Bulgaristan'da hükümet kuramayan sosyalistler görevi Cumhurbaşkanı Radev'e iade etti

- Ülkede martta yeni erken genel seçime gidilmesi bekleniyor

Bulgaristan'da hükümet kuramayan sosyalistler görevi Cumhurbaşkanı Radev'e iade etti

SOFYA (AA) - Bulgaristan'da hükümeti kuramayan Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) lideri Korneliya Ninova, görevi Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e iade etti.

Bulgaristan'ın 240 sandalyeli meclisinde 24 milletvekiline sahip BSP'nin hükümeti kurma konusunda başarısız olması, ülkede son iki yılda 5. kez erken genel seçime giden yolun önünü açtı.

Cumhurbaşkanlığında düzenlenen törende Ninova, 48. parlamentoda kabineyi kurmakla görevlendirilmiş partisinin elinden gelen çabaları gösterdiğine işaret ederek, "Parti olarak 4 ana önceliği diğer partilere sunduk. Bunların arasında Bulgaristan'ın Şengen alanına katılması, Kalkınma ve Sürdürülebilirlik Planı ile ilgili gerekli yasaların kabulü, 2023 yılı bütçesinin oylanması ve adalet sisteminde reformlar yapılması yer alıyor. Tüm partileri müzakerelere davet ettik. Müzakerelere katılan ve katılmayan partilerin tavrından bir hükümetin kurulması için gerekli destek alamayacağımızı anladık." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Radev, ülkede zorlu siyasi ortamda BSP'nin gösterdiği gayreti takdirle karşıladığını dile getirerek, "Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) ile seçim hazırlığı konusunda görüşme yaptıktan sonra parlamentoyu feshetme ve yeni erken seçim için tarih belirleme kararımı açıklayacağım." dedi.

Radev'in daha önce hükümeti kurmakla görevlendirdiği eski Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Partisi ve yine eski Başbakan Kiril Petkov'un eş başkanı olduğu Değişime Devam (PP) Partisi de başarısız olmuştu.

Radev, ülkede hükümetin kurulamaması durumunda martta erken seçim için tarih belirleyeceğini duyurmuştu.

- Bulgaristan'da siyasi istikrarsızlığın geçmişi

Bulgaristan'da siyasi kriz, Nisan 2021'de yapılan genel seçimlerin ardından oluşturulan 45. parlamento döneminde başlamıştı.

Partiler arasında hükümeti kurma konusunda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Bulgar seçmenler, 2021 yılının temmuz ve kasım aylarında, ayrıca 2022 yılının ekim ayında 3 kez daha erken seçim için sandık başına gitmişti.

Nisan 2021'den bu yana parlamentodan güvenoyu alan bir hükümet oluşturulmadığı için ülke, Radev'in kurduğu geçici hükümetler tarafından yönetiliyor.

Aradan geçen zamanda Radev, toplam 12 kez parlamentoda temsili olan çeşitli siyasi partileri hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak bu partilerin siyasi gayretleri sonuç verememişti.

Bulgaristan'da anayasal çerçevede cumhurbaşkanı önce parlamentoda en büyük iki partiye, sırasıyla kabineyi kurma görevini veriyor.

Bu partilerin başarısız kalması durumunda cumhurbaşkanı kendi tercihine göre 3. bir siyasi partiye daha kabine kurmakla görevlendiriyor. Söz konusu üç denemenin başarısız olması durumunda ülke yeniden erken seçime gidiyor.


Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler