Deprem izolatörü nedir? Sismik deprem izolatörü ne işe yarar? Sismik deprem izolatörü fiyatları 2023

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrasında deprem izolatörleri en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Deprem izolatörü fiyatı ne kadar? Sismik deprem izolatörü fiyatları 2023 İşte detaylar…

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremin ardından en çok merak edilen konuların başında deprem izolatörleri geldi. Deprem izolatörü ne kadar? Sismik deprem izolatörü fiyatları 2023. Bütün ayrıntılar haberimizde…

Deprem izolatörü nedir? Sismik deprem izolatörü ne işe yarar? Sismik deprem izolatörü fiyatları 2023

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04:17’de 7,7 büyüklüğünde ve aynı gün Elbistan ilçesinde saat 13:24’te 7,6 büyüklüğünde meydana gelen deprem, başta merkez üssü olan Kahramanmaraş olmak üzere, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ın aralarında bulunduğu 10 ili etkiledi. 

Depremin ardından herkes, depremlerde yıkımların büyük oranda önüne geçmek amacıyla binalarda kullanılan sismik deprem izolatörlerini, fiyatlarını ve nasıl kullanıldıklarını merak ediyor. Vatandaşlar bu konuda çeşitli kaynaklardan ve arama motorlarından bilgi edinmeye çalışıyor.

SİSMİK DEPREM İZOLATÖRÜ NEDİR?

1921 yılında Amerikalı Mimar Frank Lyond Wright, Tokyo'daki Imperial Hotel'in temellerinde, taban izolasyon fikrini uygulayan ilk kişi olmuştur. 1969 yılında da dünyada ilk kauçuk sismik izolasyonlu yapı, İsviçreli mühendisler tarafından Makedonya'nın Skobje şehrinde bir ilkokul binasında uygulanmıştır.
Deprem izolatörü, yapıya gelen deprem, rüzgar vb. yüklerin azaltılmasına yarayan sistemdir. Depremin hasar potansiyelini düşürmek için binalarda kullanılan bu araç, zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji sönümleyici elemanlar yerleştirerek zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasına; sismik enerji ve hareketlerini absorbe etmesine yardımcı olur.

Sismik izolasyonu olmayan yapı kendi ağırlığının 1/10'u kadar yatay yük taşıyabiliyor, ancak bu değerden daha fazla bir yük gelirse yapıda kalıcı deformasyonlar oluşur ve kolon-kiriş birleşim noktalarında kırılmalar başlar. Sismik izolasyonu olan yapılar ise gelen yatay yükü azalttığı için bu değerlerin çok üstüne çıkabilir.

Deprem izolatörü nedir? Sismik deprem izolatörü ne işe yarar? Sismik deprem izolatörü fiyatları 2023

SİSMİK DEPREM İZOLATÖRÜ NASIL KULLANILIR?

Sismik deprem izolatörlerinin binalara nasıl uygulandığı konusu da merak edilenler arasında yer alıyor. Deprem İzolatörlerinin genel kullanımı temel seviyesinde gerçekleşiyor. Bu nedenle taban izolasyonu olarak da adlandırılıyorlar. Bunun yanında kolon altında, orta kısmında ve üst kısmında da kullanılabiliyor. Türkiye’de bazı şehir hastanelerinde kolon üstüne yerleştirilmiş deprem izolatörleri vardır. 

Öte yandan Sağlık Bakanlığı tarafından 2013 yılında yayınlanan genelgede 100 yatak ve üzeri 1. ve 2. Derece deprem bölgelerinde yapılacak hastanelerde deprem izolatörü kullanılması zorunlu hale getirildi. 

SİSMİK DEPREM İZOLATÖRÜ FİYATLARI 2023

Sismik Deprem İzolatörlerini üreten dünyada 7 firmanın olduğu biliniyor. Bu firmalardan birinin ise Türk firması olduğu öğrenilirken Yurt dışından temin edilen Deprem İzolatörlerinin tane fiyatının 6 Bin dolar civarında olduğu biliniyor. İzolatörün fiyatı, kullanılacak yapıdaki kat, kolon adedi, binanın yapılacağı bölgenin deprem bölgesi olup olmadığı ve zemin özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. 

Bunun yanında 4 daireli 5 katlı bir binada ortalama 40 kadar sismik deprem izolatörü kullanılmakta. Buna karşın beton maliyetini düşürdüğü için bina maliyetinde yüzde 7 civarında bir artışa neden olduğu biliniyor.

Deprem izolatörü nedir? Sismik deprem izolatörü ne işe yarar? Sismik deprem izolatörü fiyatları 2023

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler