Dünyanın gözü Karadeniz'de

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Karadeniz'in derin deniz alanlarında petrol ve doğal gaz aramalarında bulunmak isteyen ABD'li Chevron şirketi ile görüşmeleri hız kazandı. Karadeniz'de petrol arama açılışmaları için birçok şirketten teklif al

Dünyanın gözü Karadeniz'de
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Karadeniz'in derin deniz alanlarında petrol ve doğal gaz aramalarında bulunmak isteyen ABD'li Chevron şirketi ile görüşmeleri hız kazandı. Karadeniz'de petrol arama açılışmaları için birçok şirketten teklif alan TPAO, ABD'li Chevron şirketinin yetkilileriyle, yapılan yazışmaların ardından Ocak ayında Türkiye'de bir araya geldi. Chevron yetkilileri, söz konusu görüşmelerde, TPAO ile anlaşmaya temel oluşturacak olan “paylaşım esasları, taahhütler, süreler, olası yatırım miktarı, katılım paylaşım payları' gibi konularda görüş alışverişinde bulundu. Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında daha önce Brezilyalı Petrobras şirketi ile çalışmalar yapan TPAO, en son Kasım ayında ABD'li Exxon Mobil ile petrol arama konusunda “Ortak işletme' anlaşması imzalamıştı.

DERİN DENİZLER TERCİH...

Kara sahalarına kıyasla derin denizlerde petrol arama faaliyetlerinin maliyetli olması nedeniyle TPAO, hem maliyet paylaşımı hem risk paylaşımı hem de teknoloji transferi sağlamak amacıyla ortaklı aramaları tercih ediyor.

Diğer dünya devleri sırada

TPAO Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş, diğer taraftan, TPAO'nun Irak'ta yapılacak petrol ve doğal gaz arama ihaleleri için konsorsiyuma dönük çeşitli ülkelerin şirketleriyle görüşmelerin devam ettiğini bildiren TPAO Genel Müdür Yardımcısı Öztaş, bu kapsamda Japon firmalarının yanı sıra Hintli, Rus ve İtalyan şirketlerle görüşmelerde bulunulduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi