Fed faizleri 50 baz puan indirdi. 03-03-2020

Fed, politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekti.

Fed faizleri 50 baz puan indirdi. 03-03-2020

ABD Merkez Bankası (Fed), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin artmasıyla 17-18 Mart’taki Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesi, politika faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekti.

Fed'den yapılan açıklamada, ABD ekonomisinin temellerinin güçlü kalmaya devam ettiği ancak Kovid-19 salgınının ekonomik faaliyetlere yönelik gelişen riskler oluşturduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu riskler doğrultusunda, istihdam ve fiyat istikrarına yönelik hedeflerin desteklenmesi için FOMC'nin politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekmeyi kararlaştırdığı ifade edildi.

Komitenin Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeleri ve ekonomik görünüme etkilerini yakından izlediği vurgulanan açıklamada, ekonomiyi desteklemeye yönelik uygun araçların kullanılacağı kaydedildi.

Kovid-19 salgınına ilişkin endişelerin artması üzerine alınan faiz indirimi kararı, FOMC'un 2008 küresel krizinden bu yana ilk kez planlı toplantıları öncesi aldığı faiz kararı oldu.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Fed'in söz konusu faiz indirimini yeterli görmediğini belirtti. Trump, daha fazla faiz indirimi yapılmasını istedi.

Fed Başkanı Powell'dan "faiz indirimi" açıklaması
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ABD ekonomisine yönelik oluşturduğu risklerin önemli ölçüde değiştiğini belirterek, ekonomiyi desteklemek amacıyla para politikası duruşunda gevşemeye gittiklerini bildirdi.

Powell, Fed'in politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1-1,25 aralığına çekmesinin ardından, basın toplantısı düzenledi.

Faiz indirim kararının ABD ekonomisini güçlü tutmak amacıyla alındığını aktaran Powell, ülke ekonomisinin temellerinin sağlam kalmaya devam ettiğini ancak Kovid-19 salgınının yeni riskler oluşturduğunu anlattı.

"Riskler bariz şekilde değişti"
Powell, salgının birçok ülkede ekonomik faaliyetlere zarar verdiğini ve finansal piyasalarda önemli haraketlenmelere neden olduğunu belirterek, virüsün etkisinin turizm başta olmak üzere çeşitli sektörlerde görülmeye başlandığı, küresel tedarik zincirine dayanan sektörlere ilişkin de endişe duyduklarını dile getirdi.

Virüsün küresel ekonomiye etkisinin belirsiz olmaya devam ettiğini vurgulayan Powell, "ABD ekonomik görünümüne yönelik risklerin bariz şekilde değiştiği kanaatine vardık. Buna yanıt olarak, ekonomiyi daha da desteklemek için para politikası duruşunda gevşemeye gittik." dedi.

Powell, gelişmeleri ve ekonomik görünüme etkilerini yakından izlemeye devam edeceklerinin altını çizerek, ekonomiyi desteklemeye yönelik uygun adımlar atacaklarını aktardı.

"Tüm araçlar gözden geçirildi"
Salgının ne kadar süreceğinin belirsiz olduğuna işaret eden Powell, ABD ekonomisinin güçlü büyümesine geri döneceğini ifade etti.

Powell, diğer ülkelerin merkez bankalarıyla düzenli iletişim halinde olduklarına dikkati çekerek, "G7 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanlarının bugün yaptığı açıklama, üst düzey koordinasyonu ve mevcut araçları kullanma kararlılığını yansıtıyor." diye konuştu.

Ülkelerin merkez bankalarının maliye politikaları doğrultusunda kararlar alacağını belirten Powell, mevcut politika duruşlarının hedeflerini desteklediğini dile getirdi.

Powell, ABD ekonomisi ve finansal piyasalarının iyi şekilde işlemeye devam ettiğini vurgulayarak, tüm araçları gözden geçirdiklerini ama şu an için faiz indirimi haricinde bir araç kullanmayı değerlendirmediklerini aktardı.

"Politik endişeleri asla dikkate almayacağız"
Alınan faiz indirimi kararının ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağını belirten Powell, kararın finansal şartları desekleyeceğini ve ekonomik güveni artıracağını kaydetti.

Fed'in faiz indirimine gitme kararı almasında siyasi bir baskı olup olmadığına ilişkin bir soruya Powell, "İnsanların kararlarımızı her zaman analizlerimize dayanarak aldığımızı anlaması çok önemli. Kararlarımızı her zaman kongrenin bize verdiği görevler doğrultusunda Amerikan halkının çıkarına göre alacağız, politik endişeleri asla dikkate almayacağız." yanıtını verdi.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin'den destek
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Kovid-19 salgınının neden olduğu ekonomik endişelere karşı ABD Merkez Bankasının (Fed) aldığı faiz indirimi kararını desteklediğini bildirdi.

Temsilciler Meclisi Yollar ve Araçlar Komitesi tarafından düzenlenen oturuma katılan Mnuchin, Kovid-19 salgınının kamu sağlığı, tedarik zinciri piyasalar ve ekonomiye etkilerinin yakından takip edildiğini söyledi.

Mnuchin, virüs ve neden olduğu zararlara karşı ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla iletişim halinde olunduğuna dikkati çekerek, "Acil durum finansman paketi ve ilgili diğer konulara ilişkin Kongre ile çalışmaya hazırız." diye konuştu.

"Kovid-19 salgınına karşı Çin'den ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük tarifelerinin askıya alınması gibi geçici önlemlerin söz konusu olup olmadığı" sorusu üzerine Mnuchin, bunun şu an için gündemde olmadığı ifade etti.

Mnuchin, "Küçük ve orta ölçekli şirketlerle salgından etkilenecek ekonominin belirli alanlarına yardım için önemli olduğunu düşündüğümüz tüm seçeneklere bakıyoruz." dedi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine karşı faiz indirimi kararı almasını de değerlendiren Mnuchin, "Fed'in kararını destekliyorum. Doğru olanı yaptıklarını düşünüyorum." diye konuştu.

Kovid-19 salgınının ekonomide kısa dönemli bir etkisinin olacağına işaret eden Mnuchin, salgının neden olduğu sıkıntıların finansal krizden farklı olduğunu kaydetti.

Mnuchin, "Kovid-19'un ekonomiye etkisi olacaktır ama sağlık çalışanlarımıza güveniyorum, bunu tedavi edecek ilaç ve aşıyı geliştireceklerdir." dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler