Kösem Sultan kimdir ve nasıl öldü?

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinin yayın hayatına başlamasının ardından Beren Saat'in canlandırdığı Kösem Sultan'ın hayatı birçok insan tarafından merak konusu oldu. Efsaneleşen yaşamıyla kitaplara konu olan Kösem Sultan kimdir, neden ölmüştür? İşte hayatı;

Kösem Sultan kimdir ve nasıl öldü?

Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinin yayın hayatına başlamasının ardından Beren Saat'in canlandırdığı Kösem Sultan'ın hayatı birçok insan tarafından merak konusu oldu.

Efsaneleşen yaşamıyla kitaplara konu olan Kösem Sultan kimdir, neden ölmüştür? İşte hayatı;

Dünyaya 1590 yılında geldi ve 2 Eylül 1651 yılında cinayete kurban giderek hayatını kaybetti. Osmanlı döneminde devlet yönetiminde en çok etkisi olan Haseki ve Valide Sultan olmuştur. Torununun padişahlığı döneminde dahi haremi kontrolü altına almış ve Büyük Valide Sultan olmuştur. Osmanlı Padişahı olan I.Ahmed'in nikahlı eşidir. IV. Murad ile I. İbrahim'in annesidir.   IV. Mehmed'in ise babaannesidir. Saraya ilk geldiği dönemde Safiye Sultan'ın isteğiyle Mahpeyker adını alsa da sonradan son ismini almıştır. Hakkında iki farklı rivayet bulunmaktadır. Bunlardan ilki pürüssüz bembeyaz bir cildi olduğundan I.Ahmed kendisine Kösem adını koymuştur. Diğer rivayet ise sözlük anlamı olan emin, ne zaman ne yapacağını bilen, yol gösteren ve yönlendiren kişi veya kimse" anlamında verilmiştir.

kosem-sultan-001.jpg

Osmanlı tarihinin en güçlü Valide'si olarak bilinmektedir. En güçlü Haseki için ise Hürrem'in adı verilmektedir. Eşi hayatta iken siyasi işlere tam anlamıyla olmasa da bir nebze karışmış ve veraset sisteminin dönüşümünde önemli bir rol oynamıştır.  Oğulları ve torunu dönemiyle otuz yıla yakın devletin fiili ve idari gücünü bizzat elinde bulundurmuş ve oynadığı siyasi satrançlarla imparatorluk üzerinde iktidar sahibi olmak isteyen devlet adamlarını, dahili ve harici düşmanların tümünü bertaraf ederek adeta Osmanlı ataerkil egemenliğine meydan okumuştur. Hayatı romanlara, tiyatro oyunlarına,dizilere,filmlere ve opera eserlerine konu olmuştur. Naibe-i Saltanat, Valide-i Muazzama, Valide-i Muhtereme, Sahibet-ül Makam, Valide-i Kebire,Valide-i Maktule, Der-i Devlet, Ümmü'l Müminin, Ulu Valide sıfatlarıyla da anılırken, Osmanlı hareminde kadın hakimiyetinin sembolü haline gelmiş tarihin en önemli kadın figürlerinden biridir ve Avrupalıların ifadesiyle tam bir ana kraliçedir.

kosem-sultan-002.jpg

Torunu Avcı Mehmet'in padişahlığı döneminde de Saltanat Naibesi olmuş,devlet işlerinde söz sahibi olmuştur. Bunun üzerine Avcı Memet'in annesi Turhan Hatice Sultan arasında bir rekabet ortaya çıkar. Bu durumun ancak yeni bir şehzadenin padişah olmasıyla değişebileceğini düşünerek Şehzade Süleyman lehinde çalışmalara başlar. Turhan Hatice'nin, durumu bir cariye vasıtasıyla öğrenmesi planı zarara uğratır. Bu sırada ayaklanan yeniçeriler, Turhan Valide'nin saraydaki yardımcıları olan ağalarının Mısır'a sürgün edilmesini talep etmektedir. Tehlikeli durum karşısında harekete geçen Turhan Sultan, ağalarının da yardımıyla Osmanlı tarihinin belki de en kudretli kadını olan Kösem'i ortadan kaldırtır. Cenazesi, kocasının Sultan Ahmet Camii'ndeki I. Ahmed türbesine gömüldü. Bu olaydan sonra Köprülü ailesinden sadrazamlar iş başına geldi ve Validelerin (padişahların anneleri) devlet siyasetindeki etkileri sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem