Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Ağustos ayına girilmesiyle hasat dönemi başlayan fındığın üreticisinin gözü fındık fiyatlarında. Üreticiler Fındık fiyatları ne kadar, açıklandı mı? gibi sorulara yanıt arıyor

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Geçen yıl beklentilerin altında birşekilde sezonu tamamlayan fındıkta üreticiler bu sezon daha iyi bir fiyat verilmesini bekliyor. Son yıllarda düşük bantlarda seyreden fındık fiyatları bu yıl ne kadar olacağı merakla bekleniyor. Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 11 TL'den fındık aldığı piyasada bu yıl 12 TL civarında bir rakam olacağı konuşuluyor. Doğu Karadeniz'in en önemli geçim kaynağı olan fındık için ilk belirlenen fiyat Ordu'da olurken rakam 11.25 TL olarak açıklandı.

İşte Fındıkla ilgili son haberler;

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şehir En düşük En Yüksek
Trabzon 9,00 TL 11,50 TL
Zonguldak 9,85 TL 11,48 TL
Ordu 9,00 TL 11,09 TL
Giresun 11,38 TL 12,72 TL
Düzce 10,40 TL 11,06 TL
Samsun 9,90 TL 10,38 TL
Kocaeli 9,85 TL 11,48 TL
Sakarya 9,85 TL 11,48 TL

FINDIK FİYATI 3 DOLAR OLMALI

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, rekoltenin az olduğu bir süreçte fındık fiyatının geçen seneki fiyatları yakalayamaması durumunda üreticinin mağdur olacağı anlamına geleceğini kaydetti. Bayraktar, “Bu sene rekolte geçen yıla göre daha az. Rekoltenin az olduğu bir süreçte dolar bazında geçen seneki fiyatı yakalayamayacaksa bu üreticinin mağdur olduğu anlamına gelir. Bize göre dünyanın kabul ettiği rakam 3 dolardır. Bize göre de 3 dolar, bugün ne kadar fiyat ediyorsa o olması gerekir. Rekolte bizim tespitlerimize göre 500 bin ton civarında görünüyor. Bu 550, 560, 530 bin ton da olabilir. TMO bu süreçte elindeki stoklanmış fındığı piyasaya sokmak gibi bir yanlışa düşmez ise fiyatın 14, 15 lira civarında olmasını bekliyoruz. Bu üreticinin hak ettiği bir fiyattır, bu fiyat bu fındığın minimum değerini verdiği bir rakam olur" ifadelerini kullandı.
Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Müdahale alımlarını yapan kurumların üretici menfaatlerini göz önünde tutması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Bir müdahale kurumu piyasaya nedeni piyasada fındık fazlaysa düşmesini engelleyebilmek, fiyatın oluşumunu yukarı çekmek içindir. Sezonda fındık çokken müdahale amacıyla piyasaya giren bir kurumun aldığı fındığı o sezon içinde tekrar iç piyasaya sunması aslında piyasaya boşuna girdiği anlamına gelir. Bu üreticinin menfaatine değildir. Yaptığın müdahale alımının hiçbir şey ifade etmediği anlamına gelir. Örnekle daha iyi açıklamak gerekirse geçen yıl 700 bin ton rekolte vardı. TMO’nun aldığı 140 bin tondu, sanayicinin aldığı ise 500 bin ton diyelim. Sanayicinin 500 bin tonu 8-9 liradan alma imkanına sahipken, aldığı fındık kendisine yetmiyor, ihtiyaç duyduğu anda ise TMO’dan fındık alabileceğini biliyorsa fiyatı niye yukarıya çeksin? Niye yükseltsin? Tüccar ihtiyacını TMO’dan ya da FİSKOBİRLİK’ten karşılayabileceğini biliyorsa fiyatı yükseltmez. Dolayısıyla stok kontrolü fazlayken, alma azken piyasaya sunmaktır. Fazlayken alıp, o fazla olduğu sezonda tekrar piyasaya sunmak işin boşuna yapıldığı anlamına gelir” dedi.

FİYAT KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, bugünkü serbest piyasada oluşan fiyatlar karşısında devletin de 'fındık piyasasında varım' demesinin son derece önemli olduğunu ifade etti.Soydan yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasadının 29 Temmuz'dan bu yana sürdüğünü anımsattı.Bölgede fındık hasadının yaklaşık bir ay sürmesini beklediklerini belirten Soydan, hasat sürerken, üreticilerin fiyat beklentilerinin ise devam ettiğini vurguladı.

Henüz fındık fiyatlarına yönelik resmi açıklamanın yapılmadığını aktaran Soydan, "Ancak Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'nin 'fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşanmaması için her türlü önlemi aldık' demesi bizleri memnun etmiştir. Bu açıklama üreticilerimizi rahatlatmış, yüreğine su serpmiştir." diye konuştu. "Bugünkü serbest piyasada oluşan fiyatlar karşısında devletin de 'fındık piyasasında varım' demesi son derece önemlidir." diyen Soydan, "Devletimiz son iki yıldır TMO'yu fındık piyasasına sokarak üreticilerimizin mağduriyetlerini büyük ölçüde gidermiştir. Aynı hamlenin önümüzdeki günlerde yeniden atılacağından şüphemiz yok." ifadelerini kullandı.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Halihazırda serbest piyasada 9 lira seviyelerinden alım gerçekleştiğini vurgulayan Soydan, bu fiyatın kendileri ve üreticiler adına kabul edilir olmadığını dile getirdi. Soydan, üreticiler adına makul bir fiyatın açıklanmasını beklediklerine işaret ederek, şöyle devam etti: "Serbest piyasa şartları maalesef geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticilerimizi mağdur etmeye devam etmektedir. Üreticilerimiz bu sezon da aynı mağduriyeti yaşamak istemiyor. Bu noktada üretici maliyeti ve refah seviyesi düşünülerek adım atılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bu adımların atılacağı açıklandı. Bizler de süreci en iyi şekilde takip ediyoruz."

Arslan Soydan, bölgeye gelen mevsimlik işçilerin ise büyük bir bölümünün iş bulduğuna değinerek, "Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen işçilerimizin çoğu iş buldu. İnşallah işçi kardeşlerimiz Karadeniz Bölgesi'nden memnun ayrılırlar. Kendileri için zaten valiliklerimiz her türlü adımları atıyor. Konaklama ve diğer ihtiyaçları noktasında da sorunları yok." dedi.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatları açıklandı mı?

Ordu’da fındık malzemeleri satan Davut Gündüz, mahsulün az olmasından dolayı bu sezondan bekledikleri hareketliliği yaşayamadıklarını söyledi. 
Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyon tarafından sahil kesimi için belirlenen hasat tarihi olan 29 Temmuz’dan itibaren üreticiler bahçeye girdi. Sezonun başlaması ile tarlalarda en çok kullanılan malzemeler arasında olan çuval, sepet, kürek ve tırmık da tezgahlarda yerini aldı. Bu ürünleri satanlar ise, bu sezondan bekledikleri hareketliliği alamadıklarını, nedeninin ise mahsulün az olmasından dolayı kaynaklanabileceğini söyledi. 
Ordu’da zücaciye ve ev gereçleri satışı yapan Davut Gündüz, bu fındık sezonunda pek fazla hareketliliğin yaşanmadığını söyledi. Tarlalarda fındığın az olduğunu ve hareketliliğin de bu yüzden yaşanmadığına değinen Gündüz, “Bu sene fındık az olduğu için satışlar da oldukça düşük. Yine de buna da şükür ama beklediğimiz hareketliliği yaşayamıyoruz. Geçtiğimiz yılda da beklediğimiz hareketliliği yaşayamamıştık. Bu sene de satışlar hemen hemen aynı” dedi. 
Gündüz ayrıca, fındık sezonunda en çok çuval satışlarının olduğunu belirtti. Fiyatların, çuvalın kalitesine göre 1 buçuk ile 3 TL arasında değiştiğini ifade eden Gündüz, yaklaşık 5 bin çuval satmayı hedeflediklerini aktardı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler