Trabzon'da tiyatro festivali başladı

Festivalin başlaması dolayısıyla Atatürk Alanı'nda düzenlenen törene Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin, Trabzon Belediye Başkan Vekili Osman Necip Sevinç, çok sayıda davetli ile yerli ve yabancı tiyatro sanatç

Trabzon'da tiyatro festivali başladı

Festivalin başlaması dolayısıyla Atatürk Alanı'nda düzenlenen törene Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin, Trabzon Belediye Başkan Vekili Osman Necip Sevinç, çok sayıda davetli ile yerli ve yabancı tiyatro sanatçıları katıldı. 
 

Tören öncesinde, davetlilere ve vatandaşlara Türk bayrağının yanında katılımcı ülkeler Gürcistan, İspanya, İsviçre, Japonya, İtalya, ABD, Almanya, İrlanda, Romanya, Ermenistan, Rusya, İsrail, Tataristan ve Litvanya bayrakları dağıtıldı. 

Tören, Vali Kızılcık, DT Genel Müdürü Bilgin ve TDT Müdürü Fatih Dokgöz'ün, 'Tiyatro Buluşması Çelengi'ni Atatürk Anıtı'na sunmalarının ardından Trabzon Belediyesi Bando Takımı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
    

Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, tiyatronun, toplumu aydınlatan ortak yaşam kültürünün oluşmasında son derece önemli bir yer tuttuğunu, bundan dolayı TDT'nin bölgede gerçekleştirdiği uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmanın heyecanını ve gururunu yaşadığını söyledi.
    

Şehirlerin kültürel, toplumsal anlamda hareketli bir yaşam sürmesi, yeniliklere açık olması ve ortak değerlerin oluşmasında tiyatronun son derece önemli bir yeri olduğunu belirten Kızılcık, ''4 bin yıllık geçmişi olan Trabzon'umuzun şehir kültürünün oluşmasında, 22 yıllık geçmişi olan devlet tiyatrolarının son derece önemli rolü var. Bu sezonda tiyatromuzun sergilemiş olduğu muhteşem oyunlara Trabzonluların göstermiş olduğu ilginin derecesi ve sayısından da tiyatromuzun Trabzon ve Karadeniz bölgemiz için ne kadar önemli yer teşkil ettiğini görmekteyiz'' dedi.
    

İstanbul'dan sonra en fazla seyircinin izlediği oyunların Trabzon'da olduğunu memnuniyetle gördüklerini vurgulayan Kızılcık, şunları kaydetti:
     ''Bu başarıyı yakaladıkları, bu güveni tesis ettikleri için tiyatronun yönetici ve oyuncularına teşekkür ediyorum. Sahnede bir oyun anında hayatını kaybeden, işe bağlılığı, heyecanı ve başarısıyla bizleri etkileyen tiyatro sanatçımız Halil Ayan'ı bir kere daha anıyorum. Festivalin hem Trabzon'umuza hem bölgemize hem de uluslararası alanda huzurun, barışın ve sevginin hakim olmasına vesile olmasını temenni ediyorum.''
    
     -DT GENEL MÜDÜRÜ BİLGİN-
    
     Lemi Bilgin de TDT'nin 22. yaşının ve Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivalinin 11'incisinin 15 ülkeden sanatçıların katılımıyla kutlandığını söyledi.
     Trabzon'un geçmişten gelen kültür mirasını yüksek düzeyde koruyabilmiş ve bugüne aktarabilmiş nadir şehirlerden biri olduğunu ifade eden Bilgin, ''Binlerce yıllık tarihi süresince pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve içinde barındırdığı tüm bu değerlerle zenginleşmiştir. Tüm sanat dallarında güçlü sanatçılar yetişmiş, birbirinden güzel sanat eserleri ortaya konulmasını sağlamıştır'' dedi.
     Bilgin, Trabzon'un günümüzde binlerce yıllık birikimi ile göz kamaştırmakta olduğunu Ankara, İstanbul ve Adana'dan sonra sürekli ve en kapsamlı tiyatro festivaline sahip tek şehir olarak kültürel anlamda bölgenin en parlak ili olmanın haklı gururunu yaşadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     ''11 yıl içinde 153 yabancı grup Trabzon'a gelmiş, festival süresince Trabzon'da kalmış, Trabzon'un binlerce yıla dayanan kültürünü, kültürümüzü tanıma olanağı bulmuştur. 153 yabancı grup Türkiye'nin, Trabzon'un gönüllü elçisi olmuşlardır. Trabzon'un güzelliklerinin, insanımızın konukseverliliğinin ülkelerindeki canlı temsilcileridir onlar. Trabzon halkı ise festivalin ilk gününden bu yana 153 farklı kültürü, farklı sevinçleri, farklı dilleri, tanıma, tanışma, öğrenme şansını elde etmiştir. Bu buluşmaların sonucunda TDT, birçok uluslararası tiyatro festivalinden davet almış, katıldığı bu organizasyonlarda önemli ödüller kazanmış, ülkemizin ve şehrimizi gurur kaynağı olmuştur.''
     TDT Haluk Ongan Sahnesinde gerçekleştirilecek uluslararası festivale dünyanın birçok bölgesinden gelen sanatçı dostlarının, 15 gün boyunca sanatın büyüleyici, bütünleyici, sevgiyi çoğaltan kucağında birlikte olacaklarını aktaran Bilgin, şunları söyledi:
     ''Bize hayatın fark etmediğimiz yönlerini gösterecekler. Bize daha mutlu, daha barışçı, daha sevecen olmamız için ayna tutacaklar. Çünkü tiyatro, bütün insanlarda ortak bir kalbin ve dilin varlığını meydana çıkarır. Bu bakımdan da en tesirli sevgi ve barış yoludur. Festivalimizin özellikle şu günlerde ülkemizde ve dünyada çok da ihtiyaç duyduğumuz barışa, dostluğa, çağdaş düşünceye ve hoşgörüye katkı sağlayacağına inanıyorum.''
     TDT Müdürü Fatih Dokgöz ise 22 yıllık geçmişiyle TDT'nin 10 yılını geride bırakan festival boyunca 27 ülke ve 113 tiyatro topluluğuna ev sahipliği yaptığını belirterek, festival kapsamında oynanan 153 oyunla binlerce seyirciye ulaştıklarını dile getirdi.
     Buradaki açılış töreni, halk oyunları ekibinin gösterisiyle sona erdi.
     Festivalin açılışı dolayısıyla Atatürk Alanı'ndan başlayan kortej yürüyüşü Zağnos Vadisi'nde sona erdi. Türk halk oyunları gösterisinin ardından, Gürcistan Legacy Dans Gösterisi gerçekleştirildi.
     Etkinlik, İspanya Dos Lunas Tiyatrosu'nun ''Prensesin Ejderha İle Yolculuğu'' adlı sokak gösterisini sergilemesi ve katılımcılara yöresel yemeklerin ikram edilmesi ile sona erdi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler