Fındık fiyatları ne kadar oldu? İşte fındıktaki son durum

Dünyanın en büyük fındık ihracatını gerçekleştiren Türkiye’de üretici ise oldukça mağdur durumda. 

Fındık fiyatları ne kadar oldu? İşte fındıktaki son durum

Dünyanın en büyük fındık ihracatını gerçekleştiren Türkiye’de üretici ise oldukça mağdur durumda. Fındık fiyatları sezona iyi bir giriş yapsada daha sonra süre gelen süreçte tam anlamıyla dip yaşandı. 14-15 TL civarındaki rakamlar üreticinin beklentisinin dışında olarak düşüş trendine girerek 7 TL’yi bile gördü. Şuanda ise yurt genelinde fındık fiyatları 8-9 TL bandında seyretmeye devam ediyor. Hal böyle olunca üretici de oldukça sıkıntılı günler geçirmeye devam ediyor.

Karadeniz’de yaklaşık 2 Milyon kişinin geçimini sağladığı ürünün bu rakamlara düşmesini uzmanlar ise bazı etkenlerin bunda oldukça etkili olduğunu söylüyor. Uzmanlar sezon başında bazı kişilerin bilinçli şekilde yanıltıcı rekolte tahminlerini piyasaya yayarak fiyatların düşmesine neden oluyor. Farklı görüşe göre ise fiyatlar, piyasanın tekelleşmesi sebebiyle düştüğünü söylerken bir çok kişi ise ürünün emanete verilmesinin de büyük bir etken olduğu görüşünü savunuyor.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 08,70 TL 09,20 TL
Çarşamba 08,80 TL 09,30 TL
Düzce 08,70 TL 09,20 TL
Fatsa 08,75 TL 09,25 TL
Gi̇resun 08,97 TL 09,57 TL
Ordu 08,75 TL 09,25 TL
Sakarya 08,60 TL 09,10 TL
Samsun 09,00 TL 10,00 TL
Terme 08,60 TL 09,10 TL
Trabzon * 08,25 TL 08,75 TL
Ünye 08,50 TL 09,00 TL
Zonguldak * 09,00 TL 09,50 TL

2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tespit edilerek açıklanması beklenirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir toplantıda rakam açıklanması tepkilere neden oldu. Giresun Ziraat Odası Başkanı (GZO) Nurittin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı karara rağmen, rekolteyle ilgili spekülasyon yapıldığını söyledi.

Karan, yaptığı açıklamada, “Bu yıl Amerika’nın San Diego şehrinde gerçekleşen 35. Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi’nde açıklanan 2016 yılı tahmini rekoltesi, gerçekten uzak, masa başında yapılan bir çalışmadır. Gerçek rekolte bakanlık tarafından yapılacak olan tespit sonrası ortaya çıkacaktır. Yapılmak istenilenin bir spekülatif ortam oluşturarak, normal seviyesinin oldukça altında bulunan fındık fiyatını 2016 hasat sezonu öncesi daha da aşağılara çekmektir” dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından rekolte tespitinin bir an önce yapılmasını beklediklerini belirten GZO Başkanı Nurittin Karan, “Her yıl tahmini rekoltesi Haziran ayı içerisinde yapılan çotanak sayımıyla belirlenmektedir. Rekolte çalışmasının geciktirilmesinin spekülatif söylemleri artırarak, üreticiye zarar vereceği bir gerçektir. Bakanlık bir çalışma yapmayacaksa Ziraat Odaları olarak rekolte çalışması yapmaya biz hazırız. ABD’de açıklanan gerçek dışı rekolte miktarında rakam oyunlarından ibarettir. 2015 yılından devreden ve daha işlenmemiş üründe rekoltenin içine katılarak 2016 rekoltesi gibi gösterilmeye çalışılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Üründe yaşanan istikrarsız fiyat seyriyle ilgili Rekabet Kurumu’nu göreve davet eden Karan, fiyattaki istikrarsızlığın ancak Rekabet Kurulunun devreye girmesiyle sağlanabileceğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem