Trabzon'da yükleme başladı

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Afganistan'da görev yapan Alman askerlerine ait malzemelerin taşınması için Trabzon'da kurulan Lojistik Aktarma Noktası'ndan Almanya'ya ilk sevkıyat, limana demirleyen Danimarka bandıralı "Suecia Seaways

Trabzon'da yükleme başladı

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Afganistan'da görev yapan Alman askerlerine ait malzemelerin taşınması için Trabzon'da kurulan Lojistik Aktarma Noktası'ndan Almanya'ya ilk sevkıyat, limana demirleyen Danimarka bandıralı "Suecia Seaways" isimli gemiye yüklenen askeri araçlarla yapıldı.

Trabzon Limanı'ndan gerçekleştirilen ilk sevkiyatla ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen Almanya Silahlı Kuvvetleri Müşterek Üsler ve Destek Komutanı Koramiral Manfred Nielson, askeri malzemelerin sevkiyatı için üç ay önce Türk hükümeti ile bir mutabakat zaptı imzaladıklarını anımsatarak, "Burada yerel makamların desteğine sürekli muhtaç olacağız. Çünkü Afganistan'dan buraya birkaç bin konteynır malzeme daha gelecek ve yine buradan aktarma yapılacak. Bunun dışında yine binin üzerinde araç gelecek ve sevki olacak. Biz bundan sonra her ay yaklaşık 60 kargo uçağının Afganistan'dan buraya gelmesini bekliyoruz. Bir sonraki gemi de ekim ayı içerisinde Trabzon'dan yola çıkacak. Bu açıdan baktığımızda buradaki işbirliğine çok ihtiyacımız var" diye konuştu.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Taşınan malzemelerin hiçbirinde silah ya da mühimmat olmadığını belirten Nielson, şöyle devam etti:

"Burada taşınan malzemelerin hiç birinde silah yok ve hiçbir zamanda olmayacak. Biz Türk hükümeti ile yaptığımız mütabakat zaptının dışına çıkabilecek hiçbir şeyi uygulamayacağız. Yani genel olarak baktığınızda araçlarımızın hepsinin silah mekanizmaları sökülmüştür. Çünkü çalışmalarımız çok şeffaf bir şekilde ilerliyor. Biz ülkenizde misafiriz ve misafir gibi davranmayı da ilke edindik.  Bu kapsamda sevkiyatla ilgili bilgi verecek olursak bu operasyonun sadece Almanya'ya ait olmadığını biliyoruz. Diğer ülkeler de bu geri dönüşle ilgili bazı çalışmalar yürütüyor. Burada bizi bekleyen Danimarka gemisi sadece Alman askeri malzemelerini değil, aynı zamanda müttefik ülkeler Belçika ve Norveç'e ait olan malzemeleri de yükleyecek. Daha sonra ise Portekiz'e uğrayarak buradan da Hollanda'ya ait bazı malzemeleri alacak. Bundan sonra 10 Ağustos tarihinde Almanya'ya varmış olacak. Ben bu vesileyle burada bizim çalışmalarımızın en iyi şekilde yürümesine katkı sağlayan kurumlara teşekkür ediyorum."

Alman askerlerinin küçük bir bölümünün eğitim faaliyetlerinde bulunmak üzere 2014 yılından sonrada Afganistan'da kalabileceğini vurgulayan Nielson, "ISAF bünyesinde görev yapan ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri 2014 yılından sonrada Afganistan'a ne tür bir destek sağlayabilecekleri hakkında siyasi görüşmeler yürütüyor. Bunlar orada hem eğitim hem de yönetim anlamında konuları kapsıyor. Bu tabiki önceki gibi Afganistan'a yapılan destekden çok daha az olacak.  Dolayısıyla biz Afganistan'a götürdüğümüz malzemelerin büyük bir bölümünü 2014 yılına kadar geri getirme yönünde bir karar aldık ve bunu uyguluyoruz. Bu kapsamda buraya gelen ve depolanan malzemelerin ilk sevkiyatı bugün gerçekleştirilecek. Bu aktarmanın ilk olması bizim açımızdan çok önemli" ifadelerini kullandı.

MERKEL ÇALIŞMALARI İLGİYLE TAKİP EDİYOR

Nielson, bir gazetecinin Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kente gelip gelmeyeceği yönündeki sorusuna ise "Benim bildiğim kadarıyla gelmeyecek. Sayın Merkel zaten kısa süre önce Kahramanmaraş'daydı ama Trabzon'a en azından Almanya'daki genel seçimlerden önce geleceğini zannetmiyorum ancak buradaki çalışmaları kendisi Almanya'dan büyük bir ilgiyle takip ediyor" yanıtını verdi.

Basın toplantısının ardından gazeticilerle birlikte geminin bulunduğu alana giden Nielson, beraberinde Trabzon Lojistik Aktarma Noktası Yöneticisi Deniz Albay Frank Wolter ve diğer ilgililerle birlikte gemiye yapılan yükleme işlemeni takip etti.

Basın mensuplarının gruplar halinde ve koruyucu kask ile yelek giydirilerek alındığı gemiye, 200 askeri araç ve çeşitli diğer malzemelerin yükleneceği bildirildi. Bu arada, 197,50 metre uzunluğunda, 26 metre genişliğinde olan Suecia Seaways isimli geminin, 10 Ağustos'ta Almanya'nın Emdem limanına ulaşması bekleniyor.

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Afganistan 'da görev yapan Alman askerlerine ait malzemelerin yer aldığı ilk askeri kargo uçağı 25 Nisan'da Trabzon'a gelmişti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel