Vali Okutan'dan Dobra Dobra

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Vali Konağında “Trabzon'a Bakış” programıyla yerel televizyonların ortak yayınına katıldı.Vali Okutan, Trabzon'a geldikten sonra ilk kez bir televizyon programına katıldı ve soruları cevapladı.-Okul öncesi eğitime çok önem veri

Vali Okutan'dan Dobra Dobra

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Vali Konağında “Trabzon'a Bakış” programıyla yerel televizyonların ortak yayınına katıldı.

Vali Okutan, Trabzon'a geldikten sonra ilk kez bir televizyon programına katıldı ve soruları cevapladı.


-Okul öncesi eğitime çok önem veriyorum

Daha önce görev yaptığı yerlerde eğitime ağırlık verdiğini belirterek, “Hep hayalimde öğretmen olmaktı ama idareci oldum. Nüfusumuz bizler için büyük bir potansiyel, önemli gücümüz insan faktörü. İnsana her şeyden önce yatırım yapmak lazım. Ben Trabzon'da göreve geldikten sonra eğitim öğretim bitmek üzereydi, eğitim öğretimle ilgili yeni bir genelge yayınladık. Eğitim konusunu çok önemsediğim noktalar var, okul öncesi eğitime çok önem veriyoruz. Hükümetimizde bu konuda çok kararlı. Okul öncesi eğitim Trabzon'da yüzde 35'lerde, hedefimiz yüzde 70'lere çıkartmak. Zeki çocukların eğitimine çok önem veriyorum, çünkü onlar bizim geleceğimiz, onları ihmal edemeyiz” dedi.

Vali Okutan'a göreve geldikten sonra yaptırdığı anket çalışması üzerine bir soru soruldu. Okutan da bu soru üzerine şunları söyledi:

-Hizmette vatandaşı odak noktası yaptık

“İdarecilik gerçekten zor zanahat, ne yapıp edip eldeki potansiyelinizi iyi kullanmak zorundasınız. Bizim sıkıntımız istediğimiz memuru istediğimiz yere alamıyoruz. Bizim hizmet anlayışımız vatandaşın odak noktası yapmaktır. Bu ankette 130'a yakın soru cevaplandırılmasını istedik. Kamu hizmetinde nerelerde zafiyet var, sorunlar nelerdir, Avrupa Birliğinden tutunda her alanla ilgili soruların cevaplarını almaya çalıştık. Vatandaşımızı öncelikle memurdan güler yüz ve bekliyor. Kırsal alanda vatandaşımız kamu hizmetlerinden daha iyi yaralanıyor. Çünkü orada devlet memuruyla ilişkiler samimiyete bağlı. Oradaki insanımız devletin yaptığı hizmetten daha memnun. Koordinasyon eksikliği var. El ele omuz omuza vererek bu sorunların üstesinden gelmeliyiz. Devletimizin imkanlarını çok iyi kullanmalıyız”

Vali Okutan'a bir toplantı da “kendimi denize atasım geliyor” sözü hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

-İç dünyamdaki sıkıntıları dışa vurmak için “kendimi denize atasım” dedim

“Bu ifademi aile içindeki bir konuşmadır, bölge müdürleriyle toplantı yaptığım sırada bu sözü söyledim. Kesinlkle bunu bezginlik ve yılgınlık anlamında söylemedim. Trabzon'da bazı sorunların olduğunu söyledim. Bu sorunların sorumlusu bizleriz, birbirimize yükü atmayalım, çözüm yollarını bulmak için gayret edelim, Hizmette vatandaşı odak noktası yapalım. İç dünyamdaki sıkıntıları dile getirmek için bu sözü söyledim. Benim hareket tarzım kestirmeden bir hizmeti yapmaktır. Memurum benim bu tarzıma alışmasında gecikme söz konusu olabilir. Aile içindeki konuşmam daha sonra basına sızdı. Ben Trabzon'dan ümitliyim, iyi sonuçlar alacağız, milletimiz kesinlikle karamsarlığa kapılmasın”

-Sürmene'deki tersane 2008 yılında tamamlanacak

Sürmedeki Tersanenin ne zaman tamamlanacağı sorusu üzerine Vali Okutan, “Sürmene'deki tersane 2008 yılında tamamlanmış olacak. Türkiye olarak ciddi manada gemi yapımında söz sahibi olduk, bu konuda iyi bir düzeye geldik, gönül arzu ediyor ki Trabzon'da yeni yeni tersaneler yapalım ama öncelikle böyle bir alt yapı uygun olmalı, bunun yanında teknolojik alt yapı da olmalı, yan saniyi de buraya gelmeli tabiki. Küçük teknelerin yapıldığı tersanelerimiz var, 10 bin tonluk gemilerin yapılacağı tersaneler yapmayı hedefliyoruz. Trabzon teşvik yasasıyla ilgili olarak, 2 organize sanayi kuruluyor, birincisi bitti, Ekim ayında yatırıma başlayacak ve burada 40'a yakın tesis olacak. 3. organize sanayimiz Vakfıkebir'de kurulacak, çalışmalar sürüyor. Sanayi açısından Trabzon geniş alanlara sahip değil, en önemli sorunumuz bu. İran'la ticarette eski diyolaklarımızı eski düzeye getirmek için gayret gösteriyoruz. Bu konuda başbakan'a bilgi verdim onun da bana tavsiyeleri oldu. İran'a Ortadoğu'ya Türk Cumhuriyetleriyle ticaretimiz kesinlikle olmalı”

-2008 yılında MOBESE'ye geçeceğiz

Mobese sistemi konusunda çalışmalarımızı son noktaya geldiğini ifade eden Okutan, “Olağanüstü bir durum olmazsa 2008'in başında MOBESE'ye geçmiş olacağız. Görüşmeler tamamlandı, merkezler belirlendi” dedi.

-Trabzon insanı bağımsız hareket etmesi bir handigap

Mesai arkadaşlarına fazla yüklenmek de istediğinin altını çizen Okutan,”İnsanları mutlu kılan, para, makam, güç değil, gerçek manada mutlu kılan başka inslara hizmet etmek. Bütün memurum bu felsefeyi taşımalı. Trabzon insanının özelliği iyi sonuçlar alıyor ve başarılı olmak için bütün gayretini sergiliyor, bunun yanında da bağımsız hareket etmesini bir handigap olarak görüyorum, bireysel harekete etmek insana bir şey kazandırmaz. Trabzon'da kent konseyini kurmaya çalışıyorum.Trabzon sorunlarını hep beraber çözmeliyiz. Trabzon tipik bir Anadolu şehri değildir, uluslararası konumunda bir şehirdir. Şehrin sanayicilerinin listesini çıkarttım, onlarla hafta da bir kahvaltı yapmayı düşünüyorum ve fikir alış verişinde bulunacağız” dedi.

-Dink cinayetini engellediği sözünü kesinlikle kabul etmiyorum

Star Gazetesinde Cengiz Çandarın köşesinde Vali Okutan'ın Dink cinayetinin çözülmesini engellediği ve görevinden alınacağına dair yazı yazdığı ve yeni valiler kararnamesiyle Trabzon'dan başka bir yere atanacağı sorusu anımsatılması üzerine Vali Okutan, “ Bizler Bakanlar Kurulu kararıyla buraya geldik, Bakanlar Kurulu kararıyla da gideceğiz. Benim başka bir yere atanacağım dair bana bir bilgi gelmedi. Ben zaten Trabzon'da yeni yeni işlere başladım. Ben bunlarla ilgilenmiyorum Trabzon'un geleceğine nasıl katkı yapabilirim onu düşünüyorum. Cengiz Candar'ı yazısından dolayı aradım, yurt dışında olduğu için kendisine ulaşamadım. Burada bir bilgi eksikliği var diye düşünüyorum. Dink cinayetini engelleyen sözünü asla ve asla kabul etmiyorum. Memurlarımın yargılanmasına müsaade etmiyorum sözü için de memurların yargılanmasını adli merciler karar verir. Ben vatandaş olarak Dink cinayetinin çözülmesini yürekten istiyorum, şeffaflık taraftarıyım. Kesinlikle memurlarımı koruma gayreti içinde değilim. Bu konuda bizzat Başbakanımız da ilgileniyor” diye konuştu.

-Trabzon'un sorunlarını çözmeye talibiz

Gençlerle ilgili projlere çok önem verdiğini vurgulayan Vali Okutan, “Gençliği ne yapıp ne edip eğitmeliyiz, gençlik merkezleri oluşturmalıyız, Pelitli'de, Değirmendere'de, Söğütlü'de Akçaabatta, ve diğer ilçelerde gençlik merkezleri açacağız. Gençlerimizi temel eğitime alacağız. Sevgi evleri projemiz var. Lösemili çocuklarımıza ilişkin sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını yürekten alkışlıyorum Rrektörümüzün bu konuda iyi çalışmalar yapıyor ve bayağı hevesli olduğunu biliyorum. Trabzon sağlık konusunda İran, Kafkasya'dan hastalara bakabilecek merkezi bir konumda, ruh hastalıkları konusunda yeterli değiliz, bu konuda Kaşüstü'nde yeni hastanemizin yapımı devam ediyor” diye konuştu.

Basının kendisine biraz haksızlık ettiğini vurgulayan Okutan, “Ben kesinlikle kimseyle yarış içinde değilim. Bütün enerjimi Trabzon için vereceğim ve de veriyorum. Trabzon koskocaman bir şehir. Çarçabuk bir çıkış yapmamı beklemeyin, bu çok zor bir olay. Basında milleti böyle bir beklenti içine sokmaması gerekir. Hep beraber Trabzon'u kucaklayacağız. Trabzon'un sorunlarını çözmeye talibiz” dedi.

Son günlerde maganda kurşunuyla Trabzon'un gündeme gelmesiyle ilgili ve de silah ruhsatlarıyla ilgili soruya Vali Okutan şunları söyledi:

-Trabzon'un maganda tabiriyle gündeme gelmesi beni çok üzüyor

“Trabzon hakikaten çok derinliği olan sanat ve kültürel bir şehir. Trabzon'un bu şekil magandalarla gündeme gelmesi Trabzon'a yapılmış bir haksızlık olarak görüyorum. Bu şekil ilimizin gündeme gelmesi beni çok üzüyor. Trabzon sanat ve kültürüyle sporuyla gündeme gelmeli. Türkiye'de 40'a yakın ressamız var. Trabzon musiki, tiyatro alanında çok ciddi bir birikimi olan bir şehir. Bunlarla gündeme gelmeliyiz. Trabzon insanının silah merakını da anlayışla karşılıyorum. Eskiden silahını göstermek çok ayıptı, silah taşımak bir kültür işiydi ve sorumluluğu vardı. Silah ruhsatı vermeye de peşin peşin karşı değilim. Hak edenlere silah ruhsatı veriyorum. Bu vesileyle maganda olaylarını da kınıyorum, silah sevgisi bununla bağdaşmıyor. Silah taşımak ağırlık ve efendilik ister”

Trabzonspor-Sivasspor maçıyla ilgili olarak ta Vali Okutan şunları dile getirdi.

-Hakem Bülent Demirlek'le görüştüm ama kararını vermişti.

“Bu maç çok konuşuldu, olan biten olaylar beni son derece üzdü. Sahaya girenleri kınadım. Biz taraftar olarak çok daha dikkatli olmalıyız. Ben koridora hakeme ve gözlemciye gerekirse seyirciyi çıkartalım ve kalan 30 saniyeyi oynatalım diye indim. Kesinlikle kararı etkilemek için aşağı inmedim. Ben aşağı indiğimde federasyonla görüşülmüştü ve maçın iptal ettiklerine dair bana bilgi verdiler. Bu saatten sonra da yapacak bir şey olmadı. Hakemle de görüştüm ama hakem de kararını zaten vermişti”

selahattinaydinli@haber61.net









HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel