Trabzonlu doktorlar Somali'ye yardıma gidiyor

Türkiye’de doktorlar tarafından kurulan VESKON, 35 doktorla birlikte Kurban Bayramı’nda Somali’de sağlık sorunları yaşayan vatandaşlara yardım edecek.Karadeniz Sağlık Mensupları Derneği (KARSAMED) Başkanı Alaattin Çebi, bugün Trabzon’da bir otelde basın t

Trabzonlu doktorlar Somali'ye yardıma gidiyor

Türkiye’de doktorlar tarafından kurulan VESKON, 35 doktorla birlikte Kurban Bayramı’nda Somali’de sağlık sorunları yaşayan vatandaşlara yardım edecek.

Karadeniz Sağlık Mensupları Derneği (KARSAMED) Başkanı Alaattin Çebi, bugün Trabzon’da bir otelde basın toplantısı düzenledi. Kuruldukları andan itibaren yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Çebi, KARSAMED’in Somali’de sağlık taramalarıyla yeni bir ivme kazanacağını söyledi.

Gittikleri ülkelerde duygusal anlamda sorunlarla karşılaştıklarını belirten Çebi, “Oradaki insanların 2 kilo ete olan ihtiyaçlarını gördükten sonra duygusal anlamda çok zorlanıyoruz. Bu sene Somali’de sevgi eli altı programımızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Somali’ye kendi hastanemizde çalışmaya gideceğiz. Biz gittiğimiz zaman geçici hizmetler yapıyoruz ama orada kalıcı hizmetler yapmamız gerekiyor. Hasta geliyor çok ciddi bir müdahaleye ihtiyaç var. Fakat onun takipleri de var ama maalesef yapamıyoruz. Biz Türkiye’deki sağlık çalışanları dernekleriyle bir araya geldik” dedi.

VESKON olarak 5 ülkede hastane kurduklarını dile getiren Çebi, “Ortak olan VESKON adı altında bir dernek kurduk. 5 ülkede hastane kurduk. Bu programda biz bu sene Kurban Bayramı’nda bu hastanelerde çalışacağız. Sadece orada biz çalışmayacağız. Orada eğitim hastaneleri olacak. Çünkü orada ciddi anlamda bir eğitim eksikliği de mevcut. Biz 15 gün orada çalışacağız. 35 tane doktorla gideceğiz. Trabzon’dan 7 doktor gidecek. Kurbanlarımızı da orada keseceğiz. Çalışmalarımız sürüyor. Kurban bağışları kabul ediyoruz. Bizim böyle programları düzenlememizdeki amaç bizim bilinme gibi bir amacımız yok. Bu hizmetleri Dünya’da herkese duyurmak ve herkesin yardımlarını almak istiyoruz. Oradaki insanların sağlık problemleri de var ama daha çok problemleri de var. Onları her alanda yardım etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

TRABZONLU 7 DOKTOR SEVGİ ELİ-6 PROJESİYLE SOMALİ’YE GİDECEK

Karadeniz Sağlık Mensupları Derneği olarak 2006 yılından beri her yıl yardıma muhtaç ülkelere giderek hizmet götüren doktorlar, bu yıl Sevgi Eli-6 projesiyle Somali’ye giderek kurdukları hastanede vatandaşları tedavi edecekler.

Kimse Yok Mu derneği ile işbirliği yaparak Kurban Bayramı’nda Somali’de et dağıtacaklarını kaydeden Çebi, “2006 yılından Trabzon’da kurulan Karadeniz Salık Mensupları Derneği bir avuç görüşü doktor ile yola çıkarak büyük hedeflerle yoluna devam etmiştir. Derneğimiz Sevgi eli projeleriyle toplamda 5 proje gerçekleştirmiştir. Bu yıl KARSAMED olarak Somali’de altıncısını gerçekleştireceğiz sağlık taramaları ile hastaların yüzünü güldürecek, ayrıca kurban bayramında fakir Somali halkına Kimse Yok mu Derneği ile birlikte et dağıtımı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

2006’den beri yaptıkları projelerden bahseden Çebi, “Sevgi Eli-1 projesiyle 2008 yılında Etiyopya’da 15 bin sağlık taraması 100 ameliyat 100 bin dolar değerinde ilaç dağıtımı gerçekleştirmiş, 23 sağlık gönüllüsü bu projede yer almıştır. Sevgi Eli-2 projesiyle 2009 yılında Etiyopya’da 10 bin sağlık taraması piyasa değeri 200 bin dolar olan ilca dağıtımı yapılmış, 5 başarılı ameliyat gerçekleştirilmiştir. 20 sağlık gönüllüsü bu projede yer almıştır. Sevgi Eli-3 projesiyle 2010 yılında ise gönüllü üyelerimiz saç devam ederken Libya’ya giderek cerrahi eğitim verilmişti. Sevgi Eli-4 Libya’da ise 4 doktor Trabzon’a davet edilerek teknik cerrahi konularda eğitim verilmişti. Sevgi Eli-5 Kongo’da 600 poliklinik yapıldı ve piyasa değeri 50 bin dolarlık ilaç dağıtıldı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel