Ev sahipleri ve ev alacaklar şokta!

Kira gelirinin vergilendirilmesindeki adaletsizlik vatandaşı isyan ettirdi. Aylık 6 bin 500 lira kira alan taksi sahibi 3 bin lira vergi öderken, aynı geliri elde eden konut sahibi 12 bin 686 lira vergi ödüyor.Bu­gün­ler­de ki­ra ge­li­ri el­de eden ko­nu

Ev sahipleri ve ev alacaklar şokta!

Kira gelirinin vergilendirilmesindeki adaletsizlik vatandaşı isyan ettirdi. Aylık 6 bin 500 lira kira alan taksi sahibi 3 bin lira vergi öderken, aynı geliri elde eden konut sahibi 12 bin 686 lira vergi ödüyor.

Bu­gün­ler­de ki­ra ge­li­ri el­de eden ko­nut sa­hi­bi­nin en önem­li gün­dem mad­de­si dev­le­te öde­nen ki­ra ge­lir ver­gi­si ola­rak dik­kat çe­ki­yor.

275 li­ra­nın üze­rin­de ki­ra ge­li­ri olan her­kes be­yan­na­me dol­du­rup dev­le­te el­de et­ti­ği gay­ri­men­kul ki­ra­sı­nın ver­gi­si­ni ödü­yor. 300 li­ra ki­ra ge­li­ri olan gay­ri­men­kul sa­hi­bi­nin bir yıl­lık ki­ra ge­li­ri 3 bin 600 li­ra. Dev­let gay­ri­men­kul­de 3 bin 300 li­ra­lık kıs­mı ver­gi­den mu­af tu­tu­yor.

Ge­ri ka­lan 300 li­ra­lık ki­ra ge­li­ri­nin ver­gi­si 33,75 li­ra ola­rak he­sap­la­nı­yor. Bu­na 45,30 li­ra dam­ga ver­gi­si öden­di­ğin­de tu­tar 79,5 li­ra­ya çı­kı­yor.

Tak­si pla­ka­sı­nı ara­ba­sız ola­rak ki­ra­ya ve­ren pla­ka sa­hi­bi ay­lık 6 bin 500 li­ra ki­ra ge­li­ri el­de edi­yor.  Sa­de­ce pla­ka­sı­nı ki­ra­ya ver­di­ği için tak­si­nin hiç­bir mas­ra­fı­na ka­rış­mı­yor ve hiç­bir ris­ki­ni üst­len­mi­yor.

Bu ki­şi­nin yıl­lık ki­ra ge­li­ri 78 bin li­ra. Bu ge­li­re kar­şı­lık dev­le­te öde­di­ği yıl­lık ver­gi 3 bin li­ra. Bu­na kar­şın ay­lık 6 bin 500 li­ra ki­ra ge­li­ri olan ko­nut sa­hi­bi hem ev­le il­gi­li ya­pı­lan bü­tün de­mir­baş mas­raf­la­rı­nı üst­le­ni­yor hem de dev­le­te pla­ka sa­hi­bi­nin öde­di­ği ver­gi­nin 4 ka­tı olan 12 bin 686 li­ra ödü­yor.

Pla­ka sa­hi­bi pla­ka için ay­rı bir ver­gi öde­mez­ken, gay­ri­men­kul sa­hi­bi olan ki­şi­ler ki­ra ge­li­ri için öde­dik­le­ri ver­gi­nin dı­şın­da bir de sa­hip ol­duk­la­rı gay­ri­men­ku­lün her yıl dü­zen­li ola­rak em­lak ver­gi­si­ni ödü­yor. Bu­gün bir tak­si pla­ka­sı­nın de­ğe­ri 1 mil­yon 600 bin li­ra ola­rak ve­ri­li­yor.

Ay­nı de­ğer­de ko­nu­tu olan bir va­tan­daş dev­le­te bu gay­ri­men­kul için bü­yük­şe­hir­de 3 bin 200 li­ra em­lak ver­gi­si ödü­yor. Bu ra­ka­mı tak­si pla­ka­sı olan ki­şi ise öde­mi­yor.

Tak­si pla­ka­sı olan ki­şi­ler pla­ka­yı ki­ra­ya ver­dik­le­rin­de ki­ra­cı­nın ay­lar­ca pla­ka sa­hi­bi­ne öde­me yap­ma­ma du­ru­mu söz­ ko­nu­su ol­maz­ken, ko­nu­tu­nu ki­ra­ya ve­ren ki­şi­ler ay­lar­ca ki­ra­la­rı­nı ala­ma­ya­bi­li­yor. Ko­nut sa­hi­bi­nin pa­ra­sı git­ti­ği gi­bi kö­tü ki­ra­cı ne­de­niy­le psi­ko­lo­ji­si de bo­zu­la­bi­li­yor.

Ay­lar­ca ki­ra öde­me­yen ki­ra­cı­yı ev­den çı­kar­mak da çok ko­lay ol­ma­mak­la bir­lik­te, pla­ka sa­hi­bi­ne 1 ay ki­ra öde­me­yen şo­för anın­da dev­re dı­şı bı­ra­kı­la­bi­li­yor. Ki­ra öde­me­yen ki­şi­ler otur­duk­la­rı da­ire­le­rin ai­dat­la­rı­nı da öde­me­di­ğin­de de so­rum­lu ko­nut sa­hi­bi olu­yor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler