ücretin yükselmesiyle birlikte tarifelerin yükseltilmesi gerekiyordu.

Yapılmaması büyük bir hata olurdu, bu düzeltildi. Devletimizin buradan vazgeçtiği bir vergi var. Sürpriz bir şekilde yemek ve yol ücretleri de artırıldı. Yemek ücreti 55 liradan 110 liraya iki katına artırılmış oldu. Günlük 1 kişinin 110 TL karşılığı yemek bedeli vergiden ve sigorta priminden istisna olacak. Taşıma maliyetlerinin yükselmesiyle beraber 25.5 liradan 56 liraya yükselen yol yardımı olumlu bir düzenleme.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi