Trabzon'dan İspanyollar'a Fındık Tepkisi

Türkiye'nin söz sahibi olduğu fındıkta üretici ülkeler arasında yer alan İspanyolların, Türk fındığında aflatoksin zararlısı bulunduğu yolundaki iddialarının asılsız olduğu belirtilerek, tepki gösterildi.İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği taraf

Trabzon'dan İspanyollar'a Fındık Tepkisi

Türkiye'nin söz sahibi olduğu fındıkta üretici ülkeler arasında yer alan İspanyolların, Türk fındığında aflatoksin zararlısı bulunduğu yolundaki iddialarının asılsız olduğu belirtilerek, tepki gösterildi.

İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından Türk fındığının zararlı toksin maddeler içerdiği ileri sürülerek, Avrupa Birliği üyesi ülkelere Türkiye ihracatın yasaklanmasının istenmesinin temelinde Türkiye'nin son yıllarda piyasadaki hakimiyetinin artması olduğu bildirildi.

Türkiye fındık ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını gerçekleştiren firmaları bünyesinde barındıran Trabzon Ticaret Borsası başkanları, iddiaların asılsız olduğunu söylediler.
TTB Meclis Başkanı ve fındık ihracatçısı Mehmet Cirav, İspanyolların bu gibi gerçekle uzaktan yakından ilgisi bulunmayan iddiaları geçmişte de yaptıklarını hatırlatarak, "Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı istikrarlı politikalarla artan fındık ihracatını baltalayarak kendilerine pazar yaratmak için kullanılan basit taktiklere kimse inanmaz. İddiaları yapan İspanyollar bile" dedi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı ve fındık ihraç rekortmeni Oltan Gıda'nın sahiplerinden Şükrü Güngör Köleoğlu'da, Türk fındığının ihracattaki kalitesinin her geçen yıl arttığına ve aflatoksin gibi iddiaların tamamen asılsız olduğuna işaret ederek şunları söyledi:
"İhracat rakamları da, giden fındıklarda ortada. Aflatoksin diye bir sorunumuz yok. İşin aslı, Türk fındığı ile rekabet edemeyen İspanyolların asılsız haberler ve başvurularla kendilerine pazar bulmaya çalışmalarıdır. Bu konuda fındık ihracatçı birliklerimiz kendilerine ve kamuoyuna daha detayla bilgi vereceklerdir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler