Tütünde Umutlar Tükeniyor

Tütün üreticileri tek tek tütün üretimini bırakmaya başladı. Kota uygulaması nedeniyle her geçen yıl üretimi düşen tütün üreticiliğini bırakan çiftçiler geleceklerini başka ürünlerde aramaya başladı.Dünyanın en kaliteli tütününün yetiştirildiği Samsun'un

Tütünde Umutlar Tükeniyor

Tütün üreticileri tek tek tütün üretimini bırakmaya başladı. Kota uygulaması nedeniyle her geçen yıl üretimi düşen tütün üreticiliğini bırakan çiftçiler geleceklerini başka ürünlerde aramaya başladı.

Dünyanın en kaliteli tütününün yetiştirildiği Samsun'un Tekkeköy ilçesinde parmakla gösterilebilecek sayıda üretici kaldı. Her hanenin tütün yetiştirdiği ilçede bugün tarlalar mısır ve buğday ile sebze üretimine ayrılırken 20 dolayında aile bu sene de tütün üretimine devam etti. Bu üreticilerden biri olan Mümin Erzik, "Kırımda sona yaklaştık. Şu anda tütünün doruklarını kırıyoruz. Ürünümüz için tüccarla sözleşme yaptık. 7.25 YTL'ye anlaştık" dedi.

Bu sene, tütüne iyi fiyat verildiğini kaydeden Mümin Erzik, buna rağmen gelecek yıl kendisinin de tütün üretimini bırakacağını dile getirdi. Erzik, "Bunun üretimi 13 ay boyunca devam ediyor. Fidesi, dikmesini geride bıraktık. Şu anda sabah 5'te ailece kırım yapıp akşama, akşam serinliğinde kırım yapıp gece yarılarına kadar tütün diziyoruz.

Sonra iplere dizdiğimiz tütünü kurutuyoruz. Bu işin zahmeti çok. Gelecek yıl biz de yapmayacağız. Zaten şu anda bizim çevremizde başka yapan kalmadı. Fiyat iyi olsa da işgücü çok fazla. Bu yıl 1.5 ton rekolte bekliyoruz. Randıman sıcaklardan dolayı çok güzel. Ürünümüzü teslim edip paramızı aldığımızda elimize 10 bin 875 YTL geçecek" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel