Fındık fiyatları bugün ne kadar? Güncel fındık fiyatlarında son durum

Fındık fiyatlarında yükseliş bekleyen üretici oldukça tedirgin

Fındık fiyatları bugün ne kadar? Güncel fındık fiyatlarında son durum

Karadeniz'in tartışmasız en önemli geçim kaynağı olan ve son dönemlerde üreticiyi zor durumda bırakan fındık fiyatları ile bu sezon beklentileri karşılaması bekleniyor. Geçen yıl 7-8 TL bandına kadar gerileyen ve üreticiyi isyan noktasına getiren ürünün bu yıl rekoltesinin düşük olması fiyat beklentisini de üst düzeye taşıdı. Bu sezonun ilk günlerinde 15 TL'yi bile gören fındık fiyatları son günlerde ise düşüşe geçti. Üreticinin ürünü pazara indirmesi nedeniyle bu gelişmenin yaşandığı kaydediliyor. 

Yetkililer ise fındık fiyatının artması için üreticiye ürünü pazara indirmemesi yolunda çağrıda bulunarak emanete de bırakılmamasını söyledi.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Akçakoca 12,25 TL  13,00 TL 
Çarşamba 12.50 TL  13,00 TL 
Düzce 12,25 TL  13,00 TL 
Fatsa 12.75 TL  13,50 TL 
Giresun 14.00 TL  14,50 TL 
Ordu 12,50 TL  13,25 TL 
Sakarya 12,50 TL  13,25 TL 
Samsun 12.50 TL  13,00 TL 
Terme 12,50 TL  13,25 TL 
Trabzon 12,50 TL  13,25 TL 
Ünye 12,50 TL  13,00 TL 
Zonguldak 12,25 TL  13,00 TL 

KÜLLENMEYE SAVAŞ AÇILDI

Trabzon Ticaret Borsası, fındık bahçelerini tehdit eden külleme hastalığı için Trabzon’da çalıştay düzenlenecek. Ekim ayında düzenlenecek çalıştayda, külleme hastalığına karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanacak politikaların saptanması hedefleniyor. 

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu yaptığı açıklamada, külleme hastalığı ile ilgili olarak sürekli beyanatların verildiğini, ancak bu konuda mevcut durum ile alınması gereken tedbirlerle ilgili ortada henüz bir politika bulunmadığını söyledi. Köleoğlu “Külleme hastalığı son yıllarda hızla yayıldı ve adeta bahçeleri sardı. Bu hastalık fındık üretimini tehdit ediyor. Zaten bahçelerimizde verim düşüklüğü var. Bir de bu hastalığın pençesine düşmesi, Türkiye için çok büyük tehlikenin habercisi olmuştur. Topyekün bir mücadeleyi gerektiren bu konuda diğer Ticaret Borsaları başta olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bilim adamı uzmanların katılımı ile geniş kapsamlı bir çalıştayın hazırlıklarına başladık. Bu çalıştayda konuyu her aşamada yetkili, etkili ve uzmanlarıyla masaya yatıracağız. Buradan çıkacak sonuçlara göre rapor hazırlayıp, çok önemli bu konuyu ilgili bakanlıklara taşıyacağız” dedi. 

Köleoğlu, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhami Köksal’ın başkanlığında gerçekleştirmeyi planladıkları ve 100’ü aşkın yetkili ve ilgilinin katılmasını bekledikleri çalıştay için organizasyon komitesi oluşturup hazırlıklara başladıklarını da sözlerine ekledi.

KÜLLENME HASTALIĞI NEDİR?

Fındığın yapraklarında başlayıp, daha sonra dallardaki sürgünler ile çotanaklara da sirayet ederek kurumalara ve dökülmelere yol açıp, bulaşıcı olduğu bilinen külleme hastalığı son yıllarda fındığın ana üretim bölgesi olarak bilinen Doğu Karadeniz’de giderek artıyor. Bulaşıcı olan hastalıkla kimyasal kullanarak mücadele edilmesi gerekiyor.

EYLÜLDE NE YAPILMALI

Trabzon Ticaret Borsası açıklama yaparak, fındık üreticilerinin Eylül ayında yapması gerekenlere dikkat çekti. 

Açıklamada, Eylül ayı içerisinde fındık güvesi mücadelesi yapılması bunun yanında harman zamanı geciken yörelerde ürünü sonbahar yağmurlarından iyi korumanın üzerinde durularak, erken kurutulmayan veya naylon örtü altında uzun süre kalan fındıkların zarar görmemesi için tedbirler alınması gerektiği bildirildi. Üreticilerin ayrıca fındık hasadı tamamlandıktan sonra, fındık filiz güvesiyle mutlak surette mücadele etmesi gerektiği belirtildi.

Üreticilerin, ürün kalitesi için  yaprakların altında orta damar ile yan damarların birleştiği üçgen girintilerde kahverengi lekeler bulunup bulunmadığına bakması, bakılan 100 yaprağın 15’inden fazlasında lekeler görülüyorsa mutlak suretle ilaçlama yapmaları gerektiği ifade edildi.

                                                   

GİRESUN

Giresun'da, serbest piyasada fındık fiyatı yeniden yükselişe geçerek yeni haftaya 15 liradan başladı.  Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan,  yaptığı açıklamada, sert düşüş yaşayan fındık fiyatının yeniden toparlanarak yükseliş eğilimine geçtiğini belirtti. Geçen hafta piyasada kendilerinin de anlamadığı nedenlerden dolayı sert düşüşler yaşandığını ifade eden Karan, "Bir hafta önce 16 liraya kadar çıkan rakam, nedendir bilemiyoruz 13 lira seviyesine kadar inmişti. Bu hafta ise fiyat yeniden toparlandı ve bugün serbest piyasada fındık 15 liradan işlem görüyor." dedi.

Karan, ilerleyen günler için fiyat konusunda tahmin yapmanın şu andaki duruma göre mümkün olmadığını kaydederek, "Şimdiden 'gelecek günlerde fiyat şu olur ya da buraya kadar çıkar' demek mümkün değil. Henüz fiyat tam anlamıyla yerli yerine oturmuş değil. Ciddi dalgalanma süreci yaşanıyor. Bir iniyor, bir çıkıyor." diye konuştu. Serbest piyasada fiyatı üreticinin belirleyeceğini belirten Karan, şunları kaydetti: "Üretici, ürününe sahip çıkar, emanete bırakmaz ya da pazara indirmezse fındık fiyatı yüksek seviyelerde olacaktır. Tam tersi durumda pazara fazla miktarda ürün iner ya da emanete bırakılırsa normal olarak pazarda fiyat düşecektir. Biz üreticilerden yüksek fiyat beklentilerinin oluşması için ürünlerine sahip çıkmalarını istiyoruz. Kafalarındaki rakama göre hareket etmeliler."

GEÇEN YIL 600 TON PAZARA İNDİ

 Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük çoğunluğunu elinde bulunduran Türkiye’de 2015-2016 fındık sezonunda üreticiler piyasaya yaklaşık 600 bin ton fındık satışı gerçekleştirdi. 
Fındık üretiminin yapıldığı 14 ilde bulunan ticaret borsalarının ‘müstahsilden tacire satış’ rakamları açıklandı. 1 Ağustos 2015 tarihinde başlayan ve 1 Ağustos 2016 tarihinde sona eren fındık sezonunda toplam 596 bin 878 ton fındık piyasaya giriş yaptı. Bu rakam sezon başında açıklanan 646 bin ton tahmini rekolteye yakın oldu. Rakamlara göre, üreticiden tüccara en fazla fındık satışı Ordu ve Düzce’de gerçekleşti. Ordu’da üreticiler piyasaya toplam 100 bin 964 ton, Düzce’de ise 92 bin 732 ton kabuklu fındık satışı gerçekleştirdiler. Aynı sezonda Sakarya’da üreticiden tüccara 89 bin ton fındık satışı gerçekleşirken, Giresun’da 71 bin 690 ton, Çarşamba’da 55 bin ton, Ünye’de 41 bin 583 ton, Trabzon’da 37 bin 597 ton, İstanbul’da 26 bin 536 ton, Fatsa’da 28 bin 744 ton, Samsun’da 20 bin 458 ton, Terme’de 16 bin 616 ton, Akyazı’da 13 bin 156 ton, Rize’de 2 Bin 1911 ton ve Kastamonu’da 533 ton satış gerçekleşti.
Buna göre sezonun 12 ayında serbest piyasaya toplam 596 bin 878 ton kabuklu fındık indirildi. Bilindiği gibi, geçen sezon fındık fiyatının düşük olması sebebiyle bir çok üretici ürününü pazara indirmemişti.



2.2 MİLYAR DOLAR GELİR

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye, 2015-2016 fındık ihraç sezonununda 2,2 milyar dolar gelir elde etti.  Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliği'nin yazılı açıklamasında, 1 Eylül tarihinde başlayan 2015-2016 fındık ihraç sezonunun ilk 12 aylık döneminde standart naturel iç fındığın kentalinin (100 kilogramı) ortalama 817 dolardan işlem gördüğü belirtildi. Açıklamada, 1 Eylül 2015-30 Ağustos 2016 tarihleri arasında Türkiye'nin 249 bin 681 ton fındık ihraç ederek karşılığında 2 milyar 280 milyon 112 bin dolar gelir sağladığı vurgulandı. İhracatın 191 bin 74 tonunun AB ülkelerine yapıldığı aktarılan açıklamada, AB dışındaki Avrupa ülkelerine 15 bin 941 ton, denizaşırı ülkelere 30 bin 283 ton, diğer ülkelere ise 12 bin 383 ton fındık ihracatı gerçekleştirildiği ifade edildi. Türkiye, 2014-2015 sezonu aynı dönemde 217 bin 427 ton fındık ihracatı gerçekleştirmiş, 2 milyar 799 milyon 529 bin dolar döviz girdisi elde etmişti. Ancak o dönemde zirai don şartlarından dolayı standart naturel iç fındığın kentalinin (100 kilogramı) ortalama bin 319 dolardan işlem görmüştü.

EMANETE BIRAKMAYIN

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 2015 yılında ciddi miktarda emanete fındık bırakılması nedeniyle serbest piyasada fiyatların düştüğünü hatırlatarak, “Rekolte düşüklüğü nedeniyle emanete bırakılacak fındık fazla yok. Ama üretici 2015 yılındaki emanetin bize nasıl yansıdığını en iyi şekilde gördü. Üretici emanete fındığını bırakmasın” dedi.

Geçen sezon başlarında serbest piyasada 14-15 TL’den işlem gören fındık fiyatının sezon sonunda 7.5 TL’ye kadar gerilemesinin nedeni olarak emanete bırakılan fındıklar gösterildi. 2015 yılında üreticinin ciddi manada emanete fındık bıraktığını, bununda piyasayı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken TZOB Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilere çağrıda bulunarak bu yıl fındığın emanete bırakılmamasını istedi.

ZİRAAT ODALARINI FİYAT KONUSUNDA KİMSENİN ELEŞTİRMEYE HAKKI YOK

2014 yılında meydana gelen zirai don olayından sonra fındık fiyatının 22 TL’ye kadar çıktığını, geçen sezon fiyatın düşmesiyle Ziraat Odalarının hedef haline getirildiğini belirten Arslan Soydan, “Hiçbir zaman Ziraat Odaları bu durumda bir fiyat açıklaması yapmamıştır, fiyatın açıklanmasıyla ilgili bir kararda söylememiştir. Ziraat Odaları sadece üreticinin taleplerini, isteklerini bütün kulvarlarda söylemiştir. 22 TL’ye çıkan fındık fiyatlarından sonra kamuoyunda ciddi şekilde üreticinin satmak istediği rakamlar oluştu. Fındığın fiyatıyla ilgili bir sorun olmadı. Fındık talebiyle ilgili problemler vardı. Baktığımız zaman aslında fındığın fiyatıyla ilgili bir problem yok. Önemli olan kaliteli, verimli ve ihracatımıza yetecek kadar fındığın en iyi şekilde üretilmesidir. Ziraat Odaları hem fındığın kalitesi ve veriminde, hemde bahçelerin en iyi şekilde düzenlenmesi anlamında çalışmaları Üniversite ve Gıda Tarım Müdürlükleriyle devam ettirmektedir. Ziraat Odaları’nın iyi tarım uygulamalarında ciddi çalışmaları var. Bunun yanında Ziraat Odaları üreticisinin haklarını, taleplerini bir yerlere duyurma, savunma görevi vardır. Hiçbir zaman Ziraat Odaları’nı fiyat konusunda kimsenin eleştirmeye hakkı yok” dedi.

2015'TE ÜRETİCİ CİDDİ ŞEKİLDE EMANETE FINDIK BIRAKTI 

Fındık fiyatının artık istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini de ifade eden Arslan Soydan şunları söyledi: 

“Çiftçi ürettiği ürünü kaça satabilecek olduğunun hesabını yapmak zorunda, bu da bir ticarettir. Fındık fiyatı birilerinin tekeli altında belirlendiğini, üreticinin 2015 yılında ciddi şekilde emanete bıraktığı fındığın doğrultusunda, emanetin farklı şekilde kullanılarak üreticinin zarar ettirildiğini gördük. Emanete fındık bırakmayın uyarısı yaptık. Bırakılan fındık istenildiği zaman talepler doğrultusunda istenildiği gibi kullanıma açık. Bu yılda üreticilerimize emanete fındık bırakmayın diyoruz. Bizim yapacak olduğumuz en önemli taraf budur. Rekolte düşük. Ama üretici 2015 yılındaki emanetin bize nasıl yansıdığını en iyi şekilde gördü. Bundan sonra piyasa arz ve talep şeklinde şekillenebilir. Fındık fiyatı yükselebilir ama bizim temennimiz, beklentimiz 15 TL civarlarıydı. Bu fiyatların istikrarlı olmasını temenni ediyoruz, bir daha 2015 yılındaki düşüş gibi riskin olacağını düşünmüyoruz. Olmamasını bekliyoruz. Böyle bir düşüş bölge insanımıza, fındık sektörümüze, Türkiye’deki döviz gelirimize ciddi şekilde zarar veriyor. Fındıkta artık bundan sonra istikrarlı yılların başlamasını istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler