Trabzon'da karar verildi! Koruma altında...

 Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce yürütülen projeyle mersin balığı, neslinin devam etmesi amacıyla koruma altına alındı.Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, yaptığı açıklamada, Mersin balığının yaşam

Trabzon'da karar verildi! Koruma altında...

 Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünce yürütülen projeyle mersin balığı, neslinin devam etmesi amacıyla koruma altına alındı.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, yaptığı açıklamada, Mersin balığının yaşam tarzının diğer balık türlerine göre farklı olduğunu söyledi.

Mersin balığının denizlerde yaşayıp beslenmesine rağmen üremek için tatlı suya veya büyük nehirlere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Aydın, "Ülkemizde mersin balığının özellikle ana yumurtlama alanlarını Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehri oluşturuyor. Mersin balığı özellikle bu bölgelerde yumurtlayıp daha sonra da denize göç ediyor" dedi.

Aydın, Mersin balığının türlerine göre ağırlığının da değiştiğini belirterek, yetişkin bir Mersin balığının ağırlığının 300 ile 400 kilograma kadar çıkabildiğini kaydetti.

Mersin balığından vatandaşın havyar olarak bildiği değeri çok yüksek olan ürünün de elde edildiğine dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu:

Aydın, "Mersin balığı avcılığı, 1980'li yıllarda yasaklandı. Devletimiz mersin balığına yönelik tedbirleri üst seviyeye çıkarttı. Bu kapsamda Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü olarak mersin balığını koruyup, geliştirmeye yönelik  'Mersin Balığı Yetiştiriciliği ve Stok Koruma Stratejisi Geliştirilmesi'ne yönelik projeyi hazırladık."

- "Böyle bir çalışma Türkiye'de ilk kez yapılıyor"

Aydın, proje kapsamında mersin balığını koruma altına aldıklarını anlatarak, buna yönelik uzun süreli  bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Karadeniz'de mersin balığının geçmişte 5 türle temsil edildiğine dikkati çeken Aydın, son yıllarda ise Karadeniz'de bu türlerden üçünün devam ettiğini söyledi.

Aydın, enstitülerinde mersin balığının bu üç türünün de mevcut olduğuna vurgu yaparak, "Proje kapsamında da enstitümüzdeki mersin balıklarıyla koruma, yaşatma ve yavru elde etmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Projeyle mersin balığını koruma altına alarak, yavru üretim teknolojisini ülkeye kazandırmayı ve ülkedeki büyük nehirlerde ve denizlerde mersin balığının neslinin devam etmesini sağlamayı amaçlıyoruz."

Türkiye'de ilk kez karaca mersininden döllenmiş yumurta üretip yavrular elde ettiklerini vurgulayan Aydın, "Böyle bir çalışma Türkiye'de ilk kez yapılıyor. Yaptığımız çalışma Türkiye'ye bu tarz bilginin kazandırılması anlamında önem taşıyor. Bu bilgiyi daha sonra işletmelere aktaracağız. Devlet olarak görevimiz bir taraftan balıklandırma işini yaparak diğer taraftan da yetiştiriciler üretecek sektörün havyar ve et ihtiyacını karşılayacak noktaya gelmesini sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel