Trabzon'da yaşamı ne etkiliyor?

Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, tüm yurdu geçen haftadan itibaren etkisi altına alan sıcak hava, Doğu Karadeniz'de yüksek nem oranıyla birlikte etkisini artırıyor. Yörede yaklaşık bir haftadır ortalama yüzde 80-85

Trabzon'da yaşamı ne etkiliyor?

Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, tüm yurdu geçen haftadan itibaren etkisi altına alan sıcak hava, Doğu Karadeniz'de yüksek nem oranıyla birlikte etkisini artırıyor.
Yörede yaklaşık bir haftadır ortalama yüzde 80-85 oranında seyreden nem oranının, hafta sonuna kadar etkili olması bekleniyor.


Trabzon'da nem oranının yarın yüzde 72-89, 30 Ağustos Cumartesi günü yüzde 75-92, 31 Ağustos Pazar günü ise yüzde 83-91 arasında olacağı tahmin ediliyor. Nem oranı hafta sonuna kadar Rize, Giresun ve Artvin'de de yaklaşık aynı oranlarda seyredecek.

-SAĞLIĞA ZARARLI

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcak havanın, insan sağlığı için ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.
Bu risklerin nemle birlikte daha da arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Özlü, şöyle devam etti:


''Yüksek nem oranı, sıcağın etkisini potansiyelize eder. Sıcak havalarda vücut asıl olarak terleme yoluyla serinler. Artan vücut sıcaklığının atılması için deri damarları genişler, yüzeysel kan akımı artar ve terleme meydana gelir. Ter buharlaşırken gereken ısı vücuttan alınır ve bu şekilde vücut sıcaklığı düşer. Yüksek nem, terleme yoluyla ısı kaybını güçleştirir. Isı çarpması olayları daha sık görülür.''


Sıcak ve nemli ortamda kalan, ağır efor sarf eden kişilerde halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı gibi belirtiler görüldüğünü, tansiyon düşmesi ve şok gelişebildiğini ifade eden Prof. Dr. Özlü, ''Sıcak, özellikle yaşlıları, kronik hastalığı olanlar ile bebek ve çocukları tehdit eder. Astım, hipertansiyon, kronik bronşit, kalp hastaları sıcaktan ilk etkilenen kişilerdir'' dedi.

-''NEM ASTIM HASTALARINI DAHA ÇOK ETKİLİYOR''-

Sıcak havayla birlikte yüksek nem oranının, özellikle astım hastalarını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:
''Bu hastaların bazılarında nefes darlığı görülür. Hastaların tedavilerini aksatmaksızın düzenli uygulamaya devam etmeleri gerekir. Eğer sürekli uyguladıkları tedaviye rağmen durumlarında herhangi bir kötüleşme veya beklenmedik yakınmalar başlarsa hekimlerine danışmaları ve tedavilerinin yeniden düzenlenmesi doğru olacaktır.''


Sıcak ve nemli havanın olumsuzluklarından korunmak için sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde güneş altında ve yeterli hava akımı olmayan kapalı alanlarda kalınmaması gerektiğini belirten Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:


''Ev, iş yeri gibi kapalı alanlar devamlı havalandırılmalıdır. Yeterli hava akımı olmayan mekanlarda klima veya vantilatörler kullanılmalıdır. Aşırı efor ve yorgunluk gerektiren işlerden uzak kalınmalıdır. Sigara ve alkol, ağır, yağlı yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı, hafif, sebze ve meyve türü gıdalar ve bol sıvı tüketilmelidir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel