Trabzon'un en önemli sorunu

KTÜ de yapılan 1. Uluslararası Kentsel ve Çevresel Konular ve Politikalar” kongresinin açılışında konuşan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Avrupa Birliği müktesebatının kentlerde biyolojik arıtmayı zorunlu kıldığını belirterek, biyol

Trabzon'un en önemli sorunu

KTÜ de yapılan 1. Uluslararası Kentsel ve Çevresel Konular ve Politikalar” kongresinin açılışında konuşan Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Avrupa Birliği müktesebatının kentlerde biyolojik arıtmayı zorunlu kıldığını belirterek, biyolojik arıtmanın yapım ve işletme maliyetlerinin oldukça yüksek olmasının finansal darboğazda olan belediyelerin bu konuda adım atmasının önünde çok önemli bir engel teşkil ettiğini söyledi.

 

Trabzon’un çevresel sorunlarını en aza indirmek için hazırladıkları projeleri uygulamaya koyduklarını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “12 aylık bir çalışma neticesinde trafik düzenleme çalışmasını uygulamaya koyduk. Trabzon’da yoğun biçimde uygulamakta olduğumuz kentsel dönüşüm çalışmaları Ayasofya, Zağnos vadisi, Tabakhane vadileri  ve Çömlekçi kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmek için çalışmalarımızı yoğun biçimde sürdürüyoruz. TOKİ de bu çalışmalarımızda bizlere çok önemli destekler vermektedir. Şehrin görünümü ve yaşam alanlarının düzenlenmesinde bu projeler çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu dönüşümlerin gerçekleştirilmesi için yapılan yasal düzenlemeler de çok önemli. Eğer bu yasal düzenlemeler olmasaydı kentsel dönüşümler de yapılamazdı” diye konuştu.

 

Trabzon’da önlerine çıkan en önemli sorunların başında altyapı eksiklikleri neticesinde ortaya çıkan olumsuzluklar olduğunu dile getiren Başkan Gümrkükçüoğlu, “Bu sorunların başında kanalizasyon, derin deşarj ve biyolojik arıtma tesisleridir. Biyolojik arıtmanın işletme maliyetlerini oldukça yüksel olması belediyelere bu konuda geri adım attırmaktadır. Bugün Türkiye’de biyolojik arıtma yapan ketler olan İstanbul, Ankara ve Sivas işletme maliyeti nedeniyle bu tesisleri çalıştıramamaktadır. Halbuki; Avrupa Birliği müktesebatında biyolojik arıtmaya geçmeyi zorunlu görmektedir. Herkesin bildiği gibi turizm alanında mavi bayrak alabilmesinin yolu o kentlerde biyolojik arıtmanın olup olmamasından geçmektedir. Belediyelerin önündeki finansal darboğazların oluşu biyolojik arıtma tesislerini yapım ve işletim maliyetlerinin yüksekliği belediyeler için engel teşkil etmektedir. Bu tabloya rağmen Trabzon’da bu yönde bir çalışmayı sürdürmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

 

Belediyelerin alt yapı sorunları yanında imar düzenlemeleri ve uygulamalarıyla da boğuştuğunu anlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri 5 bini altında nüfusu olan belde belediyeleridir. Bunlar bu ülkenin kara delikleridir. Ne personel ve teknik eleman açısından, ne araç gereç donanımı açısından ne de herhangi bir yatırım yapabilme açısından hiçbir güçleri yoktur. O bakımdan bu konunun yeniden ele alınması ve diğer belediyelere iltihak ettirilmesi şarttır. Bunun çok önemli bir yansıması da  imar düzenlemelerinde bir kentin aldığı yolun önünü tıkamalarıdır. Sizde 25 metre genişliğinde olan bir yol hemen yanındaki bir belde belediyesinde 10 metreye inebilmektedir.Trabzon’da proje yapımına başladığımız 18 km’lik Kanuni Bulvarı yolu buna en güzel bir örnektir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel