Trabzonhurmasında yeni çeşitler

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (KTAE) yürüttüğü 'Karadeniz Bölgesi Trabzonhurması Projesi' kapsamında, yeni üretilen Çoruh 1 ve Türkay çeşitleri tescil edildi.Karadeniz Bölgesi Trabzonhurması Projesi kapsamında 15 yıllık araştırmanın sonucunda

Trabzonhurmasında yeni çeşitler

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (KTAE) yürüttüğü 'Karadeniz Bölgesi Trabzonhurması Projesi' kapsamında, yeni üretilen Çoruh 1 ve Türkay çeşitleri tescil edildi.

Karadeniz Bölgesi Trabzonhurması Projesi kapsamında 15 yıllık araştırmanın sonucunda 2009 yılında tescil edilen akbulut, ayder, irem, kaplan, onur ve yeşilırmak trabzonhurması çeşitlerine yenileri eklendi. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Tohumluk ve Tescil Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü'nce Dr. Aysen Koç öncülüğünde yürütülen çalışmada, Trabzonhurması Seleksiyonu Projesi sonucunda Çoruh 1 ve Türkay çeşitleri tescillendi.

2010 yılında tescil edilen Çoruh 1 ve Türkay Trabzonhurması çeşitlerinin tanıtımına başlanılacak. Türkiye'de 780 bin adet ağaçtan 20 bin tonluk Trabzonhurması üretilirken, A ve E vitaminleri, karbonhidratlar, mineral maddeler yönünden zengin olan meyve türü bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Taze tüketimi yanında kurutularak ve marmeladı yapılarak da değerlendirilebilen hurma, son 10 yılda üretim ve dikilen ağaç sayısında yüzde 100 artış yaşandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel