Üreticiye randıman kıyağı

Vali Nuri Okutan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Trabzon'un Yomra ilçesindeki fındık alım merkezinde incelemelerde bulundu. Vali Okutan, randıman ölçümü sırasında 39 randıman çıkan fındığın da yeniden ölçülmesini isterken yapılan ikinci ölçümde 40 rand

Üreticiye randıman kıyağı

Vali Nuri Okutan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Trabzon'un Yomra ilçesindeki fındık alım merkezinde incelemelerde bulundu. Vali Okutan, randıman ölçümü sırasında 39 randıman çıkan fındığın da yeniden ölçülmesini isterken yapılan ikinci ölçümde 40 randıman çıkan fındık TMO tarafından satın alındı.

Vali Okutan, üreticilerin randıman ve rutubet ölçümleriyle ilgili bazı şikayetleri üzerine TMO'nun Yomra ilçesindeki fındık alım merkezinde habersiz incelemelerde bulundu. Bir yıl boyunca büyük zahmetlerle ürettikleri fındıklarını satmak için bekleyen üreticiler, Vali Okutan'ın etrafını sararak şikayetlerini dile getirdi. Üreticilerin çoğu alım sırasında randıman ve nem ölçümlerinden şikayet ederken bazı üreticiler tüccarların 1,5 YTL'ye aldığı ürünü TMO'ya çok daha yüksek fiyatlardan sattığını ileri
sürdü.

Alım merkezinde görevli eksperlerden çalışmalarla ilgili bilgi alan Okutan, randıman ve nem testlerinin nasıl yapıldığını inceledi. Eksperlerle birlikte çuvallardan alınan fındıkları kıran Okutan, ölçümün her aşamasını büyük bir dikkatle takip etti. Yapılan ölçüm sonrası en az 40 olması gerekirken 39 randıman gelen fındığın da yeniden ölçülmesini isteyen Vali Okutan, çok küçük ve kritik oranlarda üreticilerin mağdur edilmemesini istedi. Vali Okutan'ın müdahalesiyle yapılan ikinci ölçümde ise 40'ın biraz
üzerinde çıkan fındıklar TMO tarafından alındı.

Bu sırada bir üretici de TMO'ya getirdiği fındığın 36 randıman çıktığı için geri gönderildiğini ancak aynı fındığın başka yerlerde yapılan testlerde 46 randıman geldiğini ileri sürerek şikayetçi oldu. Bunun üzerine Vali Okutan, 36 randıman gelen fındıkların bulunduğu çuvallardan numune aldırarak bunların tahlil ettirileceğini söyledi.

Alım merkezindeki kuralların herkes için geçerli olduğunu ve ayrımsız uygulandığını anlatan Okutan, ölçümlerde çok kritik durumlarda uzak yerlerden fındık getiren üreticilerin hakkının zayi edilmemesine dikkat edilmesini istedi.

Bazı tüccarların üreticilerden düşük fiyatla satın aldığı fındığı TMO'ya daha yüksek fiyatlardan sattıklarına dair çeşitli duyum ve şikayetler olduğunu dile getiren Vali Okutan, bu konunun üzerine titizlikle gidileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel