LYS Sınavı sona erdi

Üniversiteye geçiş için ikinci aşama olan LYS'nin ilk oturumu olan LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı başladı.

LYS Sınavı sona erdi

Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) ilk oturumu LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı sona erdi. Sınavdan çıkan adaylar sosyal bilimler sınavının genel olarak kolay olduğunu, sadece felsefe sorularında zorlandıklarını belirterek, açık uçlu soruların da kolay olduğunu kaydetti.
 

Üniversiteye girişte ikinci aşama olan LYS maratonu bugün saat 10.00’da başladı. 538 bin 885 LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavına girdi. Tarih, coğrafya-2, felsefe grubu, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden soruların yöneltildiği Sosyal Bilimler Sınavı 135 dakika sürdü.

AİLELERDEN BAZILARI SINAVDAN ÇIKIŞ ANINI VİDEOYA ALIRKEN BAZILARI SELFİE YAPTI

Sınavdan çıkan adaylar kendilerini okul bahçesinde heyecanla bekleyen ailelerine sarıldı. Ailelerden bazıları çocuklarının sınavdan çıkış anını videoya alırken bazıları sınav binası önünde çocuklarıyla selfie yaptı.

Sınava girdiği Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde babasıyla selfie yapan Turgut Alp Ediz, sınavın basit olduğunu söyleyerek, "Pek zorluğu yoktu. Mart ayından beri hiç sosyal çalışmadım. Ona rağmen 3-4 tane boşum var. Hedefim mühendislik" dedi. Baba Hüseyin Ediz ise şunları kaydetti:

"Anne babalar en çok onlar heyecanlanıyor dışarıda. Bu ikinci çocuğum birincisini mezun ettik yurt dışında master yapıyor. Oğlumun bir ideali var bilgisayar mühendisi olmak istiyor. Sosyal bizim için önemli değil ama yine de heyecanı atmak için ilk sınav çok önemliydi. Denesin diye geldik. Sosyali genelde iyidir. İkinci eğitim olarak da tarihi özellikle istiyorum. Malum Türkiye’de tarih konusunda çok karmaşa var. Gerçek tarihçiye ihtiyacımız var. Çalışmasından memnunuz. Umarım tüm öğrenciler de başarılı olur. Burası benim kendi okulum, ben buradan mezun oldum. Onun için buranın benim için bir anlamı var. Özellikle fotoğraf çektim ileride hatıra olsun."

"FELSEFE BİRAZ ZORDU ONUN DIŞINDA KOLAYDI"

Felsefe sorularının biraz zor olduğunu söyleyen Doğukan Arslan, "Ama iyiydi sorular güzeldi. Açık uçlu sorular kolaydı" dedi. Sınavın kolay olduğunu belirten İlayda Şahin ise, "Felsefe biraz zordu onun dışında kolaydı. Açık uçlu sorular coğrafyada beklediğim gibiydi, diğerleri de o kadar zorlamadı" ifadelerini kullandı.

Sayısal öğrencisi olduğunu kaydeden Cansu Özcan da sınavının güzel geçtiğini ifade etti. Özcan, "Denemek için girmiştim ama güzeldi, sorular çok zor değildi bence. Mantık felsefe grubunu hiç görmediğim için onda zorlandım. Ama yine de yapılabilecek düzeydeydi. Diş hekimliği istiyorum" şeklinde konuştu. Sınavının güzel geçtiğini belirten Buğra Berkin Taş, "Öğretmenlerimizin söyledikleri soruların bazıları yerli yerindeydi. Hepsi yolunda gitti. Tarih soruları güzeldi, felsefe kısmı biraz zorladı ama iyiydi. Açık uçlu sorular güzeldi. İlk dönemde kolay soracakları duyumu almıştık. Hedefim coğrafya öğretmenliği" ifadelerini kullandı.

LYS-4 SOSYAL BİLİMLER SAAT KAÇTA BİTECEK?

Üniversite hayali kuran binlerce öğrencinin hazırlandığı LYS başladı. Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava, 538 bin 885 aday başvurdu. Sınav, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek.

Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce, adayların sınav binalarına alınma işlemi tamamlandı. Saat 09.45'ten sonra gelen adaylar sınav binalarına alınmadı.

LYS-4'te tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer alıyor.

Adaylar, tarih testinde 44 soruyu 65 dakikada, coğrafya-2 testinde ise 14 soruyu 20 dakikada cevaplayacak.

Felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kağıdı kullanılacak.

3 AÇIK UÇLU SORU

Tarih testi ve coğrafya-2 testlerinde birer soru, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan bir soru, kısa cevaplı olacak.

Adaylar bu soruların yanıtını, cevap kağıdının ilgili alanında (cevap kağıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacak. Cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler, optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru yazılan ancak kodlanmayan veya yanlış ve eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.

Adaylar, birinci ve ikinci testin (tarih testi ve coğrafya-2 testi) cevaplama süresi içinde, üçüncü testin (felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamayacak.

LYS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir

LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların, sadece ön lisans programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.

LYS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

* Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır.


* Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

* Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

* Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

* Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır. ALYS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği Tablo 1D’de gösterilmiştir. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacaktır.

* ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacaktır. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacaktır.

* Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler ; LYS Sosyal Bilimler Sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine LYS-4’de (Sosyal Bilimler Sınavı) yer alan Felsefe Grubu altındaki Psikoloji alanından 3, Sosyoloji alanından 3, Mantık alanından 2 soru cevaplandıracaktır . Bu karar doğrultusunda, LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi ile ilgili olarak aşağıdaki uygulama yapılacaktır:

2017-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde toplam 40 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 40 cevap alanı bulunacaktır. Testi alan tüm adaylar ilk 24 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. Bu adaylar cevap kâğıdının bu test ile ilgili alanında ilk 24 cevap alanını, soru numaralarına uygun olarak işaretleyeceklerdir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Eğitim