YGS'nin şifresi çözüldü mü?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda basına dağıtılan kitapçıktaki cevap şıklarının şifreli çıktığına dair haberler gazetelerin manşetlerini süslerken ÖSYM'den bir açıklama geldi.Haberlerde, Artvin'de söylentiyle başlayıp çözülen şifre'nin, çok da basit olduğu

YGS'nin şifresi çözüldü mü?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda basına dağıtılan kitapçıktaki cevap şıklarının şifreli çıktığına dair haberler gazetelerin manşetlerini süslerken ÖSYM'den bir açıklama geldi.Haberlerde, Artvin'de söylentiyle başlayıp çözülen şifre'nin, çok da basit olduğu iddia edilerek çeşitli örneklerle durum ispatlanmaya çalışıyordu.

ÖSYM, bu haberlerin doğru olmadığını verilen örneklerin sadece basına ve kamuoyuna dağıtılan örnek kitapçık için geçerli olduğunu açıkladı. İşte medyada yayınlanan haber, örnekler ve ÖSYM'nin açıklaması.

Kaitapçığın şifresi

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda basına dağıtılan kitapçıktaki cevap şıkları şifreli çıktı. Artvin'de söylentiyle başlayıp çözülen şifre, çok da basit: Matematik testindeki 20 soruda, cevap şıklarını küçükten büyüğe sıralayıp, sıralanmamış şıklarla çakışanı buluyorsunuz. Bu şık, sorunun doğru cevabını veriyor. Çakışan birden fazla şıklar için de basit iki formül daha var. Bu şifreleri bilip sınava giren için, soruları okumadan 40 matematik sorusundan 38'ini çözmek, sadece birkaç dakika sürüyor.

YAKLAŞIK 1.5 milyon öğrencinin 27 Mart'ta katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) basına dağıtılan test kitapçığında matematik cevap şıklarının şifrelendiği ortaya çıktı. Artvin'de söylentiyle başlayan ve öğretmenlerce çözülen formüle göre 40 soru bulunan Temel Matematik testinde cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe sıralanıp, soruyla üst üste konulduğunda çakışan şık doğru çıkıyor. Biz de aynı sistemi uyguladık ve cevaplarında rakamlar yer alan 20 soruda formulün tuttuğunu belirledik. Şıklar, küçükten büyüğe sıralandığında çakışan iki şık varsa, küçük olan şık doğru cevabı veriyor.

İstisnalar da 'şifreli

Hiçbir şıkkın çakışmaması durumunda, cevaplar büyükten küçüğe sıralanıyor ve çakışan şık doğru oluyor. Bu şifreye uyan 5 soru var. Hepsinin çakışması durumunda cevap ilk çakışan, yani "a" oluyor. Bu formüle uyan yine 5 soru var.

Harf kullanılan (a, b, c gibi) 3 soruda, alfabetik sıraya göre şıklar diziliyor; çakışan şık doğru cevabı veriyor. "x, y, z"li 3 soruda ise "x" değişken yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor. Matematik harici testlerde de benzer ya da farklı bir formülün uygulandığı öne sürülüyor. Formülün tesadüf olup olmadığı, sınav öncesinde bazı adayların eline geçip geçmediği merak konusu oldu. Kamuoyu, ancak diğer kitapçıklardan örneklerin açıklanmasıyla tatmin olacak.

1.5 milyon öğrenci katıldı

YGS'ye bu yıl 1 milyon 512 bin öğrenci katıldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı sorularda hata tespiti yapıldı. Tartışmalar iki matematik sorusu üzerine yoğunlaşırken dün Artvin'de önce söylentiyle başlayan, uzmanlarının konuya eğilmesiyle ortaya çıkan şifre olayı, matematik soruları başta, YGS'nin tümünü tartışmalı hale getirdi.

Uzmanlar uyguladı ve doğruladı

Uzmanlar Hürriyet'e geldi ve haberimizi inceledi. Sonucu doğrulayan (soldan sağa) Fatih Ayan (Matematik Öğretmeni, Uğur Dershaneleri), Alparslan Alemdar (Uğur Dershaneleri Genel Müdürü), Mehmet Büge (Yenilikçi Eğitim Araştırma Merkezi Direktörü Bahçeşehir-Uğur Eğitim Kurumları), Adil Kurt (Uğur Dershaneleri Matematik-Geometri Bölüm Başkanı) bu formülün rakam bulunan Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde de işlediğini ortaya çıkardılar.

ÖSYM'DEN yanıt: Zekice ama doğru değil

YGS'de bazı soruların belli şifreyle doğru cevaplandırılabileceği iddialarına ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, "İddia sadece basına dağıtılan master kopyalar için doğru ancak sınavda her adayın soru kitapçığı, soruların yeri ve cevapların yeri birbirinden tamamen farklı" dedi. Demir, şunları söyledi:

'Basına dağıtılan kopya için geçerli'

"Bulan arkadaş bayağı zekiymiş. Ama bu sadece basına dağıttığımız kamuoyuna açıkladığımız kopyalarda bulunabilecek bir şey. 'ÖSYM, doğru cevabın yerini aynı tuttu, şıkları değiştirdi. Küçükten büyüğe yazıldığında çakışan şık doğru' deniyor. Ama bu sadece master kopyalarda geçerli. Adaylara dağıtılan soru kitapçıklarında böyle bir mantıkla sorulara doğru yanıt vermek mümkün değil. Asıl kitapçıklarda şıkların hepsi birbirinden ayrı. Kamuoyuna açıklanan soru kitapçıkları matbaaya verilirken, eski cevap sıralama alışkanlığı ile doğru cevaplar yerini korumuş, diğerleri yer değiştirmiş halde basılmış. Basına verilen kopya kitapçıklar hiçbir öğrenciye verilmedi. Zekice bir buluş. Ama maalesef doğru değil."

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da "Gerçek kitapçıklarda iddia edilen formülle bulmaları mümkün değil. Soruların yeri, şıkların yeri her aday için birbirinden farklı. Sadece basına dağıtılan master kopyalarda denilen formül doğru çıkıyor. Kimse gerçek aday kitapçıklarının ne olduğunu görmeden emin olmasın" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim