Trabzonlu köylü enerji keşfetti

Trabzon’da 2007 yılından bu yana orman köylerinde toplam 2007 adet güneş enerji sistemi kurulurken, köylüler artık sularını odunla değil güneşle ısıtıyor.Çevre ve Orman Bakanlığı Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (Orköy) tarafından Orman köylerinde ika

Trabzonlu köylü enerji keşfetti

Trabzon’da 2007 yılından bu yana orman köylerinde toplam 2007 adet güneş enerji sistemi kurulurken, köylüler artık sularını odunla değil güneşle ısıtıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (Orköy) tarafından Orman köylerinde ikamet eden vatandaşların Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemleri’ni kullanmaları amacıyla başlatılan çalışma kapsamında Trabzon’da 2007 yılından bu yana toplam 2007 adet güneş enerjisi sistemi kuruldu.

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Orköy Şube Müdürü Salih Yazman, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Türkiye’nin en az güneş gören bölgelerinde biri olduğunu hatırlattı. 2007 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonrasında vatandaşlara yönelik bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını kaydeden Yazman “Orman köylerinde halen temizlik amacıyla kullanılan su, ocak ve sobalarda ısıtılmaktadır. Bir aile banyo, çamaşır, bulaşık ve genel ev temizliği için günde ortalama 150 lt sıcak su kullanmaktadır. Ocak ve sobada yakıt olarak ormandan elde edilen odun kullanılmaktadır. Bir aile bu amaçla yılda ortalama 5 ster odun yakmaktadır. Yakılan odundan elde edilen enerjinin yüzde 87’si bacadan çıkmakta, ancak yüzde

13’ü değerlendirilmektedir. Gerek orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinden faydalanmasının yaygınlaştırılması, gerekse bu amaçla ormandan kesilen ağacın azaltılması amacıyla güneş enerjisi ile su ısıtma projesi orman köylerinde yaygınlaştırılmaktadır. Bu proje ile ayrıca orman köylüsünün yaşam kalitesinin yükseltilmesi ile daha sağlıklı bir yaşam ortamına kavuşması da sağlanmış olacaktır” dedi.

Projede aktif olarak yer alan Teksun Enerji Dünyası Yetkilisi Muhammet Gül ise proje kapsamında yapılan çalışmalar sonrasında Akçaabat, Düzköy, Maçka, Yomra, Dernekpazarı, Çaykara, Hayrat, Tonya ve Şalpazarı ilçelerinin Orman köylerine 2011 yılı sonu itibari ile toplam 2007 adet Güneş enerjisi uygulaması yapıldığını söyledi. Bölgede güneş enerjisi kullanımı artıkça elektrik ve tüp kullanımında çok büyük tasarruf sağlandığını kaydeden Gül “Güneş enerjisi sadece ev ekonomisini katkıda bulunmak ile yetinmeyip enerji açığı ve küresel ısınmaya karşı mücadelede de en önemli unsurlardan biridir.

Enerji açığı ile mücadele eden ülkemizin yenilenebilir enerjilerden yaralanmaları hususunda güzel adımlar atılmaktadır ama güneşin yüzünü cömertçe gösterdiği ülkemizde güneş enerjisi kullanımı hala istenilen seviyelere gelmiş değildir. Yenilenebilir enerji sektöründe daha kapsamlı çalışmalar yapılmalı ve bu nimetlerden yaralanılmalıdır” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel