Türkiye Artvin’i konuştu!

CHP Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan’ın TBMM’de Cerattepe için Araştırma Komisyonu kurulması istemiyle verdiği Önerge dün TBMM’de görüşüldü.  50 milletvekilinin imza koyduğu, MHP’nin desteklediği Araştırma Komisyonu önergesi için 2 milletvekili le

Türkiye Artvin’i konuştu!
CHP Artvin Milletvekili Av. Uğur Bayraktutan’ın TBMM’de Cerattepe için Araştırma Komisyonu kurulması istemiyle verdiği Önerge dün TBMM’de görüşüldü.
 
 50 milletvekilinin imza koyduğu, MHP’nin desteklediği Araştırma Komisyonu önergesi için 2 milletvekili lehte, 2 milletvekili de aleyhte söz aldı. Aleyhte söz alan vekillerden birisinin Adalet ve Kalkınma Partisi Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’nın olması Artvinlilerde hayal kırıklığına neden oldu.
 
 Buna göre Önerge sahibi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri lehte, Adalet ve Kalkınma Partisi Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve Zonguldak Milletvekili Ercan Candan aleyhte söz aldılar.
 
CHP Artvin Milletvekili  Avukat Uğur   Bayraktutan, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada Artvin’in en büyük sorunu olan Cerattepe , Genya ve civarında yapılacak madenciliğin Artvin’in yok olması anlamına geldiğinin altını çizerek şunları söyledi.
“Değerli arkadaşlar, bunu bu Meclis kürsüsünde birçok kereler konuştum ayrıntılarıyla. Bakın, şurası Artvin kent merkezi, Artvin kent merkezinin hemen üzerinde "Cerattepe" diye tabir edilen yerde bir maden faaliyeti, bir maden çalışması yürütülmek istenmekte. Buradaki maden çalışması herhangi bir maden çalışması değil. Burası aslında çevreyi yok etmenin ötesinde, Artvin"i ortadan kaldırmaya yönelik bir cinayet, "tecavüz" kelimesini kullanmak istemiyorum ama çok ciddi anlamda bir tehdit.
 
ARTVİN YOL OLACAKTIR BURADAN SESLENİYORUM
Türkiye"ye sesleniyorum, diyorum ki: Bu maden çalışması, ihale aşamasından bugüne kadar geldiği bütün süreç ve orada yapılacak olan bir cinayet Artvin"i insanlarıyla beraber yok edecektir değerli arkadaşlarım. Bunu Türkiye"ye anlatmaya çalışıyorum, iki yıldır bu feryadı, bu figanı Türkiye"ye duyurmaya çalışıyorum. O nedenle, burada kurulacak, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulacak bir Meclis araştırması komisyonu, oraya gidecek milletvekilleri, Artvin"in içinde bulunduğu durumun ne kadar vahim olduğunu, yüzde 80 eğimli bir arazide yapılmak istenen bu maden faaliyetinin Artvin"i ve Artvinliyi yok edeceğini bizzat görecektir. Bilimsel raporlarla desteklenecek bu çalışma, inanıyorum ki önümüzdeki günlerde, alınmış olan bu kararın yeniden gözden geçirilmesine neden olacaktır. Bu konuda milletvekili arkadaşlarımın duyarlı davranacağına inanıyorum. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.” 
 
AK PARTİ ARTVİN MİLLETVEKİLİ İSRAFİL KIŞLA
AK PARTİ Grubu adına cevap vermek için söz alan AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla maden konusunda ise endişe ve kaygılara gerek olmadığını belirterek şunları söyledi.
“Elbette ki Enerji Bakanlığımızın ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması hususunda gerekli tedbirleri alması hayati bir önem taşımaktadır. Ülkemizin kalkınması, yer altı zenginliklerimizin gün yüzüne çıkarılarak ekonomiye kazandırılması da şüphesiz önemlidir. Ancak, bu yatırımları yaparken elbette ki Artvinlinin bir tedirginliği var yani ülkemiz kazanırken Artvinli zarar görmesin, Artvin zarar görmesin diye. Tabii, bu tedirginliğin elbette ki biz de bir haklılık payı vardır diye düşünüyoruz. Fakat bunu düşünürken bir bakanlığın yapacağı yatırımların da birçok bakanlığı ilgilendirdiğini düşünmemiz gerekiyor. Bu yatırım da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Turizm Bakanlığını yakinen ilgilendiriyor. O bakımdan, ilgili bakanlıkların bu konularda çok ciddi hassasiyet gösterdiğine eminim.
 
BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR
Biz Yeşil Artvin Derneğinin ve halkımızın tedirginliklerini 11 madde olarak onlardan aldık, bunları sürekli dinliyoruz. Elbette ki bu tedirginliklerin önemli bir sebebi de maalesef bilgi kirliliğinden kaynaklanmaktadır ve halkımızı yeterince doğru bilgilendirmenin eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. AK PARTİ Hükûmetimizin ve iktidarlarımızın milletimizin ve halkımızın zararına olacak hiçbir yatırıma, hiçbir işe asla izin vermeyeceğinden emin olmanızı istiyorum. Bir yatırım -demin de dediğim gibi- birçok bakanlığı ilgilendiriyor. Bu konuda ilgili bakanlıklarla görüştük. Bu teşebbüsler sonucudur ki işletme açık işletme olarak çalıştırılmayacak. Kapalı galeri olarak işletilmesine karar verilmiştir. Çıkarılacak maden işleme tesisleri orada kurulmayacak ve kara yoluyla Murgul Bakır İşletmelerine aktarılarak orada işlenecektir.
 
BİZİM DE GÖNLÜMÜZ RAZI OLMAZ AMA..!
Artvin ili ve yakın çevresindeki heyelan varlığı belirlemek amacıyla 2004 yılında Profesör Doyuran tarafından kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar sırasında proje alanı ve çevresinde hem eski hem de yeni şev hareketleri gözlenmiştir. Cerattepe Hatipoğlu mevkisinde kavisli, kayma yüzeyli eski heyelanların kalıntıları olduğu düşünülmektedir. Eski heyelanların yeniden tetiklenmemesi için… Bu bölgedeki yoğun bitki örtüsünden dolayı böyle bir şeye ihtimal vermiyoruz." deniliyor.
 
Ayrıca, bu sebeple ilgili alanda karo sahasının etrafı uygun boyutlarda kanallar ile direne edilerek sahanın dışından gelen yüzey sularının karo sahasına girmesi engellenecektir. Ayrıca, karo sahasının tanziminden sonra yağmur sularının kontrolsüz akışı engellenmek için de rehabilitasyon yüzeyinde oluşturulacak kanallar ile suyun doğru drenaj yapılarak üstünün örtülmesi sağlanacaktır.Ben inanıyorum ki Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın bürokratları bu konudaki talepleri, ciddi bir şekilde yapılacak yatırımı da ona göre planlıyor. Artvin'e, Artvinliye zarar verilmesine elbette ki bir siyasetçi olarak bizim de gönlümüz asla razı olmaz. O bakımdan, ben bu projenin bazı kısımlarının devre dışı kalması… İşte belki de orada birçok yatırım yapılmış olsaydı, tesisler yapılmış olsaydı, belki binlerce kişi çalışacak”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel