Trabzon'da fındıkta sistem değişti

Trabzon'da geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde, geleneksel ocak sistemi yerine ikili, sıralı ve tek dal şekliyle dikim yapılıyor. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koo

Trabzon'da fındıkta sistem değişti
Trabzon'da geçen yıldan itibaren uygulanmaya başlanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi" kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde, geleneksel ocak sistemi yerine ikili, sıralı ve tek dal şekliyle dikim yapılıyor.
 
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinasyonunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Fındık Araştırma İstasyonu uzmanları tarafından oluşturulan yeni bahçelerde, yaşlı ağaçlar sökülerek yerine tüplü ve aşılı fidanlar dikiliyor.
 
Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesi'nde ilk defa Ekrem Zengin'e ait bir dönümlük alana, tek dal üzerine üretim yapılan fındık ağaçları dikildi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ziraat mühendisi Erdal Yığcı, Trabzon'da bu kadar geniş bir alanda ilk kez tek dal sistemli bahçe yapıldığını, Giresun'daki Fındık Araştırma İstasyonu'nda üretilen dal vermeyen kök bölgesi üzerine aşılanan Giresun yağlısı çeşidinin dikildiğini belirterek, "Bir dönümlük alana 4 ve 5 metrelik aralıklarla üçü tozlayıcı palaz türünde olmak üzere 40 fidan dikildi. Ağaç formunda büyüyecek fındıklar 6-7'inci yıldan itibaren ürün vermeye başlayacak. Bu bahçelerin bakımı ve hasadı daha kolay ve maliyeti azdır. Verimi de yüksektir" dedi.
 
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ise fındıkta verim ve kaliteyi yükselterek üretimi artırmak için yaptıkları çalışmaların tüm fındık bölgesinde etkisini gösterdiğine dikkati çekerek, "Özellikle örnek fındık bahçeleri, bir ezberi bozarak ocak sisteminin yerine sıralı ve tek dal sisteminin tercih edilmesini sağlamıştır. Üreticilerimiz bahçeleri söküp dikime hazırlayarak, bizden bilgi ve uygulama desteği istiyorlar. Bunların artık devletin işi olması gerekiyor. Devletin fındık alanlarının yenilenmesi için politika belirlemesi ve bunu da acilen uygulamaya koyması gerekir" diye konuştu.
 
Köleoğlu, üreticilerden gelen fındık fidanı talebinin arttığını da ifade ederek, sertifikalı fidan yetiştirerek ihtiyacın giderilmesi için proje çalışması içinde olduklarını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel