Yük Tırlarına Vergisiz Yakıt

Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, transit yük taşıyan kamyonlara vergilendirilmemiş yakıt verilmesiyle limanın işlem hacminin de yüzde 30'lar düzeyinde bir artış göstereceğini söyledi.Ermiş, Kasım 2003'te özelleştirilen Trabzon Limanı'nın işle

Yük Tırlarına Vergisiz Yakıt

Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, transit yük taşıyan kamyonlara vergilendirilmemiş yakıt verilmesiyle limanın işlem hacminin de yüzde 30'lar düzeyinde bir artış göstereceğini söyledi.

Ermiş, Kasım 2003'te özelleştirilen Trabzon Limanı'nın işletme hakkının 30 yıllığına Albayrak Şirketler Grubu tarafından devralındığını hatırlatarak aradan geçen zaman zarfında limana yapılan 7 milyon dolarlık yatırımın beklentileri karşıladığını söyledi.

Karayolu yük taşımacılığında akaryakıtın pahalı olması sebebiyle transit yükün geri dönüşümünün istenilen düzeyde sağlanamadığını ve bunun ciddi bir sıkıntı olduğunu dile getiren Ermiş, transit yük taşıyan TIR'lara vergilendirilmemiş yakıt verilmesiyle bu sorunun çözülebiliceğini ve limanın da işlem hacminin yüzde 30'lar seviyesinde bir artış gösterebileceğini kaydetti.

Kombine taşımacılığın kara ayağının da kesintisiz bir şekilde devam etmesinin şart olduğunu belirten Ermiş, uluslararası sefer yapan gemilere verilen ucuz yakıt desteğinin karada da devam ettirilmesiyle bu sorunun zözülmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.

Transit taşımacılıkta indirimli akaryakıt desteğinin sağlanması halinde başta İran olmak üzere Orta Asya'daki bazı ülkelerin de Karadeniz ülkelerinden yapacakları ithalatın büyük kısmının Trabzon Limanı'ndan gerçekleşeceğini vurgulayan Ermiş, “Karayolu taşımacılığının pahalı olması sebebiyle İran'a Basra Körfezi üzerinden giden yükler yaklaşık 1 aylık gecikmelerle bu ülkeye ulaşıyor. Oysa Trabzon Limanı bu ülkeler için en kısa yoldur.

Bunun yanında Karadeniz'i Orta Asya'ya bağlayan en kısa yol olan Transkafkasya koridorunun işlerlik kazanması için de Ermenistan sınır kapısının açılması gerekir. Bu kapının açılması halinde Gürcistan'ın Poti Limanı'ndaki yükün bir bölümü Trabzon Limanı'na kayacaktır. Bu siyasi bir karar olup bölgenin ve limanların geleceğini de yakından ilgilendirmektedir” diye konuştu.

Trabzon Limanı'nın bölge ve Trabzon ekonomisi üzerinde ağırlıklı bir yere sahip olduğunu da belirten Ermiş, 2007 yılının ilk 6 aylık dönemine göre limana gelen gemi sayısında bir önceki yıla göre yüzde 20, limandan yapılan ihracatta yüzde 73, ithalatta ise yüzde 33 artış sağlandığını söyledi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel