Yunanistan krizden Türk İşadamları ile çıkmak istiyor

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyrıakos Loukakis, krizleri iyi yöneten Türk iş adamlarının deneyiminden yararlanmak istediklerini söyledi.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret eden Büyükelçi Ky

Yunanistan krizden Türk İşadamları ile çıkmak istiyor

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyrıakos Loukakis, krizleri iyi yöneten Türk iş adamlarının deneyiminden yararlanmak istediklerini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret eden Büyükelçi Kyrıakos Loukakis, Türk ve Yunan işadamları arasında yaşanan sorunlar konusunda fikirleri almak istediklerini belirtti.

Türkiye - Yunanistan ortak iş araştırmaları Trabzon iş forumu toplantısına katılan Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyrıakos Loukakis, “Türk iş adamları özellikle krizleri iyi yönetiyor ve bunu fırsatlara çevirmekle ünlü. Yunanistan'da krizden çıkmak için Türk iş adamlarından yararlanmak istiyoruz" dedi.

Birçok alanda Yunanistan ve Türk özel sektörü arasındaki işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydeden Büyükelçi Loukakis, ticaret hacmi açısından atıl bir alan olduğunu dile getirdi. Loukakis, Türk-Yunan ticareti hakkında istatistiki bilgileri paylaşarak 2013 yılının Ocak -Nisan döneminde Yunan ihracatının yüzde 26,08 artarak 2 milyar 382 milyon Euro'ya yükseldiğini söyledi. İthalatın yüzde -0, 6 azalarak 764 milyon Euro'da kaldığını belirten Loukakis, şöyle konuştu: "Bu dönemde aramızdaki ticaret hacmi 3 milyar 347 milyon Euro ile yüzde 44.4 artış kaydederek ticaret dengesi Yunanistan lehine 1 milyar 618 milyon Euro olarak gerçekleşti. Turizm alanında ve kültür turizmi açısından çok büyük bir potansiyel var. Kültürel mirasınızı tam olarak tanıtamadığınızı görüyorum”

2015 YILINDA 10 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ

Yunanistan'ın AB'nin köklü üyesi olduğunu, yapılan yatırımların bir nevi AB'nin garantisi altında olduğunu ifade eden Loukakis, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yunanistan ve Türkiye arasında 5 milyar dolar ticaret hacminin 2015 yılına kadar 2 katına çıkarılması hedeflendi. Bunun için Trabzon'dayız. Dünya kültürü Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi ve Uzungöl olağanüstü. Göremediğim yerler için yeniden Trabzon'a gelmeyi düşünüyorum.”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da, görüşmede Yunanistan heyetine Trabzon ve bölge ekonomisi hakkında bilgi verdi. Trabzon'un İpekyolu'nun Karadeniz'deki kapısı olduğunu, yılda bir milyarı aşan ihracat gerçekleştirdiğini, 100'u aşkın ülkeye ihracat yapıldığını belirten Hacısalihoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Yunanistan ile çok derin tarihi bağları var. İlişkilerimiz zayıf. Ticaretimiz çok az. Türkiye ve Yunanistan arasında dostane ilişkilerin daha da gelişmesini arzu ederiz”

ODALARIMIZ VE İŞADAMLARIMIZ ARASINDA İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLMELİ

Amerika Birleşik Devletleri ile Japonya'nın birbirlerine en büyük düşman olmalarına rağmen en büyük ticaret ortaklığını da kurmuş olduklarına dikkat çeken Hacısalihoğlu, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha ileriye taşınması gerektiğini kaydetti. Hacısalihoğlu, birbirimize karşı artı ve eksilerimiz olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bunu dikkate aldığımızda iki ülke arasında ve üçüncü ülkelere ticaret yapabiliriz. Geleceğe dönük odaları arasında ve işadamlarımız arasında işbirliğinin geliştirilmesi faaliyetleri yapılabilir. Odamızın 7 bini aşkın üyesi ve 250 ayrı sektörde faaliyetleri bulunmaktadır”

TÜRKİYE-YUNANİSTAN TRABZON İŞ FORUMU

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyrıakos Loukakis'ın katıldığı Türkiye - Yunanistan ortak iş araştırmaları Trabzon iş forumu toplantısı yapıldı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman'ın Başkanlığında Trabzonlu işadamlarının iştirak ettiği toplantı iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi noktasında açıklama yapıldı.

TTSO Başkan Yardımcısı Kahraman, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde yararlı olması açısından iş adamlarından gelen Trabzon-Selanik şehirlerinin kardeşlik statüsü kazandırılması konusunun değerlendirileceğini söyledi.

Trabzon ekonomisi ve turizmine yönelik tanıtım filmlerinin gösterilmesinin ardından Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Lambis Kounalakis, ülkesiyle ilgili sunum yaptı, Türkiye-Yunanistan, Trabzon -Yunanistan arasında işbirliği önerilerinde bulundu.

Ekonomi Müsteşarı Kounalakis, İşbirliği Çeşitleri Ticaret, Ortak Girişimler -Yunanistan'da yatırımlar, Ortak Girişimler -Türkiye'de yatırımlar ve Üçüncü Ülkelerde ortak işbirliği alanlarını kapsayabileceğini söyledi.

YUNANİSTAN'DA YATIRIM YAPANLARA OTURMA İZNİ
Lambis Kounalakis, Yunanistan'da yatırım yapanlara oturma izni verildiğini belirterek stratejik olarak sınıflandırılmış yatırımlarda, yatırım planının başarılı bir şekilde uygulanması ön koşulu ile yatırımın yasal temsilcisi ile beraber en fazla 10 kişiye kadar ikamet izni verileceğini açıkladı. Lambis Kounalakis, bu kişilere, aile üyeleri, destek personeli ve özel ihtiyaçları olan engelli insanlar varsa eşlik edebileceğini vurguladı.
Toplantının sonunda TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Lambis Kounalakis'e plaket ve yöresel eşyalar armağan etti. Yunanistan heyeti ile Trabzonlu işadamları günün anısına fotoğraf çektirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler