"Türkiye varsa biz yokuz"

Şok eden açıklama...

"Türkiye varsa biz yokuz"
İngiltere’de (Birleşik Krallık) 23 Haziran’da yapılacak Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmama referandumuna günler kala, tartışmaların baş köşesine Türkiye yerleşti.

AB’den çıkma yanlıları bir süredir seçmenlere, Türkiye’nin Birlik’e üye olması durumunda milyonlarca Türk’ün İngiltere’ye geleceği mesajını veriyordu. AB’den ayrılma kampanyasının liderleri eski Londra belediye başkanı Boris Johhson ve Adalet Bakanı Michael Gove dün, Başbakan David Cameron’a “Türkiye’nin asla AB üyesi olmayacağını garanti etmesi” çağrısı yaptı. Türkiye’nin yakın zamanda AB’ye üye olması beklenmezken, İngiliz siyasilerin konuyu bu boyuta taşıyacak ölçüde istismar etmesi ve “77 milyon Türk geliyor” şeklinde korku kampanyası yürütmesi şaşkınlık yaratıyor. 

Gove ve Johnson, Cameron’a yazdıkları mektupta, Türkiye’nin AB üyeliği söz konusu olduğunda İngiltere’nin veto hakkını kullanacağına dair garanti istedi. İki siyasi, Cameron’dan Türkiye’yle katılım müzakerelerine son verilmesini ve Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat hakkı elde etmesinin önlenmesini talep ediyor. Mektupta “Hükümet veto garantisi veremezse, halk da bunda makul sonucu çıkartıp Türkiye’yle ortak sınırlara sahip olmayı önlemenin tek yolunun 23 Haziran’da ayrılma yönünde oy kullanmak ve kontrolü eline almak olduğu sonucunu çıkartacaktır” deniliyor.

Ayrılma yanlıları, Türkiye’nin AB’ye üye olmasıyla İngiltere’ye Müslüman göçmen akını başlayacağını ve ülkenin İslamcı radikallere karşı savunmasız kalacağını savunuyor. İstihdam Bakanı Priti Patel, Türkiye’nin üye olması durumunda “her yıl İngiltere’ye 100 bin Türk’ün geleceğini” öne sürdü. Ayrılma kampanyasının broşürlerinde Türkiye’nin üyeliğinin, AB’nin Suriye ve Irak’la komşu olması anlamına geleceğini gösteren bir harita yer alıyor; Türkiye’de suç oranlarının yüksek olduğu belirtiliyor.

Damat Ferit Paşa hükümetlerinde dahiliye nazırlığı görevi yapan Ali Kemal’in torunu olan Boris Johnson, geçmişte Türkiye’nin üyeliğini destekleyen isimlerdendi. Ancak Johnson, “hem Türkiye’nin hem de AB’nin değiştiğini” belirtti. Bakan Michael Gove ise AB’nin Türkiye’de “erozyona uğrayan demokratik hakları protesto etmesi gerektiğini” söyledi. Muhalefetteki İşçi Partisi’nden Yvette Cooper ise, Johnson ve Gove’u eleştirdi. Cooper, her iki siyasetçinin de Türkiye’nin AB üyeleğinin yakın zamanda mümkün olmadığını bildiğini belirterek, “Bilinçli olarak gerçekleri manipüle ediyorlar, yalan söylüyorlar. Bu utanç verici” dedi. AB’de kalmayı savunan Başbakan David Cameron, baskılar üzerine “Türkiye’nin 3000 yılından önce AB üyesi olamayacağını” söylemişti. İngiltere bugüne dek Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyordu.

İngiltere’nin sol görüşlü gazetesi The Guardian, dünkü başyazısında Ankara’nın Avrupa Birliği üyeliği ihtimalinin görünür gelecekte mümkün olmadığını vurgulayarak ayrılma yanlılarının yürüttüğü kampanyayı eleştirdi. Yazıda, “Basitçe söylemek gerekirse, Avrupa’da hiç kimse şimdi ya da görünür gelecekte Türkiye’yi birliğe almaya hazır değil. Bunun tersini iddia etmek ya cahillik ya da bilerek yanlış yönlendirmek. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkesini otoriter bir yola sokmadan çok önce bile bu ülkenin AB üyeliğine muhalefet, Avrupa kıtasında geniş bir şekilde paylaşılıyordu” denildi. “Avrupa’nın milyonlarca Türk tarafından işgal edileceği iddialarının da baştan aşağı yalan” olduğunu söyleyen Guardian, İngiltere’nin Schengen bölgesinde olmadığını ve bu nedenle Türkiye’ye vize serbestisi verilmesi durumunda bile bu durumdan etkilenmeyeceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler