Trabzon'da Davul Tartışması

Türkiye genelinde tartışma konusu olan Ramazan Davulu, Trabzon'da da tartışılmaya başlandı. haber61.net'e gelen bir çok e-mail de vatandaşlar, Ramazan davulunun bilinçsizce çalındığını, evde hastaların ve çocukların gecenin geç saatinde çalınan Ramazan da

Trabzon'da Davul Tartışması

Türkiye genelinde tartışma konusu olan Ramazan Davulu, Trabzon'da da tartışılmaya başlandı.

 

haber61.net'e gelen bir çok e-mail de vatandaşlar, Ramazan davulunun bilinçsizce çalındığını, evde hastaların ve çocukların gecenin geç saatinde çalınan Ramazan davulundan olumsuz etkilendiklerini söylediler.

 

Bizler de Haber61.net olarak yaklaşan ramazan ayı dolayısıyla halkımızın sahurda çalınan ramazan davulu ile ilgili düşüncelerini aldık.

 

Trabzon sokaklarında bu konuyla ilgili vatandaşımızın görüşlerini almak için gezindik. Ev hanımından, öğrencisine, emeklisine, muhtara kadar  her kesimden insanımızın düşüncelerini aldık.

 

-Ramazan davuluna karşı değilim ama insanlara da rahatsızlık veriyorsa kaldırılmasında bir sakınca görmüyorum.

 

Fatma Balaban isimli ev hanımı sahurda çalınan ramazan davuluyla ilgili olarak, “Ramazan davulundan kesinlikle rahatsızlık duymuyorum. Ramazan davulu öteden beri gelen bir gelenektir.İnsanlara da rahatsızlık veriyorsa, kaldırılmasında da bir sorun olarak görmüyorum” dedi.

  

Ramazan ayı bitmeden kapımıza dayanan davulculardan şikayetçiyim

 

Serbest meslek sahibi Osman Demir isimli vatandaş, sahurda çalınan ramazan davulunun eskilerden gelen bir gelenek olduğunu ve sahurda çalınmasında hiçbir sakınca görmediğini belirtti. Ramazan ayının bitmeden kapılarına dayanan davulculardan rahatsızlık duyduğunu ifade eden Demir,

“Davulcuların topladığı paranın ne kadar olduğu önemli değil de, verdiğimiz bu paralar nereye gidiyor, bunu çok merak ediyorum. Yetkililerin biran önce bu konuya el koyarak, toplanan bu paraların hayır kurumuna veya ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Ramazan davulunu çalacak kişilere kurs verilmeli ve eğitimden geçirilmesi gerekiyor.

 

Karadeniz Teknik Üniversitesinde öğrenci olan Süleyman Aydın, ramazan davulunun çok öteden beri gelen bir gelenek olduğunu ve kaldırılmaması gerektiğini kaydederek, şunları söylüyor: “Ramazan davulu 12 ay içinde 1 ay da ramazanda çalınıyor. Halkımızda buna biraz saygı göstermesi gerekiyor.

Tabi bu arada da ramazan davulu usulüne uygunda çalınmalı, bu iş sakın olarak basite alınmamalı. Ramazan davulunu çalacak kişiler bir kurstan geçirilmeli, eğitim almaları gerekiyor. Bir de ramazan davulundan rahatsızlık duyan mahallelere de fazla gidilmemesi gerekiyor, onların da düşüncelerine saygı göstermek gerekiyor”

 

Ramazan davulu günümüzde amacına yönelik olarak çalınmıyor

 

Emekli vatandaş Mustafa Kıroğlu, ramazan ayında çalınan davulun ramazanın adete simgesi olduğunu belirterek, “Günümüzde ise ramazan davulu amacına uygun olarak çalınmıyor, hedeften saptırılmış durumda. Ramazan ayında davuldan kazanılan paranın rant kapısı olarak görülmektedir.

 

Bizler istiyoruz ki bu işi yapan kişiler zamanında görevlerini yapsınlar, yaptıkları işi sadece davul çalmak olarak görmemeli, yaptığı için bilincinde olmalı, ne yaptığın farkında olması gerekir. İnsanlar zamanında uyandırılmalı. Bizler yetkililerin ramazan davuluna el atarak buna bir ölçü getirmeleri gerekiyor. Bu konuya bir çözüm getirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

 

Ramazan ayında davul çalıyorum diye milletimiz sömürülmemeli

 

Son olarak ramazan davulu ile ilgili Cumhuriyet Mahallesi muhtarı Osman Akpınar'ın görüşlerini aldık.

Ramazan davuluna halkımız tarafından aşırı bir tepkinin olduğunu belirterek, “ Özellikle mahallemizde ramazanda sahurda çalınan ramazan davuluna karşı mahalle halkı tepkili.

Adeta ramazan davulcularına karşı büyük bir tepki var” dedi.

 

Ramazan davulcularının görevlerini tam olarak yapmadığını da ifade eden muhtar Akpınar, şunları söyledi:

 

“İnsanlarımız zamanı gelmeden ramazan davulcuları tarafından uyandırılıyor. Hatta bu konuda nahoş olmayan olayları beraberinde getiriyor. Gecenin geç saatlerinde ramazan davulcularıyla kavga olayları oluyor. İnsanlarımızın genel düşüncesi sahurda ramazan davulunun çalınmaması yönünde. Herkesin kendi evinde çalar saati var ona göre kalkıyor, ramazan davulcusuna ihtiyaç duymuyor. Buradan sizler aracılığıyla yetkililere sesleniyorum. Bu işe biran önce bir çözüm bulunsun. Halkımızı rahatsız etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Ayrıca ramazan ayında davul çalıyorum diye vatandaşımız sömürülmemeli” diye konuştu.

 

Emine Alemdağ / haber61.net

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel