TTB kaçak çaydan çok endişeli

Trabzon'da bir otelde düzenlenen yemekte konuşan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, kaçak çay konusundaki endişelerini dile getirirken, çayın doğru dürüst bir kanuna kavuşması gerektiğini söyledi. Köleoğlu, "Fındık ile ç

TTB kaçak çaydan çok endişeli

Trabzon'da bir otelde düzenlenen yemekte konuşan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, kaçak çay konusundaki endişelerini dile getirirken, çayın doğru dürüst bir kanuna kavuşması gerektiğini söyledi. Köleoğlu, "Fındık ile çay ilimiz ve bölgemizin önemli geçim kaynakları arasındadır. Bu konuda Rize Ticaret Borsası ile işbirliği yaparak hareket ediyoruz.

Ama, özellikle sayın Rahmi Üstün'ün başkanlığını yaptığı Çay Sanayicisi İşadamları Derneği'ni de harekete geçirerek, çay sektöründe çok önemli konuları gündeme taşıyoruz. Bugün sektörün en büyük sorunu olan ve yıllık 50 bin tonu aşan, 200 milyon doların üzerinde devlete vergi kaybı oluşturan kaçak çay konuşuluyor ise bunu borsamız ile ÇAYSİAD gerçekleşmiştir.

Çay'da KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi, kaçak çay girişinin mutlaka önlenmesi ve 1985 yılında çıkartılan tek sayfalık bir kanunla idare edilen çayın, doğru dürüst bir kanuna kavuşması gerektiğini hatırlatmak isterim" dedi.

Trabzon'un Trabzonspor gibi bir markası olduğunu bu markanın değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Köleoğlu, "Trabzon'un Trabzonspor gibi bir markası var. Ama bunun yanına koyabileceğimiz yöresel özelliği olan Vakfıkebir Ekmeği, Tereyağı, Trabzon Hurması, organik peynirlerinin de olduğunu unutmamamız, unutturmamamız gerekir. Biz bu konuda çalışmalar yapıyoruz.Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde su ürünleri üretim ve tüketiminin az olması gerçeğinden hareketle 'Önce gençlerin sonra balıkların kültürü artsın' başlığı altında proje uyguladık. Konuya ilgi duyan yüksek okul mezunu 40 genç girişimciyi sektöre kazandırdık. Buna bağlı olarak İş - Kur ile genç girişimciler yetiştirmek üzere kurslar açtık. Son olarak engelliler ile ilgili üyelerimize yönelik bilinçlendirme projesini uyguluyoruz" diye konuştu.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav ise üreticinin doğrudan desteklenmesinin ilerleyen yıllarda da desteklenmesi gerektiğini kaydederek "Trabzon Ticaret Borsası 15-20 yıldır fındık ile şu söyledik.

Serbest piyasa koşulları olsun, üretici direkt desteklensin, üretilen ürünün tamamının satılması için zemin hazırlanmasını söyledik. Son üç yıldan beri Toprak Mahsülleri Ofisi, yani hükümetler herhangi bir fiyat vererek fındık almıyor. Ama buna rağmen fındık fiyatları geçen yıla Türk parası olarak bakıldığında yüzde 80'e yakın bir artış oldu. Döviz bazında da yüzde 20-30 civarında oldu.

Bu serbest piyasa koşullarının getirdiği olumlu yansımalardır. Bilindiği üzere üreticiye doğrudan destekleme yöntemi bu yıl son, ancak bunun bundan sonraki yıllarda da doğrudan desteklemenin dile getirilmesini isteriz. Bundan sonraki yıllarda da doğrudan desteklenmenin devam etmesini istiyoruz. Ancak ürün bazında destekleme olursa Trabzon Ticaret Borsası olarak tercihimiz bu yöndedir.

Çünkü alan bazında yapılan desteklemelerde üreticinin biraz tembelliği görülüyor, ürün artışı az oluyor. Üç yıldan beri bakıldığında fındık rekoltesinin düşük olduğu gözlenmektedir çünkü, alan bazlı desteklemede dönüm başına veya 10 bin dönüm yerden bin 500 TL alınıyor.

Dolayısıyla bu üreticiyi bir noktadan sonra tatmin edebiliyor, bu yanlış bir uygulamadır. Bunun değiştirilmesi lazım. Bunu biz zaman zaman hükümete bildiriyoruz" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel