Özel ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi müdürleri Trabzon’da buluştu

Seminere Türkiye genelinde 118 okul müdürü katılıyor.

Özel ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi müdürleri Trabzon’da buluştu

Türkiye genelindeki Özel ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi müdürlerinin bilgilendirildiği Özel Eğitim Kurumları mevzuatı ve karşılaşılan sorunlar hakkında seminer Trabzon’un Vakfıkebir ilçesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turizm Otelcilik) okulunda başladı. 


Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, tarafından planlanan özel eğitim kurumları mevzuatı ve karşılaşılan sorunlar hakkında seminere, Mili Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Okullar Daire Başkanı Mehmet Baran, Trabzon İl Mili Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Vakfıkebir İlçe Mili Eğitim Müdürü Samim Aksoy, eğitmenler ve özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürleri katıldı. Bilgilendirme seminerine 118 okul müdür katılırken, seminer 3 gün sürecek. 

Seminerde konuşan Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, “Ülkemizin en büyük zenginliğinin yetişmiş insan gücü olduğuna inanıyoruz. Bu yetiştirmedeki sorumluluk Milli Eğitim bakanlığımıza ait. Hatanın ve kusurların eğitimle ilişkilendirildiği dünyada bu sorumluluğu üslenen bakanlığımıza, devletimize özel öğretim kurumları olarak destek verdiğiniz, omuz verdiğiniz için teşekkür ediyorum. İnsanımızı geleceğe daha iyi hazırlama noktasında desteklerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirirsek yarınlarımız daha güzel olacak” dedi. 

"Özel okulculuğun önünü açmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" 

Özel okulculuğun önünü açmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Okullar Daire Başkanı Mehmet Baran “Bu amaçla 2019 yılı için hedefimiz yüzde 12, 2023 yılı hedefimiz olan yüzde 15’leri bulabilmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Şu anki sayılara baktığımız zaman Türkiye’deki özel okullaşma oranlarının yüzde 15.7 olduğunu, özel okullarda okuyan öğrencilerin oranlarının da yüzde 8’i geçtiğini görüyoruz. Yaklaşık 9 bin 662 okulumuz var, 2 bin 882 tane lisemiz, bunların içinde 378 tane mesleki lisemiz var. Meslek liselerin sayılarını arttırabilmemiz için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Bu okulların çeşitlerini ve öğrenci sayısını arttırmak temel hedeflerimizden biridir. Meslek liselerinin sorunlarının memleket meselesi olduğunun farkındayız. Bu okulların olabildiğince desteklenmesi ve sanayiye doğrudan katkılarının çeşitlenerek arttırılmasını hedefliyoruz. Mesleki ve Teknik Genel Müdürlüğümüzün belirlemiş olduğu alan ve dalları da sanayi destekleri oranınca desteklemeye çalışıyoruz. Bu amaçla şu ana kadar 26 tane belirlenmiş dalla 4 bin 300 TL-6 bin 300 TL arası değişen bir bedeli özel meslek liselerimize ödüyoruz. Şu an itibarıyla 35 tanesi OSB içerisinde 35 tanesi de OSB dışında olmak üzere 70 tane okulumuz destek kapsamı içersinde 42 bin öğrencimiz bu destekten yararlanmaktadır. Geçen sene bu sayının 21 bin olduğunu düşünürsek yüzde yüzlük bir artış olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki yıl bu sayının katlanarak gideceğini şimdiden hissediyoruz çünkü yatırımcılar bizleri zorluyor” diye konuştu. 

“Bizim değerli yer altı madenlerimiz yok, petrolümüz yok ama en büyük değerimiz insan” 

“Mezun olduktan sonra iş bulma konusunda bazı sorunlarımız var” diyen Baran “Bunları da sorunsuz alanlara kaydırarak çözüm bulmaya gayret ediyoruz. Önümüzdeki yıl bu dönüşümlerin hızla devam edeceğini görüyoruz. Türkiye en büyük katma değeri insan gücünden elde ediyor. Bizim değerli yer altı madenlerimiz yok, petrolümüz yok ama en büyük değerimiz insan. Bizim insanımız hiç ummadığınız yerde karşınıza çıkabiliyor. Afrika’da, Güney Amerika’da ticaret ve yatırım için iş gücü için buralara gidiyor. İş gücü olarak girişimcileri karşınızda bulmak büyük bir başarı. Ülkemizin ihtiyacı olan aranan eleman yetiştirmek için meslek liselerini desteklemek, sanayinin ve hizmet sektörünün ihtiyacı olan alan ve dallarda mezunların sayılarını arttırmak, program çeşitliliğimizi yükseltmek programlarımız güncelleyerek yolumuza devam etmek arzusundayız. Bu bağlamda sizlerin girişimciliğinize ihtiyacımız var. KOSGEB’ten bütün okullarımızın yararlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Oradan bir takım yol haritaları çıkartıldı. Bu okulların bu desteklerden yararlanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bizler hizmet içi eğitimlerimizi farklı yerlerde yapmak istiyoruz. Bu okulun yeni açıldığını ve imkanların iyi olduğunu öğrenince bilinçli olarak bu okulu tercih ettik. Bu okulda bakanlığımızın düzenlediği ilk seminer olması bize nasip oldu. Bölgesel olarak yapacağınız etkinliklerde bu okulu değerlendirebilirsiniz. Farklı bir mekana gelmek, farklı bir coğrafyaya destek verebilmek bizleri mutlu etti” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim