Trabzon'un değerleri keşanla buluştu!

Trabzon'da tarihi Alacahan'da Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Ayder Yaylası gibi Doğu Karadeniz'in turizm simgeleri ile çay, fındık, tereyağı, hamsi gibi yöresel ürünler, Karadeniz Bölgesindeki kadınların giyim aksesuarları arasında önemli bir yer tutan

Trabzon'un değerleri keşanla buluştu!

Trabzon'da tarihi Alacahan'da Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Ayder Yaylası gibi Doğu Karadeniz'in turizm simgeleri ile çay, fındık, tereyağı, hamsi gibi yöresel ürünler, Karadeniz Bölgesindeki kadınların giyim aksesuarları arasında önemli bir yer tutan keşan bezine işleniyor.

Yüzyıllardır Karadeniz kadınının en önemli aksesuarları arasında yer alan keşan, Alacahan'da açılan el sanatları kursunda Doğu Karadeniz'in doğal, tarihi ve kültürel değerleriyle bir araya getirilerek, dünyaya tanıtılıyor.

Trabzon Halk Eğitim Müdürlüğünde görevli Keşan Bezi Boyama Kursu'nun öğretmeni Güzin Sakallıoğlu, yaptığı açıklamada, tarihi Alacahan'daki atölyelerinde keşan bezini kullanarak turizm amaçlı ürünler ürettiklerini söyledi.

Sakallıoğlu, keşan bezinin el emeği ile dokunan bir ürün olduğunu belirterek, "Keşan bezi zengin renk armonisi ile yüz yıllardır Karadeniz kadının vazgeçemediği aksesuarı arasındadır. Doğu Karadeniz'in bazı illerinde kadınların örtünme amacıyla kullandığı sarı, kırmızı, siyah ve beyaz renklerin hakim olduğu Keşan bezi, pamuk ipliklerinin bir haftayı aşan boyama ve çözgü işlemlerinin ardından el yapımı tezgahlarda ilmek ilmek dokunuyor" diye konuştu.

Trabzon'da da keşanın özellikle Çarşıbaşı ilçesindeki kadınlar tarafından asırlardır el yapımı tezgahlarda üretildiğini dile getiren Sakallıoğlu, "Kente gelen yerli ve yabancı turistler keşana oldukça ilgi gösteriyor. Bu nedenle de keşana daha çok dikkati çekmek istedik ve bu kapsamda projeler oluşturduk" ifadesini kullandı.

- "Keşan bezini artık turizm amaçlı da kullanıyoruz"

Sakallıoğlu, oluşturdukları projeler kapsamında keşan beziyle Doğu Karadeniz'in tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini bir araya getirdiklerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amacımız keşan bezini günümüze uygun modernize ederek, dünyada tanıtımını sağlamak ve üretim yapan kadınlarımızın aile bütçelerine katkıda bulunabilmelerini sağlamaktır. O nedenle Alacahan'da üretim ve satış yapabileceğimiz bir atölye açtık. Ürünlerimize de kursumuza da ilgi gerçekten oldukça iyi durumda. Kadınlarımız burada hem üretim yapıyor hem de ürettikleri ürünleri Alacahan'da pazarlayabiliyor. Bu sayede aile bütçelerine de katkı sağlamış oluyorlar. İnşallah açtığımız kurs sayesinde keşana daha çok dikkati çekebiliriz."

Keşan bezini artık aksesuar dışında turizm amaçlı kullandıklarını da vurgulayan Sakallıoğlu, "Keşandan bölgemizin yöresel kültürünü yansıtan tablo, çanta, masa örtüsü, yastık gibi çeşitli ürünler üretmeye başladık. Ürettiğimiz ürünleri Türkiye'de başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ile gönderiyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli fuarlara katılarak tanıtımını yapıyoruz. Keşan gerçekten dünyaya yayılan bir el sanatıdır ve bu nedenle Alacahan'da tarihi kültürel ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimizi keşan bezi ile gündeme getiriyoruz" diye konuştu.

Sakallıoğlu, Alacahan'da keşan bezinden ürettikleri el emeği ürünleri dünyaya tanıtarak, gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel