Elektrik Faturalarına Yüzde 15 Artış Geliyor

Hükümet, Yargıtay'ın "kaçak elektriğik bedeli ödeme yapan vatandaştan alınmaz" kararını ortadan kaldıracak. Yeni hazırlanan kanun tasarı ile kaçak elektrik parası vatandaşa yüklenecek.KAÇAK YASASI HAZIRTasarı Meclis alt komisyonda kabul edildi. Şimdi gene

Elektrik Faturalarına Yüzde 15 Artış Geliyor

Hükümet, Yargıtay'ın "kaçak elektriğik bedeli ödeme yapan vatandaştan alınmaz" kararını ortadan kaldıracak. Yeni hazırlanan kanun tasarı ile kaçak elektrik parası vatandaşa yüklenecek.

KAÇAK YASASI HAZIR

Tasarı Meclis alt komisyonda kabul edildi. Şimdi genel kurula gelecek. Muhalefet yasaya tepkili. Ak Partili milletvekillerinin ise tam destek vermesi bekleniyor.

KAYIP KAÇAK BEDELİ KALICI OLACAK

'EPDK Kanunu ile Bazı Kanunlarla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile kayıp ve kaçak bedeli kalıcı hâle gelecek.

FATURALARA YÜZDE 15 ZAM

Kanun yasalaştığı taktirde her ay fatura bedelinin yüzde 10-15'i, kayıp ve kaçak bedeli olarak aboneden tahsil edilecek.

ABONENİN CEBİ YANACAK

Tasarı, ayrıca hakkını arayan vatandaşları cezalandıracak. Yasa tasarısı bu haliyle kanunlaşırsa kayıp ve kaçak bedeline ilişkin açılan davalarda, tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi kısıtlanacak.

HAKKINI ARAYANIN HESABI DİĞERLERİNDEN SORULACAK

Eğer bir vatandaş kayıp ve kaçak konusunda bir dava açar ve bunu kazanırsa parayı ödeyen şirket bunu diğer vatandaşlardan tahsil edecek. Bunu da kayıplarını tarifeye yansıtarak yapacak.

KAÇAK BEDELİ FATURADA GÖSTERİLMEYECEK

Kayıp kaçak bedeli faturada dağıtım tarifesi; dağıtım sistemi işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme ve bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti, reaktif enerji maliyeti gibi dağıtım faaliyetinin yürütülmesi kapsamındaki tüm maliyet ve hizmetleri karşılayacak bedellerden oluşacak.

GEÇEN YIL 5.4 MİLYAR DOLAR FAZLADAN ÖDEDİK

Türkiye'de 2006-2014 yılları arasında kayıp ve kaçak bedeli olarak tüketicilerden yaklaşık 33 milyar lira tahsil edildi. Bu bedele, faiz ve vekâlet ücretleri de eklendiğinde bu rakam 40 milyar lirayı geçiyor. Sadece 2014 yılında dürüst abonelerin cebinden tam 5.4 milyar lira fazla çıktı! Türkiye'de kaçak elektrik kullanımının en yoğun olduğu bölgeler ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bu bölgelerde kayıp ve kaçak oranı yüzde 75'lere ulaşmış durumda. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi