Fındık Fiyatları ne kadar oldu? İşte son rakamlar

Türkiye'de özellikle Karadenizli'nin geçim kaynağı olan fındık fiyatı ile üreticiye hayal kırıklığı yaratmayı sürdürüyor. Sezon başlangınında herkesi umutlandıran 14-15 TL civarındaki rakamlar gün geçtikçe gerileyerek 7-8 tl  bandına geriledi.  İsyan etti

Fındık Fiyatları ne kadar oldu? İşte son rakamlar

Türkiye'de özellikle Karadenizli'nin geçim kaynağı olan fındık fiyatı ile üreticiye hayal kırıklığı yaratmayı sürdürüyor. Sezon başlangınında herkesi umutlandıran 14-15 TL civarındaki rakamlar gün geçtikçe gerileyerek 7-8 tl  bandına geriledi. 

İsyan ettiren fındık fiyatları son dönemlerde yeniden hareketlense de istenen seviyelere ulaşamadı. Rakamlar en yüksek 10.75 TL'yi görürken bazı şehirlerde 8.25 TL'ye kadar geriliyor. Bu tutarsız ve düşük rakamlar üreticinin boynunu büküyor. 

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 09,25 TL 09,75 TL
Çarşamba 10,00 TL 10,50 TL
Düzce 09,25 TL 09,75 TL
Fatsa 09,50 TL 10,00 TL
Gi̇resun 10,25 TL 10,75 TL
Ordu 09,75 TL 10,25 TL
Sakarya 09,30 TL 09,80 TL
Samsun 09,50 TL 10,00 TL
Terme * 09,70 TL 10,20 TL
Trabzon * 08,25 TL 08,75 TL
Ünye 09,00 TL 09,75 TL
Zonguldak * 09,00 TL 09,50 TL

Üründe yaşanan düşüşün en büyük nedeni olarak piyasanın tekelleşmesi olduğu kaydediliyor. Yanlış yönlendirilen üreticinin ürünü piyasaya erken indirmesi fiyatı da alt seviyelere düşürüyor. Öte yandan emanete bırakılan ürün de fiyatın düşmesine neden oluyor.

findik-002.jpg


Tarım Kredi Kooperatifleri, fiyatı düşen ürünlerde üreticinin mağdur olmaması için devreye girecek. Genel Müdür Ayhan Karayama, kuracakları bir gıda şirketi üzerinden süt, çay, fındık ve zeytinyağı gibi ürünleri alacaklarını belirterek “Bu ürünler para etmezse, üreticinin zarar etmemesi için ürünleri alıp satış marketlerimizde ya da piyasadaki diğer marketlerde satışa sunacağız” dedi. Karayama, alım için de hazırlık yaptıklarını kaydederken, “Şu anda fındık fiyatları yükseliyor, düşüş trendine girerse alım yetkimizi kullanırız” diye konuştu.

Trabzon Milletvekili Salih Cora’dan konu ile alakalı flaş açıklama geldi. Cora, üreticilerin ellerindeki fındığı satmamaları yönünde uyarılarda bulunurken ilerleyen günlerde  konu ile alakalı çalışmanın olacağını vurguladı. Tarım Kredi Kooperatifi’nin alacağını vurgulayan Cora, “ Üreticilerimiz kendilerini ferah tutsun. Üreticiler ellerindeki ürünleri ucuza satmasın biraz daha sabretsin. Devletimiz üreticilerin mağduriyetini gidermek için fındık alacak.  Tarım Kredi Kooperatifi’nin yeni bir uygulaması var ve bu kapsamda fındığı yaklaşık 14 TL’ye yakın bir fiyat ile üreticiden alacak.”dedi.

FİYATI DENGELEYECEKLER
 
Açıklamasında detaylı bilgi veren Cora, “Düşüş nedeni sürekli olarak şikayet alıyoruz. Bu duruma bir çare bulmak için yeni bir proje geliştirildi. Bu nedenden dolayı Tarım Kredi Kooperatifi’nin aşırı düşüşler sırasında piyasa değerinin altına düşmemesi için piyasaya müdahale ederek ürün alacak. Fiyatı dengeleyecekler. Aldıkları ürünleri de kurmuş oldukları yeni şirkette pazarlayacaklar.”şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler