Fındık fiyatları kaç TL oldu? Değişim var mı?

Karadeniz'de bir çok ilin geçim kaynağı olan fındık fiyatları ile üreticisine zor durumda bırakıyor. Özellikle Trabzon,Giresun, Ordu başta olmak üzere Samsun,Terme,Düzce gibi bir çok ilde vatandaşın binbir güçlükle yetiştirip üretimini gerçekleştirdiği ür

Fındık fiyatları kaç TL oldu? Değişim var mı?
Karadeniz'de bir çok ilin geçim kaynağı olan fındık fiyatları ile üreticisine zor durumda bırakıyor. Özellikle Trabzon,Giresun, Ordu başta olmak üzere Samsun,Terme,Düzce gibi bir çok ilde vatandaşın binbir güçlükle yetiştirip üretimini gerçekleştirdiği ürün ne yazıkki piyasada karşılığını bulamıyor. Sezona 14-15 TL bandından giren ürün ilerleyen dönemde iyice gerileyerek 7-8 TL civarını dahi gördü. Şu anda ise genel olarak fındık fiyatları 9  TL civarında seyrediyor. Bu noktada üretici de haklı olarak her platformda tepkisini dile getirmeye çaba sarfediyor.

Piyasanın tekelleşmesi rakamların aşağıya çekilmesinin ana nedeni olarak görülürken bir çok yetkili emanete verilmesininde rakamları etkilediği görüşünü savunuyor. Bir çok kişiye göre sebepler değişsede ortak görüş üreticinin mağdur olduğu yönünde...

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI 

Akçakoca 08,80 TL 09,30 TL
Çarşamba 09,00 TL 09,50 TL
Düzce 08,80 TL 09,30 TL
Fatsa 09,25 TL 09,75 TL
Gi̇resun 09,23 TL 09,78 TL
Ordu 09,00 TL 09,50 TL
Sakarya 08,75 TL 09,25 TL
Samsun 09,00 TL 10,00 TL
Terme 09,00 TL 09,50 TL
Trabzon * 08,25 TL 08,75 TL
Ünye 08,75 TL 09,25 TL
Zonguldak * 09,00 TL 09,50 TL

ÜRETİCİYE UYARI

Trabzon'da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Haziran ayında fındık tanelerinin gelişip çotanakların irilmeye başladığı, üreticilerin çotanaklara bakarak o yıl ürününün ne kadar olacağını tahmin edip buna göre kazancını hesaplamaya başladığı ay olarak görüldüğü ifade edildi. 

TTB’den yapılan açıklamada ayrıca bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı yabancı ot ilacı uygulamasının Haziran ayı sonlarına doğru yapıldığı, ocaklardaki dip sürgünlerinin temizlenmemişse bu ayda temizlenebileceği görüşlerine yer verildi. 

Fındık dallarındaki bitki öz suyunu emerek beslenen ve bitkinin zayıf düşmesine hatta kurumalara neden olan fındık kahverengi koşnilinin hareketli birinci dönem larvalarına karşı yapılan ilaçlı mücadelede de başarı sağlanması gerektiği bunun da Haziran ayı sonlarına doğru (yumurtadan çıkışın tamamlanmasına yakın) ilaçlı mücadele şeklinde yapılmasının fayda getireceği belirtildi. 

Açıklamada, son yıllarda büyük yayılım göstererek üreticilerin de yoğun şikayetine neden olan bu zararlıyla ilaçlı mücadeleye başlamadan önce bahçeden tesadüfen alınan 10 ocaktan işaretlenen 3’er bulaşık sürgün yani toplam 30 sürgününün her birinde 5 canlı koşnil var ise ilaçlı mücadelenin mutlak suretle yapılması gerektiği de ayrıca ifade edildi.

findik-fiyatlari-001.jpg

EN AZ 15 TL OLMALI
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üründe fiyat üzerinde oynanan oyunun sürdüğünü söyledi.

Fındığın en az 15 lira olması gerektiğinin altını çizen Karan, "2015-2016 sezonunda yapılan spekülasyon fındık tarihinde yapılmamış ve üretici bu kadar mağdur edilmemişti. 15 liradan 9 liraya kadar düşmesini sebebi emanet değildir. Sadece bir bahanedir. Rakamların düşmesinin tek sebebi tekelleşmedir. En başından beri gerçek budur. Aslında sektörün tüm paydaşları bunu çok iyi bilmekte, ancak herkes topu taca atarak, üretici ve ziraat odalarını suçlamaktadır. Üretici ürünün emanete yeni bırakıyor. Ürün 15-20 liraya alınıp satılırken de emanete bıraktı hem de daha fazla miktarlarda. Gelinen nokta şudur, ‘Türkiye'de piyasa tekelleşiyor, fiyatı birileri kontrol ediyor. O birileri de aklınca üretici cezalandırıyor. Ziraat odaları olarak alın terimizi kontrol altına almak isteyenlerle karşı mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Ürünümüzü tekelcilerin iki dudağı arasına bırakmayacağız. Bu sezon her ne kadar onlar kazanmış, istediklerini gerçekleştirmiş gibi görünse de, üreten hiçbir zaman kaybetmez, keser döner sap döner bir gün gelir hesap döner” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler