Zigana'da çığ tatbikatı yapıldı!

Zigana Dağı'nda, Trabzon Tenis ve Dağcılık Kulübü Üyesi 10 Dağcının 2 Yıl Önce Yürüyüş Yaparken Çığ Nedeniyle Hayatını Kaybettiği Yerde Çığ Tatbikatı Yapıldı.  Trabzon-Gümüşhane sınırında bulunan Zigana Dağı'nda, Trabzon Tenis ve Dağcılık Kulübü (TEDAK) ü

Zigana'da çığ tatbikatı yapıldı!

Zigana Dağı'nda, Trabzon Tenis ve Dağcılık Kulübü Üyesi 10 Dağcının 2 Yıl Önce Yürüyüş Yaparken Çığ Nedeniyle Hayatını Kaybettiği Yerde Çığ Tatbikatı Yapıldı.

 

Trabzon-Gümüşhane sınırında bulunan Zigana Dağı'nda, Trabzon Tenis ve Dağcılık Kulübü (TEDAK) üyesi 10 dağcının 2 yıl önce yürüyüş yaparken çığ nedeniyle hayatını kaybettiği yerde çığ tatbikatı yapıldı.

 

Gümüşhane Acil Durum Müdürlüğünden 11 sivil savunma uzmanı, Gümüşhane Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinden (UMKE) 4 görevli ile Torul Jandarma Komutanlığından 22 askeri personel olmak üzere toplam 37 katılımcının yer aldığı tatbikatta, senaryo gereği çığ altında kalan 2 kişinin yerleri tespit edilip başarıyla kurtarıldı. İlk müdahaleleri olay yerinde yapılan felaketzedeler daha sonra ambulansla hastaneye sevk edildi.

 

Gümüşhane Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü Akın Karagöz, tatbikatla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil durumlar için sivil savunma ekiplerinin 24 saat esasına göre görev yaptığını belirtti.

 

Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009'da meydana gelen çığda 10 dağcının çığ altında kalarak hayatını kaybettiğini anımsatan Karagöz, şöyle konuştu:

 

'İki yıl önce şu an bulunduğumuz bölgede elim bir çığ olayı yaşadık ve 10 dağcımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Böyle acı bir durumla tekrar karşılaşmamak, olası felaketlerde ise Sivil Savunma, Jandarma Komutanlığı ve UMKE olarak olaya anında müdahale etmek amacıyla ortak tatbikat yapmayı kararlaştırdık. Tatbikatla yaşanabilecek benzer bir olayda daha etkin kurtarma yapabilmenin yollarını değerlendirdik.'

 

Tatbikatta senaryo gereği çığ bölgesinin tespitini yaptıklarını, güvenli alan oluşturduklarını, bu arada jandarma ekiplerinin bölgeye vatandaşların girmemesi için önlem aldığını anlatan Karagöz, 'Bölgenin çeşitli yerlerine Gözcüler diktik. Sondalama ve kurtarma olarak iki gruba ayırdığımız sivil savunma personelini çığ alanına aldık. UMKE ekibimizi ise olay yerinin çok yakınında beklettik. Sondalama ekibi senaryo gereği çığ altında kalan iki kişinin yerini tespit etti. Hazır durumda bekleyen kurtarma ekibimiz teknik değerlendirmenin ardından çığ altındakileri çıkardı. Çıkarılanlara UMKE ekibi ilk müdahaleyi yaptı ve bu kişiler ambulansla hastanelere sevk edildi.'

 

UMKE sorumlusu Murat Parlak ise tatbikatta olay yerine 4-5 kişilik timlerle müdahale ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

 

'Buradaki olayı bir çığ vakası olarak değerlendirdik. Çığ olayında ilk yaşanan donma ve travmadır. Bunun için çığ altından çıkarılanlara 45 derecede ısıtılmış serum veriyoruz. Daha sonra baş ve boyun sabitlenmelerini yaptık. Vücutlarında çığa bağlı bir sorun olup olmadığını araştırdık. Kendilerini direkt ısıtmaya almadık. Bu tür vakalarda kişinin ıslanan elbisesi varsa battaniyeye sarılır ve vücut ısısı korumaya çalışılır. Ani ısıtmalardan kaçınılır. Biz de öyle yaptık. Daha sonra söz konusu kişileri ambulansla hızlı bir şekilde hastaneye sevk ettik.'

 

Parlak, bu tür felaketlerde olay yeri güvenliğinin, ardından da felaketzedeye ilk müdahale ile vücut ısısının korunmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel