Et fiyatlarında arap modeli!

Ramazan yaklaşırken tüketicinin tenceresinde kaynayacak et fiyatlarıyla ilgili tartışmalar merakla takip ediliyor. Son zamanlarda spekülasyonlara da sahne olan et piyasasıyla ilgili Merkez Bankası (MB) yetkilileri, bu yıl ikinci kez Şahin Sucukları Yöneti

Et fiyatlarında arap modeli!

Ramazan yaklaşırken tüketicinin tenceresinde kaynayacak et fiyatlarıyla ilgili tartışmalar merakla takip ediliyor. Son zamanlarda spekülasyonlara da sahne olan et piyasasıyla ilgili Merkez Bankası (MB) yetkilileri, bu yıl ikinci kez Şahin Sucukları Yönetim Kurulu Başkanı Salih Fazlıoğlu'nun görüşlerine başvurdu.

ARAP MODELİ
MB yetkililerine bir rapor sunan Fazlıoğlu'nun, ilk önerisi köylünün üzerindeki vergi yükünün kaldırılması. İşte Fazlıoğlu'nun ağzından 2 yıllık planın detayları... Dünyanın en büyük et ithalatçısı Arap Yarımadası, eti Latin Amerika'dan alıyor. Türkiye ise Avrupa'dan yüzde 20'si kemik, yağ yani fire içeren et alıyor. Bu et gümrük kapısına geldiğinde kilogram maliyeti 3.5 euroya ulaşıyor.

Buna yüzde 20 fireyi de eklediğimizde maliyet 5.5 euroya çıkıyor. Oysa Araplar gibi Latin ülkelerinden firesiz et aldığımızda maliyet 2.70 euroya düşüyor. Arada kilogramda 2.80 euro fark var. Buna Avrupa'dan gelen ete devletin koyduğu vergi de eklendiğinde ciddi bir rakam ortaya çıkıyor. Devlet Latin Amerika'dan 2 yıl ithalat yaptığında, üzerine bu vergi payını da koyduğunda Türkiye'nin cebinde benim hesaplarıma göre 3 milyar euroluk bir para kalıyor.

KÖYLÜYE KALİTELİ DAMIZLIK

Fazlıoğlu, önerilerini şöyle sürdürdü: Hesaplarıma göre eldeki 3 milyar euroluk kaynağa hazineden de destek verilirse 5 milyar euroluk bir fon oluşturulur. Buradan 2 milyon civarında hayvan satın alınabilir. Bunlar bedelsiz olarak köylüye dağıtılır. İlk yavru köylünün olur. Şu anda Türkiye'de 14 milyon büyükbaş hayvan olduğu düşünülürse yüzde 15'lik büyüme yaşanır. 2 milyon aileye de kaynak ve gelir yaratılır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi