Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı

6’lı masanın Cumhurbaşkanı Adayı olarak açıklanan CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özgeçmişi merak edilmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı. İşte merak edilenler.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken siyaset arenasında hareketli saatler yaşandı. 6’lı masada hafta sonu yaşanan kriz sonrası yeniden birleşme gerçekleşti ve Cumhurbaşkanı Adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı. Merak edilenler haberimizde…

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı

Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağının açıklanması sonrasında Ankara’da hareketli günler yaşandı. Hafta sonunda İYİ Parti Meral Akşener’in masadan ayrılması ile kriz ortamı oluşurken yapılan görüşmeler ve bulunan farklı bir formülle Meral Akşener yeniden 6’lı masaya dahil oldu. Bu gelişmelerin hemen akabinde ise Saadet Partisi Genel Merkezi önünde bütün genel başkanların ve çok sayıda partilinin katıldığı bir basın açıklaması ile Temel Karamollaoğlu, 6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı

Kılıçdaroğlu’nun hayatına dair detaylar herkes tarafından merak edilir hale geldi. “Bay Kemal” Gandi Kemal” ifadeleri ile gündeme gelen ve “adalet yürüyüşü” ile de dikkatleri çeken kemal Kılıçdaroğlu’nun özel hayatı, iş hayatı ve siyaset hayatına dair bütün ayrıntılara bu sayfada.

KEMAL KILIÇDAROĞLU KİMDİR?

Kemal Kılıçdaroğlu, 1948 yılında Tunceli’nin Nazımiye ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaptı. Yükseköğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) 1971'de mezun oldu. Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği Hesap Uzman Yardımcılığı Sınavının ardından Maliye Bakanlığında göreve başladı. 

1974 yılında eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile evlendi. Bu evlilikten 3 çocuk sahibi oldu. Kılıçdaroğlu çiftinin bir çocuğu da 3 aylıkken öldü. 

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı

Hesap Uzmanı olan Kılıçdaroğlu, bir yıl Fransa’da kaldı. Hesap uzmanlığını 1983'e kadar sürdürdü ve aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğüne atandı. Burada önce Daire Başkanı olarak görev aldı, daha sonra aynı kurumun Genel Müdür Yardımcılığını yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağ-Kur’a atandı. Burada genel müdürlük yapan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğüne geçti. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı. 

1994 yılında Ekonomik Trend Dergisi tarafından “Yılın Bürokratı” seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999'un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğünden emekli oldu. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonuna başkanlık eden Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesinde de bir süre ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankasında Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan 22. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili olarak Meclise girdi. CHP Merkez Yönetim Kurulunda görev alan Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimlerinde de İstanbul’dan 23. Dönem Milletvekili seçildi ve Genel Başkanlığa adaylığını açıklayıncaya kadar CHP Grup Başkanvekilliği görevinde bulundu. 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. CHP Olağan Kurultayı’nda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı seçildi.

DEVLET BAHÇELİ’NİN OKUL ARKADAŞI

1948 yılında Dersim'in Nazımiye ilçesinde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Dersim, Genç, Elazığ gibi Anadolu’nun çeşitli kentlerinde tamamladı, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı

Başarılı bir öğrenci olan Kılıçdaroğlu’nun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile okul arkadaşı olduğunu biliyoruz. Bahçeli, Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı seçildikten sonra okul arkadaşlığına vurgu yapmış, “Kendileri benim okul arkadaşımdır. Başarılı bir öğrenciydi, başarılı bir bürokrat oldu. Şimdi de başarılı bir siyasetçi olmasını bekliyoruz" demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan 22. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde, CHP İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e girdi. CHP Merkez Yönetim Kurulu'nda görev alan Kılıçdaroğlu, 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de İstanbul’dan 23. Dönem Milletvekili seçildi ve genel başkanlığa adaylığını açıklayıncaya kadar CHP Grup Başkanvekilliği görevinde bulundu.

Kılıçdaroğlu grup başkanvekilliği görevi yaptığı dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Dengir Mir Mehmet Fırat ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i hedef alan iddiaları ve açıklamaları ile dikkat çekti. Silivri'de bir arsanın imar durumunu değiştirme karşılığında 1 milyon dolarlık iş takibi ücreti talep etmekle suçlanan Dişli, partisindeki görevinden istifa etti. Tırlarında uyuşturucu olduğu iddia edilen Fırat ise bir televizyon programında Kılıçdaroğlu ile tartıştıktan sonra sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etti. Kılıçdaroğlu’nun en çok konuşulan çıkışlarından biri de dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile canlı yayınlanan televizyon programıydı. Ankara’daki doğal gaz sayaçlarını fahiş fiyatla satın almakla suçlanan Gökçek “düello” olarak nitelendirilen televizyon programından sonra istifa etmedi ama bu program Kılıçdaroğlu’nu Türkiye’nin en çok konuşulan isimlerinden biri yaptı.

İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU

Kılıçdaroğlu, 29 Mart 2009 seçimlerinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu. Seçimde AK Parti adayı Kadir Topbaş yüzde 44,7, Kılıçdaroğlu yüzde 36,80 oy aldı.

CHP’NİN 7'NCİ GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU

Kılıçdaroğlu, partisinden bir kadın milletvekiliyle çekilmiş gizli kamera görüntülerinin internette yayılması üzerine Deniz Baykal’ın istifa etmesinin ardından yapılan kurultayda genel başkan seçildi. Kılıçdaroğlu tek aday olarak girdiği kurultayda geçerli oyların tamamını alarak CHP'nin 7. genel başkanı oldu. Kılıçdaroğlu sonraki 4 kurultayda da genel başkan seçildi.

MHP İLE ÇATI ADAY ÇIKARDI: EKMEK İÇİN EKMELEDDİN

Kılıçdaroğlu 2014 yılı Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP ile birlikte hareket etti. CHP ve MHP'nin 'çatı adayı' olan İslam Konferansı Örgütü eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu seçimi kaybetti.

7 Haziran 2015 genel seçimlerinde ise AK Parti Meclis çoğunluğunu kaybetti. Yapılan “istikşafi” görüşmelerden sonuç çıkmadı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçim kararı aldı. 1 Kasım’daki seçimlerde CHP yüzde 25 oyla bir kez daha ana muhalefet partisi oldu.

16 NİSAN REFERANDUMU

Türkiye 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için referanduma gitti. 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL koşullarında yapılan 16 Nisan referandumunda yüzde 51 “Evet” çıktı.

SİLAHLI SALDIRI

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu genel başkanlığı döneminde birçok tehdit ve saldırıya maruz kaldı. 2016 yılı haziran ayında Vezneciler'de meydana gelen patlamada hayatını kaybeden polislerin cenaze törenine katılan Kılıçdaroğlu’nun önüne kurşun bırakıldı. Aynı yıl, 25 Ağustos 2016 tarihinde Şavşat'tan Artvin'e giden Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna Ardanuç mevkiinde PKK saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucunda Jandarma Er Fatih Çaybaşı hayatını kaybederken iki asker de yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi ancak hedefin Kılıçdaroğlu olmadığını savunuldu.

İYİ PARTİ’YE VEKİL VERDİ

2018 seçimlerinde yeni kurulan İYİ Parti’nin seçime girme riski ortaya çıkınca Meclis’te grup oluşturularak bu riskin ortadan kaldırılması gündeme geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener CHP’den grup için gerekli olan 15 milletvekilinin partisine geçmesini talep etti. CHP Genel Başkanı da bu talebi kabul etti. Böylece İYİ Parti’nin 24 Haziran'da yapılacak seçimlere katılmasının önündeki risk ortadan kaldırılmış oldu. CHP, 2018 seçimlerine İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin de içinde yer aldığı Millet İttifakı ile girdi.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı

2018’DE ADAY MUHARREM İNCE

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimi için Millet İttifakı ortak aday çıkarmak için görüşmeler yaptı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da destek verdiği kaydedilen bu görüşmelerde konuşulan isim 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’dü. Ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener buna sıcak bakmadı, Gül de üzerinde uzlaşma sağlanmaması üzerine aday olmadı. CHP’nin aday tercihi en son Yalova Milletvekili Muharrem İnce oldu. İnce seçimleri kaybetmesinin ardından kurultay çağrısı yaptı. Bu talep karşılık bulmayınca partisinden istifa etti.

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu kimdir? Kaç yaşında ve nerelidir? Siyasi hayatı ve özel yaşamı

İSTANBUL, ANKARA KAZANILDI

2019 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ Parti iş birliği yaptı. Bazı illerde CHP, bazı illerde İYİ Parti aday çıkarmadı. Kılıçdaroğlu seçim öncesi bir yayında, “Göreceksiniz biz Ankara’yı da, İstanbul’u da, Antalya’yı da, Adana ve Mersin’i de alacağız inşallah” dedi. Seçimin sonunda İstanbul, Ankara başta olmak üzere sayılan belediyelerin çok büyük kısmı kazanıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Biyografi