Trabzon'da mobilya imalatçıları dertli

Trabzon’un Kaşüstü Beldesi’nde bulunan Mobilyacılar Sitesi esnafı şu sıralar dertli.Mobilya sektöründeki büyük firmaların gün geçtikçe artması işlerini olumsuz yönde etkilediğini belirten Kaşüstü Mobilyacılar Sitesi Başkanı İsmet Sertakar, imkan sunulması

Trabzon'da mobilya imalatçıları dertli

Trabzon’un Kaşüstü Beldesi’nde bulunan Mobilyacılar Sitesi esnafı şu sıralar dertli.

Mobilya sektöründeki büyük firmaların gün geçtikçe artması işlerini olumsuz yönde etkilediğini belirten Kaşüstü Mobilyacılar Sitesi Başkanı İsmet Sertakar, imkan sunulması durumunda Avrupa standarları ölçüsünde üretim yapabileceklerini söyledi.

Sitede 176 işyeri bulunduğunu bunlardan çok az sayıdaki işletmenin yurtdışı ihracat yaptığını belirten Sertakar, “Mobilyacılar sitemiz 1995 yılında faaliyete başladı. Burada 176 işyerimiz var. Yaklaşık 500 kişi çalışıyor. İhracatımız yok denecek kadar az. Bir iki firmamız az miktarda ihracat yapıyor. Avrupa ölçüsünde imkanlarımız yok. İmkan sunulması halinde mutlaka başarırız. Ahşabı çok iyi konuşturacak sanatkarlarımız var ancak elimizden tutan yok” dedi.

Giderek artan büyük mobilya firmalarının işlerini olumsuz yönde etkilediğini belirten Sertakar, “Büyük firmalar artıyor. Bu durum bizleri olumsuz manada etkiliyor. Büyük balık küçük balığı yutar ya biz de yutulmak üzereyiz. Kalite ve görsel bakımdan onlardan hiçbir eksiğimiz yok. Ancak vatandaşımız nedense büyük firmaları tercih ediyor. Burada fabrika sanayi oluşmuyor. Yerimiz dar ve burada sıkışıp kaldık. Meslektaşlarımızın yarısından fazlası şehrin değişik yerlerinde faaliyetini sürdürüyor. Bir araya gelerek işbirliği yapamıyoruz” diye konuştu.

Mobilya ustası Mehmet Pehlivan ise bu şartlarda Avrupa seviyesine gelmenin mümkün olamayacağını ifade ederek ”Mobilya sektörü olarak Avrupa seviyesine girmemiz mümkün değil. Yani onların makinesi, teknoloji bizde şuan yok. Belki İstanbul’da, Ankara’da veya Kayseri'de olabilir ama teknoloji olarak yetişmemiz mümkün değil. Makine’de el emeği yok. El emeği yapılan daha çok tercih ediliyor. Gürcistan’a ara sıra ihracat yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 40 yıldır mobilya sektöründe oyma sanatıyla uğraşan Durak Yalnız da oyma sanatının yerini makinelerin tutamayacağını belirterek Türkiye’de ve Trabzon’da bu alanda çok iyi sanatkarların bulunduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel