"En yüksek emekli maaşı Türkiye'de"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde alınan maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşı veren ülke olduğunu kaydetti.EMEKLİYE EN FAZLA PARA TÜRKİYE'DEMaliye Bakanı Şimşek, "eşit işe eşit ücretin' aynı unvan, kadem

"En yüksek emekli maaşı Türkiye'de"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde alınan maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşı veren ülke olduğunu kaydetti.
EMEKLİYE EN FAZLA PARA TÜRKİYE'DE

Maliye Bakanı Şimşek, "eşit işe eşit ücretin' aynı unvan, kademe ve derecede bulunan bütün çalışanların eşitlenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Farklı mesleklerde benzer işleri yapanları birbiriyle karşılaştırmanın zor olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu: "Bütün dünyada, çalıştığınız zaman daha fazla, emekli olduğunuz zaman daha az maaş alıyorsunuz. İngiltere'de çalışırken 100 lira alıyorsanız, emekli olduğunuzda 25 lira alıyorsunuz. Fakat Türkiye'de durum çok farklı. Hatta OECD ülkeleri arasında, çalıştığı dönemde aldığı paraya oranla emeklilikte alınan para en yüksek olan ülkedir Türkiye. Türkiye, çalışma döneminde aldığı maaşa oranla en yüksek emeklilik maaşını veren ülkedir. Zaten ondan dolayı bu yıl bütçeden sosyal güvenlik sistemine 73 milyar lira para aktarmış olacağız. Türkiye'nin toplam yatırım bütçesi 39-40 milyar lira, Maliye Bakanlığı'nın sosyal güvenlik sistemine vereceği para yaklaşık 73 milyar lira. Dolayısıyla bunu daha da artırmak mümkün değil."

Şimşek, borç meselesinin sık sık gündeme getirildiğini söyledi.
HANE HALKI BORÇ BATAĞINDA DEĞİL

Türkiye'deki bütün vatandaşların, her türlü borcunun toplamının milli gelire oranının yüzde 19 olduğunu belirten Şimşek, "Yani Türkiye'de vatandaşın borcunun milli gelire oranı yüzde 19. AB'de ortalama yüzde 66. dolayısıyla Türkiye'de hane halkının borç batağında olduğunu iddia etmek zordur" dedi.
2012'DE 700 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM YARATTIK

Bakan Şimşek, ülkede şirketlerin yurt dışı borçlarının milli gelire oranının yüzde 26 olduğunu ifade ederek, Türkiye'de devletin borçlarının milli gelire oranının bu yıl brüt olarak yüzde 36'ya, net olarak da yüzde 18'e düştüğünü söyledi.

Şimşek, "Avrupa'da borç sıralamasında en düşük 3. ülkeyiz. Bu oran OECD ülkelerinde yüzde 107'ye çıkmış, AB'de yüzde 93'lere çıkmış. Türkiye'nin gerek devletin, gerek hane halkının, gerekse şirketlerin borçları iddia edildiği gibi yüksek değildir" diye konuştu.

"Yüzde 4 büyümeyi nasıl yakalayacaksınız?" sorusuna Şimşek, "Cari açığı ve enflasyonu kontrol altına almak için, 2011'de para politikasında ciddi bir sıkılaştırmaya gidildi. Maliye Bakanlığı olarak birtakım tedbirler aldık. Onların yansıması iç talebin ciddi bir şekilde yavaşlaması şeklinde tezahür etti. 2013 yılında tersine bir trende giriyoruz. Para politikasının nispeten gevşediği bir döneme giriyoruz" dedi.

Mehmet Şimşek, 2012 gibi zor bir yılda bile 700 binin üzerinde istihdam yarattıklarını kaydederek, bunun da büyümeye olumlu katkısı olacağını söyledi.

Konuşmaların ardından tasarının 15. maddesi kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi