IŞİD'e karşı müslüman askerler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’den döndüğü gün ana hatlarını açıkladığı IŞİD’le mücadeleye ilişkin yol haritası, Suriye sınırları içerisinde güvenli bölge oluşturmaya dayanıyor. Bu kapsamda Türkiye’nin öncülük edeceği güvenli bölgede Cidde bildirisine imza

IŞİD'e karşı müslüman askerler
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’den döndüğü gün ana hatlarını açıkladığı IŞİD’le mücadeleye ilişkin yol haritası, Suriye sınırları içerisinde güvenli bölge oluşturmaya dayanıyor. Bu kapsamda Türkiye’nin öncülük edeceği güvenli bölgede Cidde bildirisine imza atan Müslüman ülkelerin askerleri konuşlandırılacak
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta ABD Başkanı Barack Obama ve diğer devlet başkanları ile yaptığı görüşmenin detayları netleşmeye başladı.
 
 
Suriye ve Kuzey Irak’ı kana bulayan terör örgütü IŞİD’le mücadelenin tek başına yeterli olmadığını ve terörü yaratan Suriye rejimi ile de mücadele edilmesi gerektiğini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisinin ABD Başkanı Obama tarafından da benimsendiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York dönüşü ABD’ye üç aşamalı bir formül önerdiğini açıklamıştı. 
 
Edinilen bilgiye göre Türkiye’nin “Uçuşa yasaklı güvenli bölge ilan edilmesi” önerisi ABD tarafından da kabul gördü. Buna göre; Türkiye’nin çözüm haritası kapsamında Suriye’nin içerisinde birden çok noktada uçuşa yasaklı güvenli bölge ilan edilecek. Oluşturulacak güvenli bölgede IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona destek veren ülkelerin askerleri konuşlanacak. 
 
Bu askerlerin çoğunluğunu ise Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki bildiriye imza atan Müslüman ülkelerin askerleri oluşturacak. Bu askeri güce Türkiye öncülük edecek. Türkiye’nin çokuluslu güç önerisinin NATO tarafından da benimsendiği ve planlamalara başlandığı belirtiliyor.
 
SINIR GÜVENLİĞİ 
 
Uçuşa yasaklı güvenli bölge ile amaçlanan; Türkiye’ye olası bir göç dalgasının önüne geçmek ve çatışmalardan kaçacak sivillerin güvenliğini Suriye içinde sağlamak.
 
CİDDE BİLDİRİSİNİ 11 ÜLKE İMZALADI
 
Cidde’de 11 Eylül’de yapılan “Terörle Mücadele Toplantısı”na 12 ülke katıldı. Ev sahibi Suudi Arabistan, ABD ve Türkiye’nin yanı sıra, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman temsilcileri de toplantıda yer aldı. “IŞİD’e karşı askeri yöntemler dahil aktif ve kararlı bir şekilde etkin mücadele edilmesi” ifadesinin yer aldığı bildirgeyi 11 ülke imzaladı. Türkiye IŞİD’in elindeki rehineleri gerekçe göstererek bildirgeye imza koymadı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya