Zigana Tüneli çözüm bekliyor!

Türkiye'nin en eski tünellerinden biri olan ve Türkiye-İran arasındaki karayolu üzerinde yer alan Zigana Tüneli'nde sızan suların kışın buz sarkıtları oluşmasına ve yolda buzlanmaya neden olması sürücüler için tehlike oluşturuyor.Gümüşhane  Üniversitesi M

Zigana Tüneli çözüm bekliyor!

Türkiye'nin en eski tünellerinden biri olan ve Türkiye-İran arasındaki karayolu üzerinde yer alan Zigana Tüneli'nde sızan suların kışın buz sarkıtları oluşmasına ve yolda buzlanmaya neden olması sürücüler için tehlike oluşturuyor.

Gümüşhane  Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Alemdağ AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon-Gümüşhane karayolundaki Zigana Tüneli'nin, Karadeniz'in, Doğu Anadolu ve İran'a açılan önemli bir kapısı olduğunu söyledi.

Alemdağ, Trabzon-Gümüşhane il sınırlarındaki 2 bin 100 rakımda bulunan ve yapımına 1975 yılında başlanan tünelin 1987'de tamamlandığını belirterek, tünelin uzunluğunun bin 702, yüksekliğinin 8, 5 metre, genişliğinin ise 11 metre olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en eski tünellerinden Zigana Tüneli'nin yaklaşık 25 yıl öncesinin teknolojisiyle yapılan önemli bir mühendislik yapısı olduğunu anlatan Alemdağ, şöyle devam etti:

"Tünel; dasit, bazalt, andezit ve tüf gibi farklı birimlerden oluşan kayaların içinde açılmıştır. Bu kayalar tektonik açıdan yoğun çatlaklar içermektedir. Her mevsim yağmur ve kar suları bu kayalardaki çatlaklardan kolayca sızmaktadır. Özellikle tünelin Trabzon tarafında tavan ve yan duvarlardan tünelin içine doğru yoğun bir su sızıntısı vardır. Zigana Tüneli'nde, kışın sızan sular tavanda ve duvarda 3-4 metreye varan buz sarkıtları şeklinde tehlikeli yapı oluşturmakta ve yolda buzlanmalara neden olmaktadır. Bu olumsuz durumun sebebi, tünelin yapıldığı yıllarda içinin su sızıntılarını engelleyecek jeotekstil ve jeomembran gibi yalıtım malzemeleriyle kaplanmamış olmasıdır"

Tüneldeki buzlanmanın sürücüler için tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Alemdağ, "Bu sorunun çözümü için tünelde su sızıntılarının oluştuğu alanlarda lokal enjeksiyonlarla çatlak sistemlerinin doldurması ve suyun yola akışını engelleyecek drenaj kanallarının yapılması gerekmektedir" dedi.

Selçuk Alemdağ, tünel güzergahının ışıklandırılmasında kullanılan aydınlatma lambalarının büyük bir kısmının çalışmamasının da sürücüler için risk oluşturduğuna işaret ederek, "Tünelde herhangi bir can ve mal kaybına sebebiyet vermemek için mevcut su sızıntılarının ve aydınlatma platformlarının en kısa sürede iyileştirme yöntemleri uygulanarak yapılması gerekir" şeklinde konuştu.

-SU SIZINTILARINI ÖNLEYECEK PROJE HAZIR-

Karayolları 10. Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil de Zigana Tüneli'nde şu anda statik ve taşıma gücü açısından herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek,

"Yüzeysel suların drenajıyla ve yeniden betonlama çalışmalarıyla ilgili bir projemiz mevcut" dedi.

Bu projelerin, "ödenek ve yatırım programı durumuna göre yapılabilir" olduğunu da ifade eden Yeşil, "Tünelin iç kaplamasının yapılabilmesi için bir servis yolu oluşturup trafiğin oraya aktarılması gerekiyor. Bu konudaki araştırma ve çalışmalarımız sürüyor" bilgisini verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel