Vali Okutan Genelge Yayımladı

"İlimiz kültür, sanat ve spor kentidir. Bu kapsamda yapılacak olan tüm çalışmaların öğrencilere küçük yaştan itibaren verilmesi, bu bilincin oluşturulması, gelişimlerine katkı sağlanması son derece önem taşımaktadır. Spor, bilimle barışık yürütüldüğü takt

Vali Okutan Genelge Yayımladı

"İlimiz kültür, sanat ve spor kentidir. Bu kapsamda yapılacak olan tüm çalışmaların öğrencilere küçük yaştan itibaren verilmesi, bu bilincin oluşturulması, gelişimlerine katkı sağlanması son derece önem taşımaktadır. Spor, bilimle barışık yürütüldüğü taktirde daha anlamlı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Sporun bir beceri ve yetenek olduğu düşünülürse; "Sporda Yetenek Seçimi ve Yönlendirme" kavramı ülkemizin geleceği sporcularının yetişmesinde önemli yer tutmaktadır. Bilimsel verilere dayalı yapılan sportif çalışmalar hem gelecekte Uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil edebilecek sporcuların yetişmesine katkı sağlayacağı gibi hem de olimpiyat kültürünün ve sporda centilmenlik anlayışının oluşmasına neden olacaktır"

Arzuladığımız bu hedefe ulaşabilmek için;

1- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, KTÜ Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanlığı'nın da içinde olduğu bir koordine merkezi oluşturulacaktır.

2- Proje faaliyetleri kapsamında; yürütme kurulu, teknik kurul, genel koordinatör, Planlama ve koordinasyon komisyonu, sekreterya, eğitim komisyonu, ölçüm komisyonu, bilgi işlem komisyonu, psiko-sosyal destek komisyonu, il koordinasyon kurulu, il koordinatörü gibi görev dağılımları yapılacak, çalışmalar oluşturulacak bu komisyonlar tarafından sürdürülüp, denetlenecektir.

3- Ülkemizi temsil edecek Gençlik Olimpiyatı Milli takımlarımızda İlimiz sporcularının yer alması için proje çalışmaları gerçekleştirilecek (1994-1995-1996) doğumlu öğrencilere öncelik verilecektir.

4- 2011 Gençlik Olimpiyatları yaş grubuna uygun bütün ilköğretim okulu öğrencilerinin fiziksel kapasiteleri üniversitemiz ile işbirliği içinde ölçümlerden geçirilecek ve yetenekli sporcuların uygun branşlara yönlendirilmesi sağlanacaktır.

5- Çocuk ve gençlerin bir spor dalına yatkınlıkları ve yetenekleri, genel ve özel anlamda, o spor dalının antrenman uygulamaları içinde belirlenebilir.

6- Bu nedenle, her spor dalı için çok sayıda düzenli antrenman grubu organize edilmelidir. Bu konu ile ilgili Gençlik Spor İl Müdürlüğü sorumludur.

7- İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bütün İlköğretim Okullarında, Okulların Beden Eğitimi öğretmenleri ve okul müdürleri sporcuların seçimi noktasında azami gayret sarf edeceklerdir.

8- Yetenek seçiminde doğal seçimden ziyade bilimsel seçim ön planda tutulacaktır.

9- Bu seçim çalışmalarında sporcuların özel biyolojik profilleri kadar psikolojik özellikleri de önemlidir. Bu doğrultuda İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulacak bir heyetle sporcuların sağlık ve psikolojik gelişimlerinin takibi sağlanacaktır.

10- Yetenek seçiminin hangi kriterlere göre yapılacağına oluşturulacak olan koordinasyon kurulu karar verecektir.

11- İlimizde Olimpiyat kültürünün ve bilincinin oluşturulması ve Olimpizm sporcusunun yetiştirilmesi öncelikli olacaktır.

12- Okullarımızda Olimpiyat tanıtımına yönelik cd. sinevizyon vb gösteriler yapılacaktır.

13- Beden Eğitimi Öğretmenleri öncelikli olmak üzere gönüllü öğretmenlere seminerler verecek bir komisyon oluşturularak ilgili öğretmenlerimizin bu projelerde yer almaları sağlanacaktır.

14- "Olimpiyatlar İçin Sporda Yetenek Seçimi ve Spor Yönlendirme" projesine tüm eğitim kurumları gerekli kolaylığı gösterecektir.

15- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturmakta olduğumuz Gençlik Merkezlerimiz bu doğrultuda kullanılacaktır.

16- Okullarda öğrencilere spor ortamının sunulması, spor yapma fırsatlarının tanınması, spora teşvik edilmesi için Beden Eğitimi ve Spor Etkinlikleri derslerinde; boş zamanlarda öğrencilere değişik spor branşlarının yakından tanıtılması sağlanacaktır.

17- Bu proje kapsamında çocuk ve gençlerin spora katılımı özendirilecek, yetenek tespiti, yönlendirilmesi ve takibi yapılacak fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik temelleri tespit edilerek geliştirilmesi hedeflenecektir.

18- Fizyolojik ölçümleri yapılan öğrencilerin becerileri ile doğru orantılı olan spor branşlarına yönlendirilmesi ve takibinin yapılması sağlanacak, bu kapsamda seçilen öğrencilerin sürekli kamp programı çerçevesinde devamlılığı sağlanacaktır.

19- Sporun toplum tarafından sevilen, benimsenen bir olgu olmasının avantajları değerlendirilerek "toplumda spor bilinci" oluşturulacak, çocuk ve gençleri alkol sigara ve uyuşturucu bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklardan uzak tutulması sağlanmış olacaktır.

20- Yetenekli sporcu seçimi organizasyonunda, aile-okul-kulüp işbirliği mutlaka sağlanmalıdır.

21- Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Spor Salonu, Saha ve tesisleri ile Okullarımıza ait Spor Salonu, Saha ve tesisleri bu kapsamda sürekli kullanıma açık tutulacaktır.

22- Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen resmi okul müsabakalarının yanı sıra özel organizasyonlar da gerçekleştirilecek, öğrencilere yarışma ve kazanma duygusundan çok kardeşlik, barış, dostluk, centilmenlik duygularının yanı sıra birlikte hareket etme özelliklerinin kazandırılmasına özen gösterilecektir.

23- Bu proje ile 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları'na da ilimiz sporcularının katılması ve olimpiyat kültürünün benimsenmesi de sağlanmış olacaktır.

selahattinaydinli@haber61.net

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel