Vekilden kolbastı açıklaması

Giresun eski milletvekili Rasim Zaimoğlu, Giresun ile Trabzon'un kültürel olarak hiçbir farkının bulunmadığını belirterek, ''Kolbastı oyunu, Doğu Karadeniz'in yöresel oyunu olarak aksettirilmeli'' dedi.Zaimoğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, basında

Vekilden kolbastı açıklaması

Giresun eski milletvekili Rasim Zaimoğlu, Giresun ile Trabzon'un kültürel olarak hiçbir farkının bulunmadığını belirterek, ''Kolbastı oyunu, Doğu Karadeniz'in yöresel oyunu olarak aksettirilmeli'' dedi.

Zaimoğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, basında geniş yer bulmaya başlayan kolbastı oyununun müziğinin, Giresun karşılaması oyunuyla aynı kökten olduğunu belirterek, ''Ben çocukluğumdan beri bu oyunu bilirim. 40-50 yıldır oynanıyor. Eskiden biraz daha yavaş oynanırdı. Şimdi çok daha hızlı oynanıyor. Hızlandırılmış şekliyle çok daha güzel oldu. Trabzonspor'un maç sonları bu oyunu oynaması çok hoşuma gidiyor. Kolbastının geniş kitlelere yayılmasında büyük katkısı var'' diye konuştu.

Kolbastı oyunun sadece Trabzon'a mal etmenin yanlış olacağını ifade eden Zaimoğlu, ''Kültürel olarak Giresun ile Trabzon'un hiçbir farkı yoktur. Kolbastı, Doğu Karadeniz'in yöresel oyunu olarak aksettirilmeli'' dedi.

Zaimoğlu, sanatçı Adnan Şenses'in, kolbastı oyunun Roman oyunu olduğu yönündeki iddialarına da tepki göstererek, şunları söyledi:

''Bir kere Roman havası olması imkansızdır. Karadeniz'de 40-50 senedir oynanan bir oyunun romanlara mal edilmesi hiç düşünülecek bir olay değildir. Roman havası çok daha değişiktir ve daha yavaş oynanıyor. Kolbastı çok hızlı bir oyundur. Karadeniz'in coğrafi yapısında gelen karakteristik yönünü özellikle yansıtmaktadır. Karadenizliler hep doğa ile baş etmiştir ve horonlarına, oyunlarına ritim olarak bu yansımıştır. Kolbastı, horon ile Giresun karşılamasının karaşımından ortaya çıkmış bir Karadeniz oyunudur. Roman oyunuyla alakası yoktur.''

Zaimoğlu, 3 dönem Giresun milletvekilliği yaptığını ve halen Filipinler Fahri Başkonsolosluğu görevini yürüttüğünü hatırlatarak, bölge ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye çalıştığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel