Trabzon'da istişare toplantısı

Trabzon Valisi Nuri Okutan, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 4 yıldır sürdürülen çalışmaların ardından projeden olumlu sonuçların alınacağına inandığını belirtti. Denetimin her alanda önemli olduğunu ifade eden Vali Okutan, ''A

Trabzon'da istişare toplantısı

Trabzon Valisi Nuri Okutan, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 4 yıldır sürdürülen çalışmaların ardından projeden olumlu sonuçların alınacağına inandığını belirtti.

Denetimin her alanda önemli olduğunu ifade eden Vali Okutan, ''AB ile uyum çerçevesinde Avrupa'daki uygulamalardan kopya edilmiş anlayışı savunanlarla zaman zaman karşılaşıyorum. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Aslında o ülkelerden faydalanıyoruz. Ancak Türkiye'ye has bir uygulamanın ortaya çıktığını görüyoruz. Bizzat devletin temsilcisi olarak yönetimin fonksiyonlarının başında denetim geliyor. Denetim olmazsa yönetim de olmaz. Geniş anlanma denetim gerçekten çok önemli'' dedi.

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Vekili Hamdi Metin ise Türk ve İngiliz içişleri bakanlıklarının iş birliğiyle uygulamaya konulan Bağımsız Kolluk Şikayet Sistemi'nin, toplumsal ve küresel gelişmelerin neticesinde Türk kamu yönetiminde bir ihtiyaçtan doğduğunu söyledi.

Bu ihtiyacı karşılamak için İçişleri Bakanlığınca hazırlanarak ihaleye çıkartılan eşleştirme projesine İngiltere, Almanya ve Avusturya'nın katıldığını kaydeden Metin, ''Yapılan değerlendirme sonucunda İngiltere'de 2004'ten bu yana kurulu olan Bağımsız Polis Şikayetleri Komisyonu'nun (IPCC) ülkemizde kurulması planlanan Bağımsız Kolluk Şikayet Sistemi için uygun olduğu görülmüştür'' dedi.

Devletlerin en önemli görevlerinin başında halkın güvenliği ve vatandaşların özgür bireyler olarak yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak olduğunu belirten Hamdi Metin, şöyle konuştu:

''Bu fonksiyonların başında birinci kurumlar kolluk birimleridir. Kolluk görevlileri bu hizmeti sunarken kamu görevlerinin sahip olmadığı bir takım yetkiler ile donatılmışlardır. Arama, takip, zor kullanma, özgürlüğü kısıtlama gibi yetkiler bu kapsamda sayılabilir. Bu derece önemli yetkilerin kullanılması, kolluk görevlilerini diğer kamu görevlilerine göre daha fazla şikayete açık hale getirmektedir.''

-İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEYE MÜSAMAHA YOK-

Hamdi Metin, AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'nin işkence ve kötü muameleye karşı önemli reformlar yaptığını, bu konularda caydırıcı uygulamaların artırıldığını söyledi.

Türkiye'nin, kolluk faaliyetlerinin sunumunda ortaya çıkabilecek kötü muamele ve işkence olaylarına karşı asla müsamaha göstermeyeceğini vurgulayan Metin, ''Bu politika AB'ye üyelik sürecinden de önce başlayan ve sonraki dönemlerde ivme kazanan anayasal reformlara kadar uzanmaktadır. Bu süreçte işkence ve kötü muamele suçlarının cezası artırılmış, soruşturmasının hızla sürdürülmesi gibi caydırıcı konular yapılmıştır'' diye konuştu.

İngiltere'deki Bağımsız Polis Şikayetleri Komisyonu'nda (IPCC) eski politika direktörlüğü yapan ve projede Yerleşik Eşleştirme Danışmanı olan Jennifer Douglas-Todd ise sistemin hayata geçmesi ile halk ve kolluk görevlileri arasında güvenin artmasının amaçlandığını söyledi.

Douglas-Todd, proje ile orantılı ve etkili bir sistemden yana olunduğunu ifade ederek, ''Sistem ile halkta ve kolluk görevlilerinin kendi arasında güvenin artması amaçlanıyor. Orantılı ve etkili bir sistemden yanayız. Kolluk hizmetleri, başlangıçta çok dikkatli ve şüpheli yaklaştılar. Ancak IPCC'nin çalışma şekli ve örneğini görünce fikirlerinde değişiklik oldu'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel