Türk kivisine Japon talip!

Türkiye'de ilk defa yaklaşık 30 yıl önce Yalova'da yetiştirilen ve üretimi çeşitli illere yayılan kivinin ihraç edilmesi için çalışmalar başladı.Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Japonlar Türk kivisine

Türk kivisine Japon talip!

Türkiye'de ilk defa yaklaşık 30 yıl önce Yalova'da yetiştirilen ve üretimi çeşitli illere yayılan kivinin ihraç edilmesi için çalışmalar başladı.

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Japonlar Türk kivisine talip oldu, önümüzdeki kısa dönem içerisinde Japonya'ya kivi ihracatı yapacağız" dedi.

Kivide de ihracatın başlayacak olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını belirten Uzunlar, "Kivinin pekmezinin, reçelinin ve cipsinin yapılması, bu ürüne talebi artırıyor" diye konuştu.

Türk kivisinin aroma zenginliğinden dolayı tercih edildiğini anlatan Uzunlar, şöyle devam etti:

"Geçen sezon itibarıyla Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin ton kivi üretimi gerçekleşmişti. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen kivi yoğun olarak Yalova, Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize illerinde yetiştirilmekte. Türkiye'de bu ürünün her yıl üretim alanları genişlemekte. Bazı çiftçilerimiz müsait arazileri kivi bahçesine dönüştürürken bazıları ise fındık ağaçlarını keserek kivi bahçelerine dönüştürüyor. Durum böyle olunca kivinin üretim alanı ve rekoltesi her geçen yıl artıyor. Günümüzde kivi pastacılık, reçel, meyve suyu alanlarında kullanılıyor. Türk kivisini diğer ülkelerden ayıran en büyük özelliği aroma yönünden zengin olması. Bunu fark eden bazı ülkeler Türk kivisine talip olmaya başladı."

JAPONLAR TÜRK KİVİSİNE TALİP OLDU

Türkiye'de üretimi artan kivinin ihraç edilmesi için çalışmalara başlandığını dile getiren Uzunlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz aylarda bazı Türk iş adamlarımızın aracılığıyla bazı Japon firmalarının yetkilileri birliğimizle irtibata geçerek Türk kivisine talip olduğunu ilettiler. Biz de konuya oldukça sıcak bakarak Japonya'ya kivi ihracatı için çalışmalara başladık. İlk etapta bu ülkeye 500 ton ile 2 bin ton arasında kivi ihraç etmeyi planlıyoruz. Kasım ayında başlayacak kivi hasadının ardından Japonya'ya ilk defa kivi ihracatının yapılması için kolları sıvadık. İlk ihracatın başarılı olması için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Biz kivi üreticileri olarak gelişmelerden çok memnunuz. İnşallah kivimizi ilerleyen yıllarda başka ülkelere de pazarlayarak ihracat pazarımızı genişletmeyi amaçlıyoruz."

İHRACAT FİYATLARA DA YANSIYACAK

Japonya'ya gerçekleştirilecek kivi ihracatıyla Türkiye'de kivi fiyatlarının arz talep durumuna göre artacağına inandığını vurgulayan Uzunlar, şu ifadelere yer verdi:

"Bu durumdan hiç kuşkusuz ki üreticilerimiz faydalanacak. Üreticilerimiz ürünlerini satamama gibi bir endişe yaşamayacak. Aynı zamanda kivinin ihraç edildiğini gören Türk firmaları da toptan alım yaptığında daha yüksek fiyattan kivi almak zorunda kalacak. Neresinden bakılırsa bakılsın kivi ihracatı hem sektöre yarayacak hem de üreticiye. En büyük katkısı da Türkiye'ye kazandıracağı dövizle olacak. Bu nedenle Türk kivisinin ihraç edilmesinden dolayı çok mutluyuz."

Uzunlar, ihracatla kivi üretiminin Türkiye'de artacağına inandığını, böylelikle iç tüketime yönelik sorunların kısa sürede aşılacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel