Nuri Okutan'a 2010'un etik ödülü!

Kaybolmakta olan etik değerleri yeniden yeşertmek amacıyla faaliyet gösteren Toplumsal Etik Derneği tarafından, etik değerlerin korunması ve yaşatılması konusunda önderlik eden kişi ve kuruluşlara verilen "Meslekte Etik Davranışları Teşvik Ödülü", bu yıl

Nuri Okutan'a 2010'un etik ödülü!

Kaybolmakta olan etik değerleri yeniden yeşertmek amacıyla faaliyet gösteren Toplumsal Etik Derneği tarafından, etik değerlerin korunması ve yaşatılması konusunda önderlik eden kişi ve kuruluşlara verilen "Meslekte Etik Davranışları Teşvik Ödülü", bu yıl ilk kez bir valiye verildi.

2004 yılından bu yana etik davranış sergileyen en iyilere verilen ödüle, "Eğitimde Önderlik ve Toplumu Bilinçlendirme" konusundaki çalışmalarıyla Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan layık görüldü.

15 Ocak 2011 tarihinde Ankara Ticaret Odası'nda düzenlenen törenle ödülünü alan Şanlıurfa Valisi Okutan, bu ödülü, Şanlıurfa'daki hızlı okullaşma oranına, okul öncesi eğitim düzeyindeki hızlı artışa ve özellikle kız öğrencilerin eğitim haklarını kullanabilmelerine yönelik çalışmalara verilmiş bir ödül olarak değerlendirdiğini belirterek, "Ödüllerin en büyüğü, içlerindeki okuma arzusuna rağmen okula gidemeyen kız öğrencilerimizin, şimdi okul sıralarında yerlerini almış olmalarıdır" dedi.

Ekonomik ve toplumsal kalkınmanın, ancak iyi eğitim almış yurttaşlarla mümkün olabileceğine dikkat çeken Vali Okutan, görev yaptığı her ilde, sahip olunan değerleri büyük fırsatlara dönüştürebilmek için eğitim alanında özel çalışmalar yürüttüğünü belirtti. İyi bir temel eğitimin, kız ve erkek her çocuğun hakkı olduğunu vurgulayan Vali Okutan, Okul Öncesi Eğitim'in de iyi bir eğitimin temelini oluşturduğunu ifade etti.

Okutan, kızların okullaşmasında ve okul öncesi eğitimde Türkiye genelinde gözlenen artışın, büyük bir umut ve mutluluk kaynağı olduğunu söyleyerek, "Eğitim alanındaki bu gelişmeler geleceğe güvenle bakmamızın en önemli dayanaklarından birisidir.

Çünkü iyi eğitim imkanına sah UNICEF Nuri Okutan Modeli, Şanlıurfa'yı zirveye taşıyor

Daha önce görev yaptığı Sakarya, Trabzon ve Siirt'te tarımdan hayvancılığa, kültürden eğitime hayata geçirdiği Toplumsal Kalkınma Modeli'ni Şanlıurfa'da da uygulamaya başladıklarını hatırlatan Vali Nuri Okutan, Okul Öncesi Eğitim konusunda uluslararası kabul gören UNICEF Nuri Okutan Modeli'nin aynı şekilde Şanlıurfa'da da meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Okutan şöyle konuştu:

 

"2009 yılında Şanlıurfa'da göreve başladığımızda, kentteki okul öncesi eğitim alan öğrenci sayısı 59 bin 212 iken, yoğun çalışmalar sonucu 2010 yılında bu sayı yüzde 17 artışla 69 bin 351'e yükseldi. Yine aynı dönemde, yani bir yıl içinde, okul öncesi okullaşma oranı da yüzde 13 oranında artışla yüzde 64'ten yüzde 72,43'e yükseldi. Okul öncesi eğitime katılan kız öğrenci sayısının erkek öğrencilerle hemen hemen aynı seviyede olması da umut verici bir başka boyutu ifade etmektedir.

Eğitimdeki bu dev dönüşüm sürecinde benim için en büyük mutluluk kaynaklarından birisi, kızların okullaşma oranındaki artışta Şanlıurfa'nın Türkiye öncü şehirlerinden biri konumuna gelmesidir. Elde edilen bu sonuçlar, şahsımdan öte Şanlıurfa kenti ve halkı için gurur ve heyecan verici bir gelişmedir."

Şanlıurfa, "Işığını Arıyor, Okuyor!.."

Okullaşmadaki artış hızının, yeni okul yapımının ve öğretmen sayısının ötesinde olduğunu belirten Vali Okutan, Şanlıurfa'nın öğrenci sayısı bakımından Türkiye'nin 4'üncü kenti buna karşın öğretmen sayısı bakımından 23'üncü kenti olduğuna işaret etti. Okutan, "Şanlıurfalıların eğitim konusundaki ihtiyaçlarını karşılamaya öğretmen ve okul yetiştirmek hiç kolay değil. Okul ve derslik konusundaki ihtiyacımızı karşılamak için, halkın maddi, manevi, gönüllü katılımı ile imece usulünü başarıyla hayata geçiriyoruz.

Bu yöntemle çok sayıda derslik, okul ve lojman yaptık" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'daki eğitim çalışmalarının hedefini sadece okullaşmayı artırmakla sınırlı tutmadıklarını, kitabı ve okumayı da sevdirmeye çalıştıklarını ifade eden Okutan, "Işığımı Arıyorum, Okuyorum" adını verdikleri kampanyayla il merkezinde Kasım 2009'da 416 bin adet olan kitap sayısını bir yıl içinde üç kattan fazla artırarak 1 milyon 724 bin adede çıkardıklarına dikkat çekti.

İl genelinde her gün 20 dakikanın, kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saati bitimine doğru 30 dakikanın, camilerde ise her gün bir vakit namazı öncesi veya sonrasının okuma saati olarak ayrıldığını söyleyen Vali Okutan, "Toplumsal Etik Derneği'nin şahsıma layık gördüğü bu ödülü, eğitime bu kadar inanan ve destek veren Şanlıurfa halkına ve en önemlisi çocuklarımıza adıyorum" dedi.

ip olacak çocuklarımız ülkemizin geleceğinin en önemli teminatıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim