KTÜ 93 ülkeden 1300 öğrenciyi eğitiyor

Türkiye'de, "İstanbul ve Ankara dışında kurulan ilk üniversite" olma özelliği taşıyan Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ), Azerbaycan'dan Fransa'ya, İspanya'dan Malawi'ye, Meksika'dan Tayland'a kadar 93 ülkeden bin 307 öğrenci eğitim görüyor.   Bünyesi

KTÜ 93 ülkeden 1300 öğrenciyi eğitiyor
Türkiye'de, "İstanbul ve Ankara dışında kurulan ilk üniversite" olma özelliği taşıyan Karadeniz Teknik Üniversitesinde (KTÜ), Azerbaycan'dan Fransa'ya, İspanya'dan Malawi'ye, Meksika'dan Tayland'a kadar 93 ülkeden bin 307 öğrenci eğitim görüyor.
 
Bünyesinde tıp fakültesi bulunan tek teknik üniversite olan KTÜ'deki 58 bin 486 öğrenci, 17 fakülte, 7 enstitü, 4 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu ve devlet konservatuvarında eğitim görüyor. 
 
KTÜ, yabancı öğrencilerin de tercih ettiği üniversiteler arasında üst sıralarda bulunuyor. Üniversitede, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Afrika, ABD, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinden de öğrenciler eğitim alıyor.
 
Azerbaycanlı 200 öğrencinin bulunduğu KTÜ'de, 98 Türkmen, 87 Afgan, 35 Alman, 5 Fransız olmak üzere Meksika, Tayland, Ruanda, Tacikistan, Kanada ve İtalya gibi 93 ülkeden bin 307 öğrenci eğitim hayatına devam ediyor.
 
Bu öğrencilerin 215'i mühendislik, 158'i iktisadi ve idari bilimler, 75'i tıp fakültesi, 175'i fen bilimleri enstitüsü olmak üzere 16 fakülte, 8 meslek yüksekokulu, 4 enstitü ve 1 yüksekokulda eğitimlerini sürdürüyor.
 
KTÜ'de 368 profesör, 255 doçent, 446 yardımcı doçent olmak üzere bin 69 öğretim üyesinin yanı sıra bin 278 de öğretim elemanı görev yapıyor.
 
Üniversitede 2010'da 496 olan yabancı uyruklu öğrenci sayısı, 2011'de 591'e, 2012'de 754'e, 2013'de 935'e, 2014'de bin 76'ya ve geçen yıl ise 2010 yılına göre yaklaşık 2,5 kat artarak bin 307'ye yükseldi.
 
"Çalışmalar sayesinde yabancı öğrenci grafiğimizde artış yaşandı"
 
KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, yabancı öğrenci sayısının son 5 yılda 2,5 kat artmasından dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.
 
Üniversitenin 2014-2018 yıllarını içeren stratejik planı kapsamında pek çok alanda çalışmaların devam ettiğini belirten Öksüz, "Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Baykal'ın talimatıyla yaklaşık 2 yıl önce 'Yabancı Uyruklu Öğrenciler Koordinatörlüğü' kuruldu ve 'KTÜ Türkçe Öğretim Merkezi' faaliyete geçirildi. Yabancı Uyruklu Öğrenciler Koordinatörlüğü görevlilerimiz yurt dışına çıkarak ülkemizi, bölgemizi, ilimizi ve üniversitemizi tanıtma çalışması gerçekleştiriyor" dedi.
 
Öksüz, ekiplerin Hollanda, Suudi Arabistan, Belçika, İran ve Türk Cumhuriyetleri olmak üzere birçok noktada çalışma gerçekleştirdiğini vurguladı.
 
Koordinatörlük ekiplerinin gittikleri ülkelerde sınav gerçekleştirdiğini de anlatan Hikmet Öksüz, şöyle devam etti:
 
"Yabancı öğrenciler ise buraya gelip hem ilimizi hem de kampüsümüzü tanıyor. Yurt dışında yapılan sınavlar merkezde okutuluyor ve puan veriliyor. Puanlamadan sonra öğrenciler başvuru yapıyor. Üniversite olarak oraya gitmediğimiz ve tanıtım yapmadığınız zaman, yabancı uyruklu öğrencilere yönelik sınav sadece Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirildiği takdirde öğrenci sayısı 20, 30 olur."
 
Prof. Dr. Öksüz, bu yıl yabancı uyruklu öğrencilere yönelik sınavın nisan ayında yapılmasının planlandığını anımsatarak, "Ekiplerimiz Afrika'ya da gidecek. Yapılan tanıtımlar ve çalışmalar sayesinde yabancı öğrenci grafiğimizde artış yaşandı. Artışın, gelecek yıllarda da süreceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.
 
KTÜ Türkçe Öğretim Merkezi'nde görevli ekiplerin ise üniversiteye gelen yabancı öğrencileri karşıladığını ve 1 yıl Türkçe eğitimi verildiğine dikkati çeken Öksüz, "Öğrencilerimiz burada hem Türkçeyi öğreniyorlar hem de Trabzon'u ve geleneklerimizi tanıma fırsatı buluyorlar" ifadelerini kullandı.
 
Yabancı öğrencilerin turizmde değerlendirilme önerisi
 
Hikmet Öksüz, ana dili Arapça, Fransızca, Almanca olan aynı zamanda da Türkçeyi bilen 93 ülkeden öğrencinin Trabzon'da bulunmasının turizm açısından da ayrı bir önem taşıdığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Yabancı uyruklu öğrencilerimizle stratejik plan gereği yılda 3 ya da 5 kez toplantı yapıyoruz. Onların önerilerini ve görüşlerini alıyoruz. Öğrencilerimiz, 'tatillerde buradayız, bize iş verin gönüllü çalışalım' diyorlar. O ülkelerden gelecek turistlerden bazıları ise 'KTÜ'de tanıdığımız öğrenci var, bizi gezdirir' diyerek bölgeye gelme fikrine daha sıcak bakıyor."
 
Öğrencilerin bir kısmının yaz tatillerinde kampüste bulunduğunu belirten Öksüz, "Turizm sektöründeki firmalar yabancı dil bilen, bölgeyi öğrenmiş kişilerle çalışmak istiyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, yabancı öğrencilerimizin sektör için büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Üniversitemizin bu potansiyeli, ilimiz turizmi için değerlendirilmeli" şeklinde konuştu.
 
Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı kapsamında, DOKAP bölge illerindeki yabancı uyruklu öğrencilerin sayısının artırılmasının hedef olarak koyulduğuna işaret ederek, "Plana göre bu hedef, sağlık turizmi için de önem arz etmektedir. Bu noktada KTÜ tarafından son 2 yıl içinde yabancı uyruklu öğrenci sayısının artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar, DOKAP Bölge Planımıza da büyük katkı sağlamaktadır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Eğitim